Nova Highsense Microptic 8000 DPI

Voor de echte gamer is materiaal van levensbelang. Met een goede muis en dito mat vervalt tevens weer een excuus wanneer je gefragt wordt. Is de Nova MicrOptic muismat wel of geen excuus voor een gamer?

Het eerste wat me op valt, is de grote van de mat. Of eigenlijk de kleinte. Want hoewel deze Nova-mat wordt geprofileerd als ‘een mat voor de professionele gamer’, is de mat erg aan de kleine kant. Ik vraag me dan ook af of deze mat daardoor werkelijk iets voor professionele gamers is.

Vervolgens valt mijn oog op de oppervlakte van de mat. Deze ziet er namelijk uit alsof je zusje, nichtje, pleegkind of veel te jonge vriendin een flesje glitternagellak heeft lopen uitsmeren over jouw nieuwe gamemat. Het blijken de microscopische spiegeltjes te zijn waarmee Nova, volgens eigenzeggen, de mat 8000dpi ready gemaakt heeft. Daarmee zou de muismat een nauwkeurigere en snellere reactie op het scherm kunnen weergeven. Jammer alleen dat er geen 8000dpi muizen zijn. Uiteraard begrijpen we de bedoeling hierachter… de mat mag niet minder dpi’s ondersteunen dan een muis, want dat is zonde. In dat geval zit het wel snor met deze lap.

Wat me opvalt tijdens het gebruik is de stilte van de mat. Bewegingen van de muis produceren nauwelijks geluid. Het zijn vooral je vingers die over het oppervlak scheuren die een synthetisch geluid maken, maar dat ligt natuurlijk aan jezelf. Persoonlijk heb ik de muis erg gevoelig staan, waardoor ik niet veel hoef te bewegen. Dit heeft als voordeel dat ik reeds geen RSI-patient ben, ik weinig geluid via mijn muis produceer (hoewel een muis toch nooit boven het gehoorschade volume van mijn continue muziek uitkomt) en daarbij niet veel ruimte nodig heb. In dat geval is deze mat ideaal.

De mat is rond de randen mooi afgewerkt. Er zijn dus geen scherpe randjes die slagaderlijke bloedingen veroorzaken. De kleur van de bovenkant van de mat is donkergrijs, wat mooi contrasteert met de oranje rand en accenten. De vorm van de mat is te verklaren door de kantel beweging die je maakt bij het horizontaal verschuiven van de muis. Ik geef toe, daar kwam ik ook pas na een paar weken achter.

Toch heeft de mat een groot nadeel waardoor ik mijn vorige mat prefereer. De onderkant van de lap heeft namelijk geen profiel. Het is een soort kleverige kunststof wat zich op iedere oppervlakte anders gedraagt. Op mijn zelfgeschilderde bureau van mdf blijft de mat na lang gebruik irritant plakken wanneer ik hem wil verplaatsen. Op mijn andere gelakte bureau blijft de mat stroef liggen wanneer je hem zachtjes wilt verplaatsen zonder op te tillen. Bij meer kracht schiet ‘ie opeens ‘los’ waardoor ik de eerste keer mijn mp3-speler op de grond liet kletteren. De mat blijft goed liggen tijdens het gebruik van je muis, maar de keuze voor de ondergrond snap ik niet. Mijn vorige muismat, gemaakt van een soort schuimrubberachtig textiel, heeft een profiel wat goed blijft liggen maar toch eenvoudig verplaatst kan worden. Dit heeft toch duidelijk mijn voorkeur.

Conclusie

De Nova-muismat is een leuke mat voor de mensen die hun muis ultragevoelig hebben staan. Is dit niet het geval, dan is de muismat waarschijnlijk te klein. Vanwege het formaat is het onterecht dat deze mat wordt gepromoot als ‘muismat voor professionele gamers’. Het is gewoon een prima muismat voor thuis om mee te werken. Degelijk, ondersteund de nieuwe technieken en ziet er redelijk fancy uit. Enige minpunt wat te noemen is, is het irritante blijven-plakken-aan-je-bureau-alsof-je-er-een-glas-cola-overheen-hebt-gegooid gedrag. Desondanks een degelijke mat voor een zachte prijs.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren