Race – The WTCC Game

Het racen met toerwagens is altijd een ondergeschoven kindje geweest bij het grote publiek, maar sinds de DTM-serie is daar verandering in gekomen. Nu komt Simbin met een nieuwe toerwagen titel: Race – The WTCC Game. Een leuke toevoeging aan het genre?

Race heeft een paar goede troeven in handen: het spel wordt ondersteund door de officiële WTCC en Eurosport, dus alles is zo natuurgetrouw als mogelijk nagemaakt. De ontwikkelaars van Simbin kennen we al van de GTR-serie, dus qua gameplay en graphics zou het dik in orde moeten zijn. Naast de ‘normale’ WTCC zijn er ook twee sub-challenges. Zo kun je met de legendarische Alfa Romeo 75 turbo en de BMW E30 M3 scheuren uit het evenement van 1987, of meedoen aan de “2006 Mini Cooper Challenge”. Leuk voor de afwisseling!

orderright

Verschillende gamemodes

Het menu ziet er strak en helder uit, ondersteund door een lekkere tune. Je kunt onder andere kiezen uit een Quickrace, Race Weekend, een Championship of Multiplayer. De eerste optie is erg gemakkelijk: je kiest een baan, een auto en besluit of het moet regenen of niet. Daarna start je met de race. Het Race Weekend is een stuk uitgebreider. Je kunt weliswaar onderdelen overslaan, maar dit is je dagtaak: oefenrondjes, een qualificatie, twee races en de prijs ophalen.
De Championship-mode is de meest uitgebreide van allemaal. Hier volg je de officiële FIA-kalender, waardoor je overal over de wereld aan races meedoet. Je hebt hier ook een penaltysysteem voor het gewicht van de auto, net als in het echt. Ook hier is de setup van de auto voor ieder circuit natuurlijk van groot belang. Hoe echt wil je het hebben?
In de Multiplayer kun je het opnemen tegen andere mensen via internet of LAN. Ik raad je aan niet gelijk met deze optie te beginnen voordat je de strijd aangaat, want de online spelers zijn vaak goed geoefend!

Naast deze evenementen zijn er nog een paar leuke extra’s toegevoegd aan Race. Zo kun je een aantal echte coureurs proberen te verslaan, door hun recordtijd aan gruzelementen te rijden op de verschillende circuits. Ook kun je een ‘time attack’ in waar je tegen jezelf of iemand anders kunt rijden. Met behulp van een ghostcar kun je precies zien waar iemand anders sneller of langzamer is dan jij.

Realistisch

Realisme heeft erg voorop gestaan bij de ontwikkeling van Race, dat is wel duidelijk. Alleen de set-up al kan je dagen in beslag houden als je dat zou willen. Je moet rekening houden met de brandstof die je meeneemt, de juiste demping instellen en nog veel meer. Dit kan allemaal mee- of tegenwerken als je je op het circuit begeeft.
Je kunt verder erg veel zaken instellen, zoals de reacties van je tegenstanders. Van timide, lief, realistisch tot psychotisch. Je kunt besluiten tegen wat voor types je het wilt opnemen. De ene keer laten ze je gemakkelijk voorbij, de andere keer snijden ze je af waar het kan, net wat je leuk vindt.
Er is verder goed samengewerkt met Eurosport. De presentatie en de herhalingen zijn helemaal in de stijl van de sportzender. WTCC is het enige andere officiële FIA-kampioenschap naast de Formule 1 en het World Rally Championship, ook wel bekend als WRC.

orderleft

Handling en graphics

Toen ik begon met racen viel me op dat de handling van de auto’s niet helemaal naar mijn smaak was. Ze reageren nogal direct en overdreven veel naar mijn idee. Een kleine input van mijn (analoge) controler stuurde de auto al een slip in als je hard reed. Het vervelende was dat ik amper nog een bocht kon nemen zonder dwars in de grindbak te eindigen. Er was weinig ruimte voor correcties. Gelukkig kun je dit in de set-up gewoon aanpassen, zodat je weer lekker door kunt karren. Dat scheelte echt heel veel. Misschien lag dit aan mijn gamepad, maar bij andere racegames had ik er geen last van.

De graphics van de game zijn op zichzelf goed te noemen, maar er is weinig leuks te zien op de circuits. Wat bedoel ik hiermee? De game loopt erg soepel, maar alles ziet er zo standaard uit. Het gras lijkt een grote groene vlek, de crashes zijn niet al te spectaculair en de tribunes zijn voor je gevoel niet vergeven van de uitzinnige fans. Het zijn allemaal platte 2D plaatjes. Het komt allemaal een beetje mat over. Hierdoor zijn de circuits weinig spannend te noemen. Jammer, want de basis is wel goed.
Zo zie je bij de ‘in-car’ view je voorruit vies worden door gras, regen, modder en steenslag. Je ruitenwissers zijn dan erg handig. De eventuele slipsporen blijven staan op het circuit en reflecties de auto’s zijn prima weergegeven. Het schademodel vond ik persoonlijk tegenvallen, dat had best wat mooier gemogen. De makers vinden het zeer realistisch, maar vergelijkende titels hebben het echt beter voor elkaar. Wat wel weer leuk is: de delen die van auto’s afvliegen kunnen andere auto’s weer beschadigen.

Dus…

Ik heb gemengde gevoelens bij Race. Het is heel moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of dit nou een goede game is. Op zich ziet alles er gelikt uit en is er genoeg te doen, maar ik vraag me af of dit spel voor langere tijd leuk blijft. Misschien wel, aangezien je echt goed moet worden wil je verder komen. Als je het gewoon leuk vind om af en toe te racen, zonder verdere zorgen is dit waarschijnlijk niet helemaal de titel voor jou. Voor de fans is het een aanschaf zeker waard, maar het is meer realisme dan fun. Als je dat in gedachten houdt, dan zal je je met Race – The WTCC Game best vermaken.

  1.   
    j.valk's avatar

    soms zie je van die plaatjes ergens naast staan ziet het beeld er ook echt zo uit?
    want ik wil misschien ook dit spel kopen en zou het dan dag en nacht met mijn vader spelen is dit een spel voor mij?