Viva Piñata

Het is geen RPG, het is geen strategie en het is ook geen echte managementgame, maar onder welk genre valt de allernieuwste telg van Rare dan wel? Vergelijk het met een soort Zoo Tycoon met een vleugje Sims, maar dan net allemaal weer anders en met verschrikkelijk veel mogelijkheden. Viva Piñata oogt misschien in het begin wat kiddy, maar waarom een 29-jarige zich er prima mee kan vermaken, lees je verder in deze review.

Wat is een Piñata?

Binnen Nederland is de Piñata denk ik wat minder bekend dan in Amerika of Engeland. Van oorsprong komt het gebruik van de Piñata’s uit Mexico en werd het gebruikt voor verjaardagfeestjes of kerstmis. Een Piñata is een kleurrijk uit karton en crêpepapier vervaardigd figuurtje en zit bomvol met snoepjes, confetti en soms zelfs kleine cadeautjes. Vervolgens wordt de creatie opgehangen en kan de geblinddoekte feestneus er met een stok tegenaan slaan om zo een stortvloed van snoepjes en confetti over zich heen te krijgen. Ook in de game zitten onze dierenvriendjes vol met snoepjes en zul je merken dat wanneer het diertje zijn leventje beëindigd, zijn erfenis vooral uit snoepjes zal bestaan.

Eigen huis en tuin

Omdat Viva Piñata toch behoorlijk uniek is in zijn genre, word je letterlijk aan de hand meegenomen om je bekend te laten raken met de bedoelingen in het spel. Allereerst heb je de mogelijkheid om een nieuwe tuin aan te maken. Al wandelend door je nieuwe tuin ontmoet je Leafos die op dat moment nog erg verdrietig is vanwege de slecht verzorgde en met rotzooi gevulde tuin. Je raadt het al, Leafos geeft aan jou de taak om de boel eens grondig op te ruimen en er ook nog eens langzaam maar zeker een aantrekkelijk tuin van te maken. Dit doe je door te beginnen met het omspitten en platmaken van je stukje grond. Daarom krijg je van Leafos een wat oude en verroest uitziende spade, maar in dit geval prima voor de taak. Na het gewenste stukje grond netjes bewerkt te hebben, kan het inzaaien van het gras beginnen. Dat oogt direct al een stuk netter en blijkbaar vinden de Piñata’s dat ook.

De nieuwe bewoners
Het stukje tuin dat je mag beheren, is slechts een heel klein onderdeel van Piñata Eiland, een wereld waar zestig verschillende soorten Piñata’s leven. Wanneer jij je tuin langzaam verbetert, zullen de Piñata’s je tuin komen opzoeken en misschien zelfs blijven wanneer je zorgt dat al hun wensen in vervulling gaan. Je eerste bewoners zijn, hoe kan het ook anders, wormpjes of in het spel ook wel Whirlms genoemd. Toch niet die gladde en glibberige regenwormen? Nee, Rare heeft er alles aan gedaan om zelfs van regenwormen te kunnen houden, want aaaahh, zijn ze niet lief? De Whirlm is niet alleen je eerste bewoner, maar is het meest trouw en loyaal aan jou en je tuintje. Het enige dat zij van je vragen is een stukje grond, wat gras en als je ze echt blij wilt maken een kleine douche uit je gieter. Door ze ook nog eens te voorzien van een Whirlm huisje kan de echte romantiek beginnen.

Wild Romance

De Piñata’s buiten je tuin zijn nog zwartwit van kleur. Ze bezoeken je tuin zodra het ze interessant lijkt, maar trekken er pas in wanneer je ze van veel gemakken kunt voorzien. Pas wanneer zij besluiten om in je tuin te verblijven, zullen ze veranderen van kleur en transformeren in een kleurrijke Piñata. Nadat je tuin een Whirlm heeft gehuisvest, zal ook de Sparrowmint, deze heeft wel wat weg van onze huismus, verschijnen en zelfs je tuin bezoeken, wanneer je twee Whirlm in je tuin hebt rondkruipen. Echter wordt de Sparrowmint pas een bewoner, wanneer je twee Whirlm de liefdesdans laat uitvoeren. Liefdesdans? Jazeker, het is mogelijk om je Piñata’s voort te laten planten of misschien kan ik beter zeggen, voort te laten dansen. Wanneer je twee Whirlms hebt gehuisvest en een Whirlm huisje hebt geplaatst, kunnen zij zich klaar maken voor de wilde romantische dans. Nou ja wild, het is meer in de zin van lekker maf rocken en swingen. Ook het leggen van een ei gebeurt niet door de Piñata’s zelf, maar wordt keurig aan huis afgeleverd zonder extra portokosten. Daarna heb je al snel drie of meer Piñata’s van dezelfde soort door je tuin heen banjeren.

The Circle of Life

Ook in je Piñata tuin geldt er een voedselketen. Naast dat je Whirlm je eerste bezoeker is, zit hij ook ongeveer aan de onderkant van de voedselketen. Whirlms stellen geen eisen aan hun liefdesrelaties en zijn al tevreden met alleen hun huisje. De Sparrowmint heeft echter eerst trek in een hapje Whirlm, voordat zij überhaupt de liefdesdans willen beginnen. Gelukkig eet de Sparrowmint niet uit zichzelf de Whirlm en worden de Whirlms niet direct met uitsterven bedreigd. Maar er zijn ook Piñata’s die eerst Whirlms eten, voordat zij zelfs de tuin willen bezoeken. En zolang een Piñata nog geen bewoner is van je tuin, kun je deze ook geen opdrachten geven. Zorg dus voor een redelijk voorraadje Whirlms en hou ze blij met af en toe een lekkere douche.

Zure Piñata’s

Naast de normale Piñata’s die je tuin meestal op een vriendelijke wijze bezoeken, bestaan er ook de zogenaamde zure Piñata’s. De allereerste zure Piñata die je in je tuin zal tegenkomen, is de zure Shellybean, oftewel een lelijke zure slak. De zure Piñata’s hebben toch een wat minder vriendelijk voornemen met je tuin en het grootste nadeel is dat zij zure snoepjes achterlaten. Wanneer een bewoner van je tuin het zure snoepje eet, je Piñata’s zijn immers dol op snoepjes, zal deze ziek worden. De enige manier om je Piñata te genezen is door de dokter voor ‘m te laten zorgen. Om niet kaalgeplukt te worden met deze dure dokterskosten, is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Zo kun je bijvoorbeeld proberen de zure Piñata’s uit je tuin te verjagen en de zure snoepjes te verwijderen uit je tuin. Nog beter is om de zure Piñata te transformeren tot een bewoner van je tuin. Op die manier zal deze veranderen in een kleurrijke en veel vriendelijker Piñata zonder het achterlaten van zure snoepjes.

Mogelijkheden genoeg

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan met het beschrijven van alle mogelijkheden in Viva Piñata, maar dat zouden er echt te veel zijn om deze review nog een beetje compact te houden. Dat ik al veel mogelijkheden heb genoemd staat vast en dat bewijst tevens dat de game inderdaad geschikt is voor alle leeftijden. Ik vind Viva Piñata zeker niet te kinderachtig. Het blijft gewoon leuk om je eigen Piñata’s te beheren en om zoveel mogelijk Piñata’s naar je tuin te lokken. Waarschijnlijk zal iedereen zijn of haar voorkeur hebben voor een eigen Piñata die je wat meer zult vertroetelen dan de rest. Zestig huisdieren houden, is nu simpelweg een beetje veel, maar je kunt ze in ieder geval wel allemaal uitproberen, mits je ze in de tuin kunt lokken. Een duidelijk doel is er daarom in Viva Piñata denk ik niet echt. De grote vrijheid die je hebt, zal er voor zorgen dat ieder een unieke tuin creëert met zijn of haar eigen Piñata’s. Uiteraard kun je dit via Xbox Live met elkaar delen en is het mogelijk om bloemzaadjes, fruit en zelfs je Piñata’s met elkaar te ruilen.

Conclusie

Eigenlijk hoef ik jullie niet te overtuigen dat je de game zeker moet gaan kopen. Verder hoef ik ook niet te vertellen dat de game qua graphics een genot is om op je Xbox 360 te spelen en zal ik jullie zeker niet verleiden om zelf op zoek te gaan naar je lievelingspiñata. Nee, ik sluit de review af met simpelweg één zin en mag je zelf uitmaken of je het spel gaat kopen of niet: Viva Piñata is echt de meest veelzijdige en kleurrijkste game die ik op de Xbox 360 heb gespeeld en die voor jong en zeker ook oud de nodige speeluurtjes oplevert.

 1.   
  Ariose's avatar

  De game is erg simpel gehouden en daardoor erg makkelijk om te spelen. Grafisch is het erg mooi. Het geluid is wel wat minder. De soundtrack is erg kort en je hoort steeds de zelfde muziek. En orgineel is het zeker! Wie heeft er nou eerder een game gezien met Piñata’s? Conclusie: Erg vermakelijk en verslavend. Alleen de online-functie ontbreekt nogsteeds.

 2.   
  Tom's avatar

  Ariose schreef, "De game is erg simpel gehouden en daardoor erg makkelijk om te spelen. Grafisch is het erg mooi. Het geluid is wel wat minder. De soundtrack is erg kort en je hoort steeds de zelfde muziek. En orgineel is het zeker! Wie heeft er nou eerder een game gezien met Piñata’s? Conclusie: Erg vermakelijk en verslavend. Alleen de online-functie ontbreekt nogsteeds."

  Moet ik gewoon volledig in meegaan! Grafisch zit het helemaal knor: de kleuren, het papier-maché en vooral de stijl maken de game mooi in alle manieren. De muziek is inderdaad niet altijd even vernieuwend, maar daar heb ik totaal geen problemen mee, aangezien de muziek ofwel pakkend of swingend is. De game slurpt iedereen die het aanraakt mee, of je nou net zindelijk bent of dat je er eigenlijk aan toe bent om een rollator te kopen, het is voor iedereen even verslavend. Ik noem het zeker niet kinderachtig, gewoon kindvriendelijk en ja, dat zien we niet zo vaak op de 360, dat wil gelukkig niet zeggen dat we het niet waarderen.
  De game is rijk aan herspeelbaarheid evenals Pinata’s. Erg mooi vind ik persoonlijk dat elke Pinata zijn eigen stijl van handelen, geluiden, aanvallen, voorkeuren en huis heeft. Sommige zijn zeldzamer dan de ander en daarmee ook moeilijker te onderhouden.
  Mijn favoriet is persoonlijk de Chippotamus (Nijlpaard): ongelooflijk lastig om bewoner te laten worden, maar dat is het zeker waard. Hoe groot en lomp het beest ook is, ik vind hem enorm schattig met zijn tongzwaai-move. 🙂 Vooralsnog jammer dat een multiplayer functie ontbreekt in Europa, deze staat immers wel beschreven op het doosje, maar is voor nu slechts uitgekomen in de VS en UK. Foei Rare, wij willen namelijk meer Viva Pinata!

 3.   
  Egchel Pim's avatar

  Een leuk spel is het 😀

 4.   
  Bakura's avatar

  “Viva Piñata” is niet echt een spel voor mij ik hebt het gespeeld en je weet niet gelijk waar je mee moet beginnen je moet ook wel een beetje geduld voor moet hebben het is geen game waar je voor een dag speeld.

 5.   
  Feenie's avatar

  Super leuk spel, jammer dat ik het niet lang na de aankoop heb weggedaan! 🙁
  Ik vond het een beetje saai worden na een tijdje, maar misschien had ik het gewoon een tijdje in de kast moeten laten liggen.. Ik krijg er de laatste weken weer hele erge zin in, dus het idee dat er een nieuwe aankomt is zeker weten een fijn idee! 😆