Wii nii?

Een wereldwijde release is niet makkelijk. Dat bleek wel bij de globale introductie van de Xbox 360, met alle gevolgen van dien. Bijna een half jaar na de launch waren er nog altijd distributieproblemen. Waarom kijkt Nintendo niet kritisch naar dat wat heeft plaats gevonden en trekt daar haar les uit?

Ik moet er bij vermelden dat ik op het moment van schrijven, niet helemaal objectief ben. Ik schrijf dit artikel dan ook voornamelijk uit frustratie en hoop hiermee een soort therapie te ontwikkelen. Als het werkt, schrijf ik een boek en kom ik in de Quote 500. Als je niet zit te wachten op gezeik over de slechte bevoorrading van menig winkel, stop dan zeker met lezen, en zoek het lekker uit!

Want ik heb mijn dag niet. Ten eerste omdat we bij GamersNet meerdere Wii’s tot onze beschikking hadden, maar ik dit keer buiten de boot viel. Geen punt, de Wii kost immers net zoveel als het statiegeld van vrijdagavond. Daarom had ik de Wii al eind vorige maand gepre-orderd bij een zaak wat zichzelf een speelgoedwinkel noemt. Uiteraard niet te lange tijd voor 8 december (een alternatief was dus te laat) kreeg ik te horen dat ik niet in aanmerking kwam voor de eerste lading geleverde Wii’s. Bij de volgende bevoorrading Wii’tjes (God mocht weten hoeveel dat er wel of niet waren) zou ik wellicht eventueel als ik geluk had misschien in aanmerking komen voor een Wii. En dat pik ik nii.

Het uitstellen van de Playstation 3 is natuurlijk niet goed te praten. Terwijl Japan en de VS alweer bijna een maand de beschikking hebben over Sony’s nieuwste telg, moeten wij nog een kwart jaar wachten. Een kwart jaar wachten, ja. En dat terwijl er eerst een wereldwijde release werd beloofd. Sony zag aankomen dat men dit niet ging halen en moest met het schaamrood op de kaken terug komen op haar beloftes.

Voordat je mij wilt demoniseren in de vorm van kogelbrieven, autobommen, varkenshoofden of jeukpoeder, moet ik eerst even het volgende zeggen. Ik ben al jarenlang een trouwe aanhanger van de consoles van Sony, maar ik ben, sinds de bekendmaking van de controller ruim een jaar geleden, om. Ik werd Nintendo, aangezien ik een warm hart toedraag aan een console die zich durft te onderscheiden en innovatief is. Ik vind de Nintendo aandoenlijk en heb nog altijd een zwak voor de console. Kiezen tussen de drie consoles is onzin, maar als iemand ‘JE MOET KIEZEN’ op mij afvuurt, wordt het voor mij dus Nintendo.

Hoewel ik dus duidelijk tegen het kiezen van één platform ben, zeg ik dit omdat ik een statement ga maken, dat niet door iedereen gewaardeerd zal worden en ik zal ongetwijfeld worden beschuldigd van fanboyism. Mijn mening is namelijk dat, ondanks het niet na komen van beloftes, Sony haar console chiquer lanceert dan Nintendo. Hierbij ga ik er wel van uit dat door het uitstellen van de Playstation 3 er geen distributieproblemen in Europa zullen zijn.

Na geïnformeerd te hebben bij diverse Wii-verkooppunten blijkt namelijk dat Nintendo schandalig weinig Wii’s per winkel levert en bovendien onduidelijk is hoeveel men in de toekomst gaat leveren. Waarom moest men dan toch de console per se op 8 december releasen? Van een wereldwijde gelijktijdige release was toch al niet echt sprake. Wil men de Wii in de winkels hebben liggen voor Kerst? De Wii zal toch wel zeer goed verkopen vanwege de grote en brede doelgroep. Even een paar simpele feiten. De Wii komt hier (ondanks dat het een kwestie van dagen is) als laatste uit, is hier het duurst en (zo vermoed ik) het moeilijkst te verkrijgen.

Hardwarematig tellen wij (lees: Europa) in gameland niet echt mee in de vorm van ontwikkeling en productie. Misschien, maar hoogstwaarschijnlijk is dat de hoofdreden waarom wij zo vaak worden achtergesteld bij het releasen van een console. Een releasedag zoals gisteren of zo eentje als die van de Xbox 360 met totale chaos en uitverkochte winkels, is een schande. Jarenlang wordt er aan een console gewerkt. Op de datum dat het product dan uiteindelijk uitkomt, moet het voor iedereen beschikbaar zijn. Overal en voor ie-der-een. Een goede distributie moet gewoon worden ingepland bij een releasedatum. Je weet als uitgever dat er door heel veel gamers maanden zo niet jaren wordt uitgekeken naar de introductie, stel deze dan niet teleur. Als er mensen moeten wachten op een console, laat ons dan allemaal wachten. Eerlijk zullen we alles delen, toch?

Meer Mortal Kombat: Unchained

9/12/2006Mortal Kombat: Unchained 3
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren