Guitar Hero II

Er zijn maar weinig games waarbij je pas bij het spelen ervan beseft dat je hem al veel eerder in je console had moeten duwen. Guitar Hero is daar één van en na het uitspelen van het eerste deel schreeuwde dit om meer. Dus verwend als we zijn zoemt de opvolger nu in mijn PlayStation 2. Willen we een deel drie? Jaaaa… maar eerst rocken we verder met Guitar Hero 2.

Gitaarles

Wie hoort er niet in dit rijtje thuis: Rory Gallagher; Eric Clapton; Mark Knopfler; Peter Stout; Jimi Hendrix; Robbie Williams. Lastig? Nee hoor… Robbie Williams natuurlijk, want de rest zijn gitaarhelden. In ieder geval sinds kort, want hoewel er in de hoek van mijn kamer een akoestische gitaar staat, waar ik al jaren iets zinnigs uit tracht te krijgen, ben ik er onlangs achter gekomen dat er een verborgen talent in mij schuilt. Ik had al veel eerder in een band moeten gaan spelen en electrisch moeten gaan. Via mijn PlayStation 2 weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken.

Als je al overwoog om ooit nog gitaarles te gaan nemen dan bestaat er nu een hele goede reden om dit plan in heroverweging te gaan nemen danwel definitief aan de wilgen te hangen. Waarom ga je namelijk gitaar spelen? Níet om na 86 jaar gitaarles een romantische ballad onder een of ander balkon te kunnen performen maar om zo snel mogelijk een rockster te worden en om gillende meiden die zes rijen dik voor je staan in extase te brengen. Gelukkig heb ik nieuws voor je want deze mogelijkheid bestaat vanaf heden, hoewel er ook enige verbeeldingskracht en inlevingsvermogen van je gevraagd wordt. Doe dus alsof je een echte gitaar in je handen hebt, overwin enige schroom en denk die meiden er maar even bij. Alle ingredienten zijn dan aanwezig om jezelf Axl Rose himself te wanen.

Meer van hetzelfde?

Ja en nee. Guitar Hero II is in principe gelijk aan Guitar Hero, met dat verschil dat er in de nieuwste versie natuurlijk weer een flink aantal nieuwe tracks is te spelen. En daar gaat het uiteindelijk toch om. Red Octane heeft dan wel een aantal nieuwe features in de game verwerkt, maar het draait er natuurlijk om dat je weer aan de slag kunt met een flink pak verse songs. De keuze van songs kunnen dit spel maken of breken maar gelukkig duurde het niet lang voordat ik tot de conclusie kwam dat deze soundtrack de vorige in alle opzichten overtreft. Niet alleen de keuze van de nummers zelf, maar ook het omzetten in de juiste grepen zoals je die moet maken op jouw nepgitaartje is echt (wederom) subliem gedaan.

Eh… omzetten van nummers? Grepen? Gitaar spelen op je PlayStation 2? Heb je geen idee waar ik het over heb? Neem me dan niet kwalijk, ik had echt wel gedacht dat iedereen wel zou weten wat Guitar Hero zou zijn. Vooruit dan, voor degenen die alle lovende recensies van deel een gemist hebben, newbies in de gamewereld en toevallig geïnteresseerden dan nog even in het kort: Guitar Hero II draait maar om één ding… speel gitaar op je PlayStation 2, niet met je standaardcontroller maar met een gitaarcontroller. Als je dacht dat je daar flink voor lul mee staat dan… eh, dan klopt dat. Maar oh oh oh, wat is het leuk om te doen! Prominent in beeld is de hals van de gitaar met vijf snaren (waar die ene snaar gebleven is mag Joost weten maar een kniesoor die daar op let). Iedere snaar vertegenwoordigt een snaar die overeenkomt met de knoppen op de hals (fretbuttons) van je gitaar (lees: controller). De truc is om precies op het juiste moment van het voorbijkomen van noten de juiste snaar in te drukken en uiteraard gelijktijdig de snaar aan te slaan. Het klinkt allemaal enorm simpel maar als je eenmaal aan het spelen slaat wordt je duidelijk hoe verslavend het is en wat voor een enorme kick het je geeft als je al die riffs en solo’s goed uitvoert. Speel je de noten niet goed op tijd dan blijft er van het nummer maar weinig over dus word je constant aangespoord om de juiste toon aan te slaan.

Natuurlijk leveren goede aanslagen punten op maar wat belangrijker is, is dat het je een ongelofelijk goed gevoel geeft om een nummer foutloos te spelen. Hoeveel punten je dan uiteindelijk haalt is niet zo interessant, hooguit voor gamers die alles willen winnen. Winst is bij deze game minder belangrijk maar slechts plezier en het gevoel een goede gitarist te zijn is wat telt. De 55 tracks zijn niet van originele artiesten maar worden ‘nagespeeld’ door naamloze bands, maar dat stoort absoluut niet. De nummers worden zeer goed vertolkt en gespeeld en zelfs de stemmen van de originele artiesten lijken echt. Nieuw in deze laatste versie is dat je niet alleen op een normale electrische gitaar de sterren van de hemel kunt spelen maar ook kunt kiezen voor een lekker partijtje bassen of je uit kunt leven op een slaggitaar.

Helaas kan het halverwege een nummer ook afgelopen zijn want zowel het publiek in de lokale tentjes (waar je uiteraard zult beginnen) als op de grote podia (je uiteindelijke doel) zal bij slechte prestaties, valse noten en muzikale missers zijn stem laten gelden en dat betekent onverbiddelijk einde optreden. Hoe goed je het doet zal niet alleen aan de reacties van het publiek te merken zijn maar dat is ook af te lezen aan een soort soundmixshow-achtig metertje waarbij maar één ding belangrijk is en dat is deze meter uit het rode gedeelte houden. Punten kunnen verder nog gescoord worden door middel van je whammy-bar, oftewel de tremolo, oftewel het apparaatje (armpje) waarmee je saaie noten kunt omtoveren in vibrato, hetgeen belangrijk is bij lange noten, die vooral aan het einde van een song voorkomen. Mocht je je helemaal nergens meer voor schamen dan kun je nadat je StarPower-meter vol zit ook nog de tilt-sensor in je gitaar activeren door als een soort Slash je gitaar verticaal te houden waardoor je uiteraard weer meer punten krijgt en, nog belangrijker, het publiek nog meer uit zijn dak gaat.

Message in a Bottle

Guitar Hero II is voorzien van enkele nieuwe multiplayerspeltypen en kan je helemaal het gevoel geven dat je in een band aan het spelen bent. Je moet dan wel in het bezit zijn van twee gitaren én nog een idioot zonder gêne kunnen vinden. Beschik je over alletwee dan staat niets je meer in de weg om zowel mét als tegen elkaar te spelen waarbij het mét elkaar spelen absoluut het leukste is omdat de een leadgitarist speelt en de ander ondersteunt (wat minstens zo leuk is…) met de bas- of slaggitaar. De game is ook te koop zonder gitaar voor het geval je er al eentje hebt, maar beter is het om toch een tweede gitaar te hebben, op voorwaarde dat je wel iemand hebt om mee te spelen, maar daar hoef je vermoedelijk niet echt lang naar te zoeken.

Conclusie

Guitar Hero sleepte niet voor niets vele prijzen in de wacht en een vervolg lag dan ook geheel in de lijn der verwachting. Zelfs echte non-gamers trek je met deze game over de streep om toch eens een spelconsole aan te raken en ze worden nog enthousiast ook. Daar waar niet iedereen in de wieg is gelegd om een gitaargod te worden, is het met Guitar Hero II mogelijk om boven jezelf uit te stijgen en op vrijwel ieder niveau een gitaarsterstatus te bereiken. Als je deel één al hebt gespeeld, raad ik je aan meteen met moeilijkheidsgraad Medium te beginnen want met drie vingers spelen kan dan echt niet meer. Gelukkig is de game voorzien van een Practice-mode, maar die zullen veel gamers links laten liggen. De tracklist schreeuwt er namelijk om om zo snel mogelijk helemaal te worden vrijgespeeld. Wat mij betreft is dit de ultieme partygame en kan dus blind worden gehaald. Zelfs al is het soort muziek, namelijk voornamelijk wat heftigere rocknummers, niet helemaal het jouwe, vrijwel iedereen zal uit zijn dak gaan op nummers als Sweet Child O’ Mine, Message in a Bottle (dit nummer is heftiger dan je zou denken) en Monkey Wrench. Gelukkig zal Guitar Hero II beter verkrijgbaar zijn dan het eerste deel en ligt er ook een 360-versie in het verschiet. Topgame!

 1.   
  guitarhero's avatar

  stom dat je het ni kan downloade 😥

 2.   
  Dotz's avatar

  guitarhero schreef, "stom dat je het ni kan downloade 😥 "

  1. Downloaden is vet illegaal.

  2. Je kan het wel downloaden als je de juiste patch maar kan vinden om met je controller te spelen, en néé ik ga je niet vertellen welke dat is.

  Ontopic: Mooie Review! ‘K ga hem kopen!

  Alleen ik zou 3 aanraden.. Want daar zitten de knoppen niet zo dicht op elkaar..