Football Manager 2007

Ik hoorde gisteravond op het nieuws dat we nog paar dagen mogen genieten van deze toch wel eindejaarslente. Eindejaarslente? Heb ik iets gemist? Juist, Football Manager 2007 is uit. Oftewel ’t spel der spellen. Niet iedereen zal het hier mee eens zijn, zeker de voetbalhaters, maar als er een spel zou bestaan die het voorbeeld moet geven hoe je verslaving toevoegt aan spellen, dan is het Football Manager wel…

Denk als een manager

Maar elk jaar een nieuw deel is misschien ook een beetje te veel van het goede. Zo zijn er nog zat Championship Manager/Football Manager liefhebbers die nog steeds Championship Manager 3 spelen en waarom ook niet? Het spel dat je speelt verandert met het jaar, er komen nieuwe gens (spelers) en trainers. Real Madrid zou zelfs kunnen degraderen in het jaar 2019. De punten wat CM/FM zo leuk maakt. Natuurlijk heeft het nieuwe deel zijn voordelen en dat vooral dankzij het luisteren naar hun eigen fans. De features die men zo graag ziet, worden toegevoegd en de fan koopt uit waardering het spel. De bal, uh cirkel, is rond zullen we maar zeggen.

Nieuw! Nieuw! Nieuw!

Het parade paardje van Football Manager 2007 is toch wel de satellietclubs functie. Samen met het verbeteren van het scoutsysteem was dit het belangrijkste onder de verzoeken van fans. Deze nieuwe toevoeging werkt zoals je zou verwachten dat het werkt. Ben je een kleine club, dan zoek je een moederclub. Voordelen: je krijgt elk jaar een bepaald bedrag van haar. Je ontvangt spelers op huurbasis – gratis. En speelt een vriendschappelijke wedstrijd aan het begin van het seizoen op eigen bodem – de inkomsten zijn 100% voor jezelf. Als grote club kun je juist je talenten die nog te jong zijn om in de basis te spelen uitlenen om hen wedstrijdritme op te laten doen. Als je het slim speelt valt hier heel veel rendement uit te halen.

De jeugdopleiding is ook sterk verbeterd. Je moet nu echt geld in je jeugdopleiding pompen voor goede regeneratie van spelers. Naast dit zijn er nu ook mogelijkheden om speciale jeugdtrainers en fitnesstrainers aan te stellen. Zoals ik al zei is ook het scoutsysteem aangepakt. En dat is nu in een woord fantastisch. Vroeger nam je een stuk of 5 scouts aan, maar deed je er verder weinig mee. Die 19 jarige Braziliaan was wel grappig, maar Adriano is toch veel leuker om in je team te hebben. Geld is toch geen probleem bij een team als AC Milaan, Real Madrid of Chelsea. Maar dit is nu echt veranderd. De scout verslagen zijn vele malen zo uitgebreid en je scout vertelt je wat de goede en slechte kanten van de speler zijn. Of hij in het team past en of hij geïnteresseerd is om voor jouw club te voetballen. Al met al meer dan handig.

Ook kun je met je eigen spelers dieper gaan dan voorgaand. Vroeger kon je ze alleen een waarschuwing geven, een boete opleggen of de lucht in prijzen via de media. Nu kun je als het ware ‘met ze praten’. Vraag ze of ze een bepaald soort speler weten die in jullie team tot zijn recht komt en of ze een goede trainer/coach kennen. In FM 06 kwamen we al het ‘teamtalk’ tegen, nu is dit in FM 07 uitgebreid. Zo kun je voor de wedstrijd al gesprekken aangaan en mensen succes wensen, dat ze het voor de fans moeten doen of dat ze bijvoorbeeld lekker rustig aan mogen doen. Al moet ik zeggen dat deze functie ook dan weer haar gebreke heeft. Je kunt namelijk via je assistent navraag doen wat de spelers van de gesprekken vonden. 95% van de spelers blijken tijdens het voorgesprek, in-de-rust-gesprek en na-de-wedstrijd-gesprek niet te luisteren. Veel nut heeft het dan dus ook niet en ik heb de gesprekken dan maar overgelaten aan mijn assistent.

Verslaving…

Hoe dan ook, dit zijn, op het scoutsysteem en satellietclub functie na, geen schokkende vernieuwingen. Veel hardcore footiemanagers zeggen dan ook dat het niet nodig is om een nieuwe versie aan te schaffen. Dit is aan de ene kant zeker waar, maar als je reëel blijft: je speelt toch ook niet nog steeds FIFA 04. Kampioen worden met Ajax kan iedereen. Zelfs de Champions League moet iedereen kunnen lukken, dan hoef je niet eens echt speciale tactieken toe te passen. Maar uitdagingen als de ‘Dafuge Challenge‘ is een uitdaging die niet overtroffen kan worden. Geloof me, dat is niet gemakkelijk en ongelooflijk verslavend. Want jij wilt toch wel de eerste zijn die het doel bereikt. En mocht je niet de eerste zijn die het haalt, dan doe je het alsnog voor jezelf of om het feit dat er maar een tiental zijn die de eindstreep weten te halen. Mocht je dus een beetje uitgekeken zijn op het 8e kampioenschap met Arsenal dan kun je het jezelf gewoon leuk maken door het onmogelijke te doen. De Partij van de Dieren boos te maken door je huisdieren te verwaarlozen. Gooi je trouwring maar weg, want een leven zul je naast je computer niet meer hebben. Laat al je rekeningen betalen door je ouders. En ook spijbelen is niet meer iets wat vier keer gebeurd maar 235 dagen in een jaar. Zo begon ik op een vrijdag ochtend, zo eindigde ik mijn eerste sessie om vier uur ’s nachts. Ik kan je vertellen dat alleen Goldeneye op de Nintendo 64 mij ooit zo lang heeft bezig gehouden.

Conclusie

Football Manager 2007 is en blijft een topper in haar soort. Ben je gek op voetbal, dan is dit spel een must. Maar je moet niet een spel verwachten als Pro Evolution Soccer qua graphics, want daar gaat het bij Football Manager niet om. Houd je dus niet van voetbaltactiek, beslissingen nemen en afwachten of dat goed of fout uitpakt dan raad ik je aan het gewoon bij het spelletje voetbal zelf te houden, niet het managen ervan.

  1.   
    Wouter's avatar

    Deze game is echt ok, je moet er van houden alleen het is echt verslavend 🙄

  2.   
    ballybeer's avatar

    Echt een super spel! Je moet wel interesse hebben in het leiden van een team en dergelijk,