Flight Simulator X: Deluxe Edition

Zoals sommigen van jullie misschien weten is mijn beroep geen gamer, maar piloot. Nee, spelletjes doen is gewoon een leuke hobby! Niet gek dus dat mijn GN-collega’s mij opzadelden met de laatste Flight Simulator van Microsoft. Kan ik thuis ook nog eens verder met mijn werk, mooi is dat!

Gelukkig betekent dat wel dat ik goed kan testen wat er wel en niet leuk is aan Flight Simulator X. Mijn vliegervaring strekt zich uit van zweefvliegtuigen, kleine luchtvaart tot aan de Boeing 737 “Next Generation”. Bijna al deze toestellen zitten ook in FS-X, dus kom maar op!

“I’m new!”

Vol enthousiasme stop ik de eerste van de twee dvd’s in mijn computer. Oh, dat gaat lang duren. Maar dat waren we al gewend van de voorgaande delen. Voor ‘versie tien’ van deze simulatie is maar liefst 15 gigabyte aan harde schijfruimte nodig! Dat wordt dus bestanden opschonen en ondertussen een leuke cursus “Russisch voor beginners” opstarten…

Na een lange installatie komt er dan een mooie openingstune door je speakers. De eerste indruk: een verzorgd geheel. Alles ziet er strak uit en Flight Simulator laat duidelijk merken dat iedereen welkom is. Je kunt direct kiezen uit drie opties: “I’m New”, “I’m back!” en “I’m a real pilot”. Het mooie is dat de tutorial die volgt, geheel is aangepast voor de gebruiker. Als je nieuw bent krijg je een goede omschrijving van het ‘spel’. Als je voor de laatste optie kiest word je gelijk in het diepe gegooid: je mag een Cessna op een vliegveldje landen ter oefening.

Stukje sturen

ightDit brengt mij gelijk op de besturing van Flight Simulator X. Er is namelijk een aantal mogelijkheden om met de toestellen te vliegen. Je kunt simpelweg de pijltjestoetsen gebruiken bijvoorbeeld. Persoonlijk vond ik dit helemaal niks. Je hebt totaal geen gevoel en weinig respons van het vliegtuig op deze manier. Optie twee is de muis. Het viel me op hoe geweldig dit werkt. Je muis moet wel goed reageren op je bewegingen, dus een optische muis op een goede ondergrond is geen overbodige luxe. Gelukkig heeft bijna iedere gamer deze tegenwoordig standaard in zijn bezit. De muis biedt de mogelijkheid om heel rustig te sturen, maar door je muis naar één kant te slingeren rolt het vliegtuig ook erg snel op zijn kant. Ideaal bij lekker stuntvliegen, of een precisielanding!

Voor degenen die in Rotterdam de “Red Bull Air Race” hebben gezien: de ‘Extra 300’ stuntkist met Red Bull-kleuren is ook aanwezig. Er zijn zelfs uitdagingen waarbij je tussen opblaasbare zuilen door moet vliegen, net als in het echt! Niet heel gemakkelijk en erg leuk.

Naast de Extra 300 zijn er een heleboel andere toestellen om mee te vliegen. Zweefvliegen boven de Alpen, met een oude DC-3 landen op Schiphol, een Jumbojet tanken, of leren vliegen met één motor op een tweemotorig vliegtuig. Het kan allemaal. De variatie van vliegtuigen is groot genoeg om iedereen te vermaken. Oude beestjes, nieuwe lijntoestellen (Boeing én Airbus, maar ook Bombardier bijvoorbeeld), zweefvliegtuigen, kleine Cessna’s, vliegtuigen op ski’s of watervliegtuigen. Er is voor iedereen wel iets nieuws. Ook helikoptervliegen is mogelijk.

Het technische praatje

De grafische kant van FS-X kan echt geweldig zijn. Kán… Want je hebt wel een behoorlijke pc nodig om een beetje grafische pracht op het scherm te toveren. De minimale systeemeisen zijn ook echt het absolute minimum! Je hebt dan één groot pixelfestijn en een alles behalve een vloeiend beeld. Ik begon eerst eens te kijken op een machine met Windows XP met 512 MB RAM en de (oude vertrouwde) ATI Radeon 9800 Pro 128 MB videokaart. Natuurlijk een verouderd systeem, maar ruim boven de minimum specificaties. Het was geen pretje om hiermee te spelen, het beeld was matig en de framerate al snel te laag bij complexere omgevingen. Dan maar eens proberen op een nieuwe standaard pc die je in iedere winkel koopt. Ook al niks. De ‘dual core’ processor en 1 GB aan geheugen veranderen daar weinig aan. Nee, het gaat om een gouden combinatie.

orderleftUiteindelijk kwam het met een één jaar oude GeForce XT met 256 MB en 1 GB aan RAM toch nog goed. Het gaat dus om een fijne videokaart en een hoop werkgeheugen. Nog steeds waren alle instellingen op ‘medium’ ingesteld, maar het resultaat was prima. Vloeiende beelden en genoeg mooie omgevingen. Lang niet iedereen heeft een pc die net uit de fabriek komt, dus wat dat betreft zijn de systeemeisen van Flight Simulator X erg hoog.

Voordeel: Als je volgend jaar een nieuwe pc koopt kan je nog steeds hoger met de grafische pracht van deze game. Uit eigen ervaring weet ik dat échte simulators GIGANTISCH veel rekenvermogen hebben en vele miljoenen kosten. Er is dus nog wat te wensen!

Online vliegen

Er is een hele toegankelijke online functie ingebouwd in deze sim. Je kunt –na jezelf aangemeld te hebben voor een account- uit allerlei vliegomgevingen kiezen. Er zijn mensen die een server voor beginners starten zodat je gewoon een beetje ‘aan kan klooien’, maar het kan er ook heel ‘professioneel’ aan toe gaan. Je kunt in de ‘Deluxe Edition’ kiezen of je als piloot of als luchtverkeersleider aan de multiplayer sessie begint. Bij de normale versie kun je alleen als piloot meedoen. Door middel van een microfoon kun je praten met de luchtverkeersleiding, die alles in goede banen probeert te leiden. Je moet echt even kijken met welke sessie je mee wilt doen. Bij beginnersessies gaat alles en iedereen door elkaar heen en wordt er soms flink geschreeuwd over de ‘frequentie’. Bij de erg professionele sessies zal het radioverkeer absoluut niet te volgen zijn voor de gemiddelde amateur-vlieger. Gelukkig is er van alles wat, dus je kunt zelf bepalen wat je wel en niet leuk vindt. Ik vond de online feature erg goed!

Normale en Deluxe Edition

ightEr zijn –zoals ook bij eerdere edities van Flight Simulator- twee verschillende versies te koop. De normale (en goedkopere) versie is voor iedere beginner prima om te spelen. De extra’s die de ‘Deluxe Edition’ biedt zijn echt bedoeld voor de wat meer ervaren mensen. Wat zijn die extra’s dan? Want je betaalt toch een heel stuk meer! Traditioneel gezien zitten er in de duurdere versies altijd meer vliegtuigen, waaronder nu ook een toestel met ski’s. Leuk om mee te vliegen in Alaska! Verder belooft Microsoft dat de steden en vliegvelden een stukje mooier en uitgebreider zullen zijn. Ik durf niet te zeggen in hoeverre dit scheelt, aangezien ik de basisversie niet heb kunnen spelen.

De Deluxe Edition heeft meer missies om jouw –inmiddels- opgebouwde vaardigheden tot de limiet te testen. Denk dan aan het landen met je vliegtuigje op een rijdende bus, of het laten vallen van zakken meel op doelen op de grond. Ook is de nieuwe ‘glass cockpit’ van Garmin te vinden in een aantal kleinere toestellen. Een ‘glass cockpit’ is eigenlijk een normale cockpit, maar dan gepresenteerd op één of meerdere lcd-schermen. Erg mooi en overzichtelijk. Alleen je moet wel even weten hoe je hier mee moet werken. Ook echt weer iets voor de uitgebreide versie van FS-X dus! Mocht je gewoon lekker willen vliegen is de basisversie ruim voldoende. Het zijn de kleine extraatjes waarvoor je de duurdere versie moet aanschaffen.

orderleft

Flight Simulator leeft!

Het bijzondere van vliegsimulaties blijft altijd de grote schare fans die helemaal opgaat in deze wereld. Het blijft soms niet bij een simpele pc met een mooie videokaart. Nee, er zijn mensen genoeg die hele cockpits nabouwen om zich helemaal in een vliegtuig van hun keuze te wanen. Vier en vijf november was er op vliegveld Lelystad een enorm evenement voor deze fanaten. Toevallig kwam ik dit nieuws tegen in de media en ben mij toen even gaan verdiepen in de wereld van de ‘flightsimmers’. Wat blijkt? Er zijn allerlei groepen mensen die samen een ‘online airline’ hebben. Mensen worden ingeroosterd en vliegen vervolgens netjes hun vluchten, vanaf hun eigen computer. Er bestaat een hele online wereld, die bijna net zo groot lijkt als de echte. Ongelofelijk! Even googlen, en je ziet het zelf. Flight Simulator is dus populairder dan ooit en heeft een grote aanhang. Ik denk dat deze aanhang zich weer prima zal vermaken met nummer tien.

Dus…

Er is een heleboel te zeggen over Flight Simulator X. Ten eerste moet je deze ‘game’ echt als een simulator benaderen. De nadruk ligt op realisme, maar er is wel heel veel leuks te doen met deze versie! Ook voor mij zitten er echt leuke uitdagingen in, ik heb mij bijvoorbeeld uitstekend vermaakt met het rondsturen van een helikopter op een vliegdekschip!

Als je op zoek was naar een ‘arcade, shoot-em-up, scoor 50.000 punten en druk zo snel mogelijk op alle knoppen’-game, was je waarschijnlijk al bij alinea één opgehouden met lezen, dus daar hoef ik verder niet op in te gaan. Maar als je vliegen leuk vindt, of het interesseert je gewoon, is dit een heel toegankelijke sim! De echte die-hards hebben dit spel natuurlijk al lang op hun bureau liggen, maar mocht je twijfelen: dit blijft de enige echte! Voor de beginners: koop de basisversie, daar is meer dan genoeg lol mee te beleven! Flight Simulator gaat wat mij betreft nog steeds de goede kant op. Top!

  1.   
    Bazzl's avatar

    l

  2.   
    Quaresma's avatar

    niet echt mijn ding,,, 😳
    slechte speelbaarheid,, 😡
    de graphics trekken ook op geen zak,, 😥
    het geluid kon zeker ook wel beter,,,
    het enige waarvoor ik dit spel zou gekocht hebben moest ik dit allemaal al weten, is voor de originaliteit, en dan nog, er zijn nu eenmaal niet veel echt goede vliegspellen,,, 😕
    eigelijk kan ik er geen opnoemen,,, 😛
    een echte miskoop dus,,, 😥
    ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik zou dit spel nooit gekocht hebben 👿

  3.   
    stefan20-8chantal's avatar

    Quaresma schreef, "niet echt mijn ding,,, 😳
    slechte speelbaarheid,, 😡
    de graphics trekken ook op geen zak,, 😥
    het geluid kon zeker ook wel beter,,,
    het enige waarvoor ik dit spel zou gekocht hebben moest ik dit allemaal al weten, is voor de originaliteit, en dan nog, er zijn nu eenmaal niet veel echt goede vliegspellen,,, 😕
    eigelijk kan ik er geen opnoemen,,, 😛
    een echte miskoop dus,,, 😥
    ik weet niet hoe jullie erover denken, maar ik zou dit spel nooit gekocht hebben 👿 "

  4.   
    ruan's avatar

    ik heb me zopas flight simulator x deluxe edition aangeschaft,maar hij wil hem niet instaleren!
    ik heb een lap-top met windows vista,heeft er nog iemand deze problemen en weet er iemand een oplossing??

  5.   
    lorenzo106's avatar

    heej hebben ze ook cheats 👿 want ik zoek ernaar op googel maar nee 👿

  6.   
    gillian70's avatar

    leuke game voor te spele maar wel liever de combat flight simulator 😀
    zeker als je met joystick speelt 😉

  7.   
    sjoerd107's avatar

    hallo
    ik heb flight simulator gekocht maar ik zag op internet dat je ook kunt praten via hoofttelefoon met microfoon ik heb die maar hij doet niks weet iemand of ik daar iets aan voor moet zetten ofzo?

  8.   
    sjoerd107's avatar

    hallo
    ik heb een acer computer:
    -aspire M3610
    -Inter pentium dual core
    2gb ddr2 memory
    320 gb HDD
    kan ik hier zowel delux en de gewonen op zetten of moet ik de gewone er af gooien en alleen delux er op zetten?
    gr sjoerd

  9.   
    michael h's avatar

    kan je in flight sim x ook het vliegtuig laten besturen door je pc?? 😳

  10.   
    azhert's avatar

    hallo

    ik ben speel graag simulator spelletjes maar ik heb een laptop en ik vrees dat het spel te veel geheugen zal verslinden nu wou ik eens vragen of er dergelijke pelletjes zijn voor de xbox360

    groetjes eren

  11.   
    steber's avatar

    Hoe komen jullie aan dat goeie zicht ik heb eht spel juist gekocht en het op een Windows vista geinstalleerd maar ik zie enkel bruine en groene vlekken ik zie geen enkele bossen of huisen enkel lelijk beeld hoe komt dat??????? 😕

  12.   
    canerpro's avatar

    haloo kben in freak in sim games ten laatse ale vluchte opgenome via gsm egte prof landinge met de jet ari turkish airlines al heel veel vluchte gedaan kep nu normale editi gekocht maar men pc is daar nie te sterk voor kep amd atlhon tm xp 3000+ er staat weet nie wat dat is maar kloksnelheid 2.09 512MB windows xp profecional versie 2002 servise pack ofzo 2 als ik nu in hoge video kaart erop vlam en de pc is formateer gaat de game dan soepel en nice beeld enzo? en hapert dan de game denk je? kep hulp nodig email me pls ik w8 op je emails op [email protected]

  13.   
    Tibor922's avatar

    T Blijft een geweldige game

  14.   
    Dotz's avatar

    Dit is toch zoveel mooier dan de Truck- en Boatsimulators! 😀

  15.   
    michel1's avatar

    ruan,

    ik heb het spel ook gekocht. maar hij wil niet installeren. de eerste cd ging nog goed. maar blijft vragen om disc 2. ben jij er nog uitgekomen. want bij jou wilde die ook niet installleren.
    alvast bedankt.

    ruan schreef, "ik heb me zopas flight simulator x deluxe edition aangeschaft,maar hij wil hem niet instaleren!
    ik heb een lap-top met windows vista,heeft er nog iemand deze problemen en weet er iemand een oplossing??"