Battlefield 2142

Battlefield 1942 zorgde alweer vier jaar geleden voor een kleine revolutie binnen het online shooterwereldje. Het had het realisme van Counter-Strike, de snelheid van Quake of Unreal Tournament en de voertuigen van Halo. Nu, vier jaar later, is die nieuwigheid er een beetje af. En hoewel Electronic Arts de serie tweehonderd jaar de toekomst in heeft geschopt, vragen we ons af hoe de game zich staande houdt tussen al het moois wat nรบ te verkrijgen is.

We hebben al oorlogje gevoerd in de Tweede Wereldoorlog van Battlefield 1942, in de Vietnam-oorlog en in het hedendaagse drama van Battlefield 2. Toen echter bekend werd dat het volgende Battlefield-deel zich in de verre toekomst af zou gaan spelen, was men nogal sceptisch. Ik zelf ook, maar ik concludeerde gelukkig dat deze sprong voorwaarts de serie alleen maar goed heeft gedaan. Toch is Battlefield 2142 geen echte topper, en dat komt door verschillende dingen.

IJstijd

De gebeurtenissen in Battlefield 2142 spelen zich, zoals de titel al doet vermoeden, in 2142 af. Men heeft getracht een kleine rode draad door het geheel te weven in de vorm van een flinterdunne verhaallijn. In de verre toekomst zet een nieuwe ijstijd in en er is nog maar weinig bruikbaar land over. De mensheid sterft bijna uit en wordt verdeeld over twee facties; de Europese Unie (EU) en de Pan-Aziatische Coalitie (PAC). Deze nieuwe wereldoorlog gaat om het nog resterende land en de bruikbare grondstoffen.

Online

Uiteraard speelt Battlefield 2142 zich vooral online af. Je kunt het spel dan wel offline tegen bots spelen, maar je koopt een fles wijn natuurlijk niet voor de kurk, maar voor de druivendrab die erin zit. Deze game alleen voor offline gaming gebruiken is zonde en diegene die dat dan ook in z’n hoofd haalt wordt vriendelijk verzocht nu dit scherm af te sluiten en lekker Tetris of Patience te gaan spelen. Battlefield 2142 hoort online thuis, en gelukkig maar, want de multiplayermode is alweer ijzersterk. Ditmaal kun je met maximaal 64 man tegelijk op รฉรฉn server en geloof me, dat is hectisch. Teamwork is essentieel en goede communicatie is dan ook een must. Daarnaast zul je goed gebruik van de verschillende klassen moeten maken, wat ons bij het eerste puntje brengt.

Klassen

Battlefield 2142 kent vier klassen, de Verkenner/Recon, Aanvaller/Soldier, Genist/Engineer en Ondersteuning/Support. Het grote gemis ligt bij de Medic, maar toch zul je het niet helemaal zonder hulp hoeven doen. De Soldier is namelijk naar de zustersopleiding gestuurd en deze kan nu de wonden van een teamlid gemakkelijk helen. Ook kan hij tot leven gewekt worden met de defibrillator, die weer aanwezig is. Daarnaast kan de Recon naast het huis-tuin-en-keuken sniperwerk ook nog onzichtbaar worden, is de Engineer het beste paard van stal wat betreft het repareren van kapotte voertuigen en moet je bij een Support zijn wanneer je geen ammunitie meer hebt. Daarnaast hebben Engineers een stel EMP-granaten bij de hand, die altijd van pas komen tegen irritante voertuigen.

Conquest en Titan

Het sterke punt van de vorige Battlefield-games was altijd de Conquest-mode. Hierin moet je bepaalde punten veroveren en soldaten van het vijandelijke team doden om hun ticketaantal terug te brengen tot nul. Deze speelmode is ook weer in Battlefield 2142 aanwezig, maar men komt daarnaast ook met iets heel nieuws op de proppen. De Titan mode lijkt op het eerste gezicht een beetje op Conquest. In deze mode heeft elk team zijn eigen Titan, en staat er een aantal raketinstallaties opgesteld in het level. Deze zullen veroverd en verdedigd moeten worden, zodat er raketten gelanceerd worden die het schild van de vijandelijke Titan kapotmaken. Tot zover lijkt het gewoon een verkapte versie van een Conquest-potje, maar de echte fun komt pas opzetten wanneer je jezelf in de vijandige Titan hebt gelanceerd. Je kunt deze dan van binnenuit verwoesten om zo het spel te winnen. Hoewel je uren en uren zoet kunt zijn met Conquest en Titan, zijn twee speelmodi toch wel aan de karige kant, zeker als je bedenkt dat ze toch wel veel op elkaar lijken. Waar is bijvoorbeeld een Capture the Flag-mode? Hopelijk wordt deze later nog toegevoegd door middel van een patch, maar ik vind het toch wel een groot gemis. Ook de aanwezigheid van slechts twee facties is nogal weinig. Zeker omdat deze Battlefield-game zich voor het eerst zo ver in de toekomst afspeelt hadden de makers alle ruimte om met creatieve zaken op de proppen te komen, maar in Battlefield 2142 zijn het er slechts twee en zijn ze nogal clichรฉ ook.

Maps, schiet- en rijgerei

Ook de maps zijn niet echt heel talrijk en gevarieerd. Er zitten er weliswaar tien in die zich of op het Europese of op het Afrikaanse continent afspelen, veel verscheidenheid bieden ze echter niet. Het decor is vaak bijna hetzelfde en hoewel de maps goed vormgegeven zijn met veel strategische punten zijn er slechts een paar die me echt trekken. Toch is Battlefield 2142 ook weer een game die de community aanmoedigt om zelf te gaan knutselen, en een Modkit zal dan ook hopelijk niet lang meer op zich laten wachten. Desert Combat werd op een gegeven moment ook haast populairder dan Battlefield 1942 zelf, en misschien gebeurt dat ook hier bij. Het aantal wapens en voertuigen is dan wel weer ruimschoots voldoende. Pistolen, snipers, machinegeweren, handgeweren, raketlanceerders, ze zijn allemaal aanwezig en allemaal zien ze er gelikt uit. Dat betreft ook de voertuigen. Gunships, tanks, buggy’s en natuurlijk de supergave en allesverwoestende Walker. Als alle dingen er in het jaar 2142 zo cool uitzien als de wapens, boek mij dan maar een enkeltje, dan heb ik desnoods schijt aan die ijstijd en die oorlog. De voertuigen zijn sterk, behoorlijk sterk. Wanneer je in een Walker op een groepje vijandelijke soldaten afstormt ben je bijna altijd in het absolute voordeel wanneer de rest gewoon rondrent als een kip zonder kop. Het is echter met een beetje samenwerking en oefening mogelijk om gemakkelijk een voertuig kapot te maken, daar heb je immers de Engineer voor. Deze kunnen gemakkelijk voertuigen opsporen, identificeren en onschadelijk maken doormiddel van de altijd handige EMP en natuurlijk de bazooka. Want ook Rambo is nog steeds niet in de vergetelheid geraakt in 2142.

Teamwork en RPG

Toch is goed samenwerken nog wel het belangrijkste. Al na een paar potjes krijg je door dat je toch echt het beste af bent met een team dat naar elkaar luistert, elkaars bevelen opvolgt en een overgenomen post blijft verdedigen. Je zult in groepjes samen moeten werken en een paar Recons vooruit moeten sturen in hun onzichtbaarheidspak. Ook de tegenstander van achteren benaderen door middel van een dropship werkt absoluut in je voordeel. Daarnaast heeft Battlefield 2142 ook weer een ingebouwde microfoonfunctie, zoals Ventrilo en TeamSpeak. Wanneer je in je eentje opereert, er lekker op uittrekt in een voertuigje en denkt wel even een basis te kunnen veroveren, zul je onmiddellijk worden afgestraft. Door je eigen team, maar zeker door de tegenstander. Beloond worden kan ook, door het nieuwe puntensysteem dat de game kent. Wanneer je vijandelijke soldaten doodt, een basis verovert of een potje Titan of Conquest wint verdien je punten, waarmee je uiteindelijk ranks omhoog zult kunnen gaan. Dit kennen we uiteraard al uit Battlefield 2, maar dit keer kun je met behaalde ranks en medailles aanpassingen kopen. Uiteraard kun je ook voor een bonus voor het volgende potje kiezen, maar het aanpassingen-systeem ontpopt zich als een kleine RPG. Je kunt bijvoorbeeld nieuwe voorwerpen vrijspelen, de soldaat verbeteren in bijvoorbeeld levenspunten, pantser, nauwkeurigheid en snelheid en zo je hele eigen soldaat samenstellen. In het begin haal je de nieuwe ranks nog makkelijk, maar om de hoogste rank te halen en alles vrij te spelen ben je toch wel een heleboel uurtjes zoet.

Grafisch niet geweldig

Battlefield 2142 draait op de engine van Battlefield 2 en dat levert natuurlijk heel veel goede dingen op, maar ook wat mindere. Zo behoren de graphics niet echt meer tot de top. Anderhalf jaar geleden nog wel, maar nu hebben we al The Elder Scrolls IV: Oblivion en Prey gehad en binnenkort komt Crysis ook nog eens uit. Toch is het zeker wel genieten met alle heftigheid die er op de slagvelden van Battlefield 2142 heerst. Overal rijden voertuigen rond die vervolgens weer worden bestookt met raketten, een gunship vliegt over en blaast de tank op en in de verte is een inslag op het shield van de titan te zien.

Conclusie

Battlefield 2142 is een goede game geworden, maar helaas iets minder speciaal dan we gehoopt hadden. Waar de vorige delen echt vooruitstrevend waren, is Battlefield 2142 vooral meer van hetzelfde. In het geval van deze serie is dat uiteraard helemaal niet erg, en met dit spel zul je je dan ook niet snel vervelen. Zoek je snel, heftig en grootschalig online knalvermaak? Dan zit je bij Battlefield 2142 meer dan goed.

 1.   
  sncn's avatar

  Zal deze game zeker kopen

 2.   
  Rock-in's avatar

  lolz heb em al een tijdje, onafhankelijk van de error die ik steeds heb , is dit echt een super spel

 3.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  goede revieuw, alleen vind ik dat de game teveel weg heeft van starwars battlefront(daarom onginaliteit 6), lkkr voor online ๐Ÿ˜€

 4.   
  poestie's avatar

  Dit vind ik maar een beetje een raar spel, ik heb de demo eens gespeeld, battlefield 2 lijkt me beter ! ๐Ÿ˜‰

 5.   
  Wout-er's avatar

  Ik vind 2142 niet zon tof spel, ik blijf liever in de tijd van nu,dus ik vind bf2 beter.

 6.   
  EnVy DaMaG3R's avatar

  o0caddy0o schreef, "goede revieuw, alleen vind ik dat de game teveel weg heeft van starwars battlefront(daarom onginaliteit 6), lkkr voor online ๐Ÿ˜€ "

  starwars battlefront is van battlefield serie gejat niet andersom

 7.   
  dr-salvador's avatar

  jup.. battlefield 3 graag

 8.   
  willem 1990's avatar

  mooie rivieuw en dat klopt want hij is best leuk om te spellen. ๐Ÿ˜€

 9.   
  FPS–>TOM!!<--'s avatar

  ”liquid73″ schreef, "Ben van plan dit spel aan te schaffen van mijn kadobon…. ๐Ÿ˜€
  Maar…ik speelde aan tijdje BF1942, wat goed draaide op mijn systeem, nu ben ik benieuwd of 2142 ook goed draait op mijn systeem:

  AMD 2000+ 1.7Ghz
  leadtek winfast a250td 128mb ddr
  512 RAM

  ๐Ÿ˜ฎ

  iemand een ID???"

  ik ben bang nie gaat lukken ๐Ÿ˜‰

 10.   
  matthijs 2088's avatar

  mooi spel, jammer minder dan battlefield 2 ๐Ÿ˜‰

 11.   
  ckerigon's avatar

  heb deze game ook goeie game ๐Ÿ˜€

 12.   
  gejrgr34t's avatar

  Ze zijn echt achteruit gegaan vergelijken met 2, vanaf 1942–>2 =GOED! van 2 ->2142 :(niet vooruit maar achtervind ik lijkt te veel op sciene fiction kzou het nie kopen als ik jullie was

 13.   
  jorisje's avatar

  zeker kopen ๐Ÿ˜›

 14.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Geef mij maar Battlefield 2 8)

 15.   
  Dynamixx's avatar

  Mooie game k heb hem zelf ook vooral de multiplayer vind ik verslavend ๐Ÿ˜€

 16.   
  jefke gamer's avatar

  best wel een leuk spel maar als je de uitbreidig er bij hebt is het nog veel
  leuker en van beeld vind ik het wel ok wel spijtig dat
  je meestal in het slechtste team word gezet

 17.   
  jefke gamer's avatar

  eigenlijk is deze game te gek

 18.   
  Overload14's avatar

  Hamst3r schreef, "misschien BF 1914? de loopgraven oorlog in een game stouwen…"

  als ze dat zoude doen zou het wel erg moeilijk zijn xD

 19.   
  amine98324's avatar

  wel een vet spel maar ik kies liever voor COD

 20.   
  Waylander's avatar

  geen goede game, niet kopen
  Ik heb een AMD sempron 2600+ overgeclocked naar 3000+
  en 2 GB werkgeheugen plus een Nvidia GeForce 7300 GT overgeclocked naar 8600, maar het werkt in single player en in multiplayer niet vloeiend???
  ๐Ÿ™
  nogmaals, niet kopen als je niet ver boven de minimum systeemeisen zit…

 21.   
  Prince's avatar

  Bub’z schreef, "misschien BF 1914? de loopgraven oorlog in een game stouwen…"

  Haha na 10 jaar heb je eindelijk gelijk gekregen