English Training: Leer spelenderwijs Engels

Nadat we dit voorjaar al onze hersenen bijgewerkt hebben met Brain Training: Hoe oud is jouw brein? is het ditmaal de beurt aan het Engelssprekende gedeelte van je grijze massa. Weet die zich een beetje staande te houden tegenover English Training: Leer spelenderwijs Engels?

Touch Generations

Nintendo is druk bezig de leraren de wereld uit te concurreren. Met hun nieuwe Touch Generations-offensief wordt het binnenkort nog een dooie boel bij de open dagen van de Pabo. In de lente werden alle domme kinderen de wereld al uitgeholpen door een streng dieet van Brain Training: Hoe oud is jouw brein? M’n zusje speelde er wat weken mee en warempel, ze kan een mes en vork uit elkaar houden. Ze heeft nog geen enkel idee wat een knife en fork zijn, maar daar hebben we nu dus English Training: Leer spelenderwijs Engels voor. Meneer Oranje en mevrouw de Jong, pak jullie spullen maar!

Brain Training

De gelijkenissen tussen Brain Training en English Training zijn erg groot, dat is al aan de interface te zien. Opvallend is wel dat de Nintendo DS bij het spelen van English Training niet als een boek vastgehouden hoeft te worden, maar in de normale houding. Verder bestaat ook deze game uit een aantal oefeningen en een dagelijke test. De oefeningen bestaan voornamelijk uit dictee’s, waarbij de woorden of zinnen opgelezen worden door een vrouwenstem, waarna jij ze neer moet pennen met je stylus. Zo’n dictee wordt ook in twee minigames gegoten, waarbij je een marathonloper rennende moet houden door woorden op te schrijven (snap het verband) en muizen weg moet houden met goede antwoorden. Daarnaast speel je spelenderwijs ook nog een aantal andere trainingen vrij, zoals een kruiswoordpuzzel, een tekendictee en een uitspraakonderdeel.
Dagelijks kun je een test afwerken die je vorderingen bijhoudt en opslaat in een grafiek. Ook worden de zwakke plekken aangegeven en met behulp van kleurcodes geeft de game aan wat een gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp enzovoorts in een zin is. Het nut? Uuh…

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch

Nadeel van Brain Training was nogal dat je het antwoord af en toe helemaal goed had, maar de handschriftherkenningssoftware wilde niet echt meewerken. In English Training is dit al een stuk beter. Aan elkaar schrijven, schoolschrift of hanepoten worden nog steeds afgestraft, het zijn blokletters en anders ben je een onderontwikkelde malloot die volgens je DS niet eens ‘Ok’ kan schrijven. Want echt, zo laag is het niveau. Toen ik de game opstartte werd me meteen een test voorgeschoteld die me meteen de op twee na hoogste score gaf. Vervolgens moest ik een serie dictee’s afwerken, en dan begin je logischerwijs met het laagste niveau. Woorden als “Yes”, “No”, “Ok”, “I’m fine”, “Hello”, er zijn blijkbaar mensen die dat nog moeten oefenen. Ik scrollde dus maar lekker door naar het moeilijkste niveau en daar waren waarachtig woorden met drie lettergrepen of meer aanwezig. Maar nog steeds geen schokkende dingen. “Association” kan toch niet het moeilijkste woord zijn als er een dorpje in Wales is dat Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch heet?

Geen variatie
Ik vind het vooral jammer dat de variatie nogal mist bij English Training. Of je nu een dictee of een kruiswoordpuzzel maakt of die suffe minigames doet, het komt allemaal op hetzelfde neer. In het echt snap ik geen hol van wanneer een zin nou Present Simple, Present Perfect, Simple Past, Past Continious en weet ik veel wat allemaal nog meer zou moeten zijn, maar er is geen een onderdeel dat je de grammatica aanleert. Ook de uitspraakoefening komt wat mij betreft veel te weinig aan bod en het wordt nog niet eens gecontroleerd en beoordeeld ook.

Conclusie

Het is leuk dat Nintendo zich met de Nintendo DS en Nintendo Wii ook op andere doelgroepen richt en daar is English Training: Leer spelenderwijs Engels een prachtig voorbeeld van. Nederlanders staan bekend als een volk dat bovengemiddeld goed Engels spreekt, waardoor deze game alleen interessant kan zijn voor je (hele) kleine broertje of zusje of een verdwaald familielid met grijze krullen en een kunstgebit. English Training is speciaal ontwikkeld voor de West-Europese en Japanse markt en ik denk dat het in landen als Italie, Frankrijk en Spanje ook een stuk beter van pas zal komen. In dit hielenlikkende land waarin alles wat Engels of Amerikaans is wordt gekopieerd, van zorgstelsels tot films zonder synchronisatie aan toe, is de leraar die English Training: Leer spelenderwijs Engels heet, in veel gevallen dommer dan de leerling. Goed voor je zelfvertrouwen is het dan weer wel.

  1.   
    Sabjeje's avatar

    Ik heb hem net… En was er binnen een paar minuten al weer klaar mee. 😕

  2.   
    Darth_Oddish's avatar

    SAAI!!! Echt niet kopen, je hebt meer aan een boek. 😥