NBA Live 07

Als je elk jaar met een nieuwe game op de proppen komt, wordt het steeds lastiger om met nieuwe dingen te komen, je eigen vorige game te verbeteren en het een verfrissend geheel te houden. De FIFA-serie was daar een aantal jaren het slachoffer van, maar nu lijkt datzelfde virus de NBA Live-serie te hebben gegrepen.

Als ik heel eerlijk moet zijn, heb ik NBA Live 06 niet helemaal grijs gespeeld. Ik liep toen nog liever op de straatbasketbalveldjes van NBA Street Vol.3 rond dan dat ik me bezig moet houden met al die ‘mindere goden’ die geen vijf meter hoog kunnen springen, die niet zo’n sicke moves hebben dat je spontaan je enkels breekt en die niet zo’n ijzere vingers hebben dat ze zonder de minste pijn de basket er vanaf slammen. Maar met NBA Live 07 lag dat voor mij eigenlijk heel anders. Ik was vooral te spreken over het hoofdmenu. Hier kun je met Tracy McGrady of een andere speler een beetje basketballen, op je gemakje wat moves uitproberen, een beetje schieten, een beetje dunken. Kies je dan bijvoorbeeld voor een Quick Game, dan word je door het grote tv-scherm achter hem gevlogen, zo het stadion in. Heel vet.

Dynasty

Daarnaast is ook de Dynasty-mode weer aanwezig, even groot en mooi als altijd. Hierin neem je een team onder je hoede als manager/trainer en moet je onder andere spelerszaken regelen, ze motiveren, enzovoort. Dat is uiteraard niet alleen de reden waarom die Dynasty-mode zo leuk is, want hij laat je echt complete seizoenen afwerken. De echte speelschema’s zitten in het spel verwerkt, dus wanneer je favoriete team speelt tegen de Los Angeles Lakers, dan doen ze dat in de game ook. Voor wie het minder grondig wil aanpakken is er dus ook een Quick Game, en je kunt ook spelen in het All-Star Weekend. De three-point shootout, de dunk contest, de skills challenge en natuurlijk de All-Star Game, het zit er allemaal angstig mooi in verwerkt.

Nieuw gameplaysysteem of besturingssysteem?

NBA Live 07 claimt met een totaal nieuw gameplaysysteem te komen, maar ik vind dat zelf meer op de besturing gericht dan op de gameplay zelf. Je hebt meer controle over de bal en je kunt nu gemakkelijker opdrachten geven als Full Court Press, Zone Defense, Man Defense, Make Screen, enzovoorts. Het is nu misschien wel ietsjes makkelijker om wat gevoel in je dribbles te leggen, en zeker bij de betere dribbelkampioenen als Steve Nash, Dwayne Wade en LeBron James komt dat goed uit de verf. Spelers passeren met een schijnbeweging heeft nu wel meer voldoening omdat je het min of meer zelf hebt gedaan met de rechter analoge stick, maar of het nu daarmee gebeurd of met een druk op de knop, dat maakt mij niet zoveel uit.
Wel vind ik het heel erg tof hoe ze de nieuwe freestyle control hebben aangepakt. Zoals ik al zei heb je daar de rechter analoge stick voor, om bijvoorbeeld een schijnbeweging, een cross-over of een reverse te maken. Ook wanneer je in je vlucht naar de basket hieraan gaat zitten draaien dan voert je speler bijvoorbeeld een tomahawk, een windmill of een pumpdunk uit. Leuk natuurlijk, maar die bal was er ook wel ingegaan zonder al die fratsen…

Authenticiteit

Wat wederom weer dik in orde is met deze NBA Live 07, zijn alle licenties. Letterlijk elke speler zit in de game, elk team, elk stadion en alles ziet er erg strak uit, zeker op een Xbox 360 met HDTV. Veel spelers tonen angstwekkend veel gelijkenis en daarnaast hebben de echte sterren ook nog eens hun specifieke moves, dunks en jumpshoots in het spel zitten. Allen Iverson met zijn fade-out, Shaquille O’Neal met zijn two-handed slam dunk en LeBron James met zijn reverse windmill.
Daarnaast heeft men dit jaar ook de ESPN-licentie weten te bemachtigen. Wanneer je verbinding maakt met het internet of Xbox Live, dan kun je ervoor kiezen dat hij automatisch de laatste updates binnenhaalt. Vooral in combinatie met de Dynasty-mode kan dit erg leuk zijn. Wint een team in het echt van het andere, dan is dat in de game ook zo. Wordt een speler getransferred of raakt hij geblesseerd, in het spel is het niet anders. Zeker als je een seizoen in real-time speelt, dus de wedstrijden in het spel op hetzelfde moment als de wedstrijden in game, is dit een leuke toevoeging.

Graphics

NBA Live 07 ziet er zeker mooi uit, en dan met name op de Xbox 360. Waar men vorig jaar de PlayStation 2-graphics licht, maar dan ook heel licht had opgepoetst, zie je dit jaar toch wel veel verbetering. Het glimmende en geboende hout van het speelveld weerkaatst, de glimmende hoofden van de spelers schitteren en het publiek gaat uit zijn dak. Ook op het gebied van audio is het spel weer in orde. Echte stadiongeluiden die zich aanpassen aan het spelverloop, een opzwiepende soundtrack en het echte commentaar van ESPN-verslaggevers Steve Kerr en Marv Albert, het voelt allemaal zo rete-echt, maar ook weer zo retebekend aan.

Conclusie
En dat gevoel had ik eigenlijk gedurende het hele spel. De game doet veel dingen goed, zoekt de juiste balans tussen show en realisme, maar dat deed het al die jaargangen hiervoor ook al. NBA Live 07 koop je voor de authenciteit, de licenties en de Dynasty-mode. Wil je meer realisme, dan ben je binnenkort misschien aan een beter adres bij 2K Sport’s NBA 2K7. Maar ik vermaak me de komende tijd nog wel met NBA Live 07.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren