Creative Labs presenteert de X-Mod

De meeste presentaties van uitgevers en/of uitgevers zijn vrij standaard en niet de moeite waard om iets over te schrijven. Je eet wat op kosten van iemand anders. Drinkt wat meer op kosten van iemand anders. Praat wat met collega’s, uitgevers, ontwikkelaars of PR-mannen met een stropdas. En je gaat tenslotte naar huis met een tas gevuld met toegestopte frutseltjes. De presentatie van Creative vormt daarop een uitzondering. Niet dat er niet gegeten, gedronken en gepraat werd, het was er ook nog eens behoorlijk gezellig!

Het gedoe eromheen

Want hoe anders kan ik oordelen over een evenement waarop ik met een redactrice van de Playboy op de achterbank beland. Niets gebeurd, heus. Wel was de aanleiding wat minder prettig. Na een flinke treinreis van uit een boerendorp naar een stadje onder de rook van Utrêch (lees: Bilthoven) zou er een heerlijk warm busje op me wachten. Alsmede voor drie andere journalisten. Maar in plaats daarvan was het wachten geblazen op datzelfde busje. ‘Een metallic blauw busje’, zoals de jeugd van Almere (lees: Remco en Vincent die reeds waren gearriveerd) mij had beschreven. Na, zonder overdrijven, twee uur bleek de (sorry voor onze Belgische lezers) Belgische chauffeur hopeloos verdwaald te zijn geraakt en maar naar huis gegaan te zijn. Na een lange tijd koukleumen kwamen we dan eindelijk aan in ‘het fort van Creative’.

En dat mag men zo letterlijk opvatten als dat het er staat. Gezonken in de lokale Utrechtse heuvelrug lag daar een oud fort gecombineerd met een modern interieur. Na de presentatie was het tijd voor Vincent om zijn eerste oester naar binnen te kwakken. Dat gebeurde maar half, letterlijk, aangezien hij de andere helft netjes op zijn kin parkeerde. Dan maar alle drie tegelijk, dachten we zo. Mijn oester bleef echter liggen en ik slurpte alleen het vocht op, wat smaakte naar een flinke slok zeewater. Oesters zijn niks voor mij.

Dan maar wat geld jatten om met leuke ‘prijzen’ naar huis te gaan, was de planning. In een zaaltje was het namelijk mogelijk om blackjack en roulette te spelen, waarmee Creative dollars verdiend konden worden om mee te doen aan een veiling. Aangezien we niet waren gekomen om met lege zakken naar huis te gaan, besloten we maar om fanatiek mee te doen. Terwijl ik Vincent wat uitleg over casinostrategieën en hij het flink aan het verneuken is, weet Remco geld voor de neus van een kale vriend weg te kapen. Jan van de Power Unlimited/Gamekings, slachtoffer in deze kwestie, verklaart later tijdens de veiling dat de daders slim hebben gehandeld. ‘Ik ga maar bij deze gasten zitten, want die weten hoe ze aan geld moeten komen.’ Jan weet dat blijkbaar niet, want als hij bij de veiling niet genoeg geld blijkt te bezitten wordt zijn bod, open en bloot op het podium, teniet gedaan.

Op de terugreis zit ik lekker krap met de hangjongeren uit Almere in hetzelfde pendelbusje als waar ik eerder bijna twee uur op heb staan wachten. Maar het was het waard. Onze ‘creatief met geld’-strategie heeft gewerkt en we verlaten, op aanraden van Jan, het Creative fort met een Zen Vision:M 30Gb mp3 speler alsmede een setje Creative Zen Aurvana oordopjes. Na een dealtje met de probleemjongeren uit Almere zijn beiden voor mij. En dat, getuige de minder charmante foto, maakt mij blij.

De zin ‘Ik lust geen Brand-bier’ kwam me overigens echt mijn neus uit. Ze werden nog veeleisend ook. Ze zijn helemaal vergeten dat ze het niet zo best hadden vroeger. En waar ze vandaan komen? Ik weet het wel! Almere.

eft

De X-Mod

Maar we waren natuurlijk niet voor niks in de sfeervolle bunker van Creative toegetreden. Waar het, zo bleek later, om ging was de X-Mod. De X-Mod zou volgens Creative een ideale manier zijn om een betere geluidskwaliteit uit je gewone speakers of hoofdtelefoon te verkrijgen. Creative mikt daarbij op twee doelgroepen, te weten geluidsfreaks en gamers.

De X-Mod, of X-Pod zoals de spreker zich ironisch genoeg een keer versprak, komt in de lijn van de X-Fi® Xtreme Fidelity™ audio platforms van Creative, wat hoge geluidskwaliteit voor geluidsfreaks en gamers zal gaan bieden. Het apparaatje, ter grootte van een flinke kroket, koppel je tussen je audio uitgang en je speakers of koptelefoon. Het maakt dus niet uit of dit een PC, MAC, iPod of wat voor afspeelapparaat het ook is, als het maar een mini-jack audio uitgang heeft. Voor mp3-spelers is echter wel een aparte stroomadapter nodig, waardoor de X-Mod (voorlopig) dus niet mobiel te gebruiken is.

Met de ‘X-Fi Crystalizer’-functie waarover het beestje beschikt, is het volgens Creative mogelijk om de studiokwaliteit van mp3’s terug te halen. Volgens Creative worden er 24 bits gehaald, waardoor het geluid, naar eigen zeggen, beter zou moeten klinken dan op een cd. Met deze functie zou het apparaat precies analyseren welke delen van, bijvoorbeeld een muzieknummer, ‘beschadigd’ (lees: zwaarder gecomprimeerd) zijn en herstellen. Dit door middel van een analyse van het geluid, waarna de X-Mod de oorspronkelijke klanken te restaureren. Hoe? Geen idee.

ightEn dan is er nog de ‘X-Fi CMSS-3D’ wat naast voor filmliefhebbers, ook interessant zal worden voor gamers. Deze functie geeft het geluid namelijk meer diepgang , waardoor het lijkt alsof je er midden in zit in plaats van tussen de twee speakers van je koptelefoon. Met andere woorden, het zou dus van een modale speakerset een multimedia geluid moeten geven, maar dan zonder dat het geluid van alle kanten komt natuurlijk. Dit zou voor gamers handig zijn, aangezien je dan direct kan horen waar de vijand loopt.

We hebben een demonstratie gehad van de X-Mod en inderdaad, het geeft een betere sound dan het standaard geluid wat van bijvoorbeeld je mp3-speler. Toch twijfelen we of het apparaatje nou gewoon een aparte equalizer is en die het volume wat hoger zet of dat het echt alles analyseert en berekent zonder files te converteren of laadtijden te hebben. Vast staat dat het je geluid zeker geen kwaad zal doen, hoewel de échte muziekliefhebber waarschijnlijk met een goed setje en een manuele equalizer geen wereld van verschil zal horen. Het apparaatje zal in de winkels liggen vanaf 79 euro.

Meer Blade Dancer: Lineage of Light

2/10/2006Shootpad 1
2/10/2006Blade Dancer: Lineage of Light 4
1/10/2006De X06 in Barcelona 1
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren