De X06 in Barcelona

Naast de E3, Tokyo Game Show, Games Convention, Games Developers Conference, Gameplay en tientallen andere events heeft Microsoft ook nog zijn eigen feestje; de X06. Ditmaal streek men neer in Barcelona en ook ditmaal werd er een heleboel interessants onthuld. In dit artikel vatten we alle games, al het sappige nieuws en alle andere dingen samen.

ightXbox Live Gold
Microsoft’s circus rond de X06 begon al met het leuke nieuws dat in de week van 22 tot en met 29 september alle Xbox Live Silver-accounts tijdelijk werden opgewaardeerd tot een Gold-abonnement. Niet langer hoefde je je met een Silver-abbo te vervelen in het offline gedeelte van de games, maar nu kon je dus ook online gamen. Dit ging gepaard met een heleboel exclusieve downloads op de Xbox Live Marketplace. Zo kregen we in het teken van de X06 een heleboel trailers, gameplayfilmpjes en presentaties te zien, helemaal gratis. Daarnaast was er ook een F.E.A.R.- en Sonic the Hedgehog-demo te downloaden en kon men oude herinneringen ophalen met Doom voor de Xbox Live Arcade.

De presentatie

Dé plek waar je bij een evenement als dit moet wezen voor de laatste onthullingen, zijn de perspresentaties. De X06 werd ditmaal om 19:00 op woensdag 27 september ingeluid met een keynote van Peter Moore, Microsoft’s directeur van hun Xbox divisie. De boodschap was duidelijk: Microsoft heeft dit najaar zo goed als vrij spel en daar maakt men gebruik van. Met titels als Gears of War, Pro Evolution Soccer 6, Call of Duty 3, F.E.A.R., Splinter Cell: Double Agent, Dead or Alive: Xtreme Beachvolleyball 2, Viva Piñata, Too Human, Rainbow Six: Vegas en natuurlijk ook al Saints Row, Dead Rising, Test Drive: Unlimited en Just Cause heeft men vrij spel op de next-generation console markt.

Aankondigingen

De presentatie begon al meteen goed met een teaserfilmpje van

Banjo Kazooie

. Inderdaad, na een bericht van eerder deze zomer dat Rare met een nieuwe game op de proppen zou komen op de X06, lijkt het inderdaad een nieuwe Banjo Kazooie te gaan worden. Men heeft aangegeven vast te houden aan de succesformule van de platformgames op de Nintendo 64. Wederom zal deze game Banjo (de beer) en Kazooie (de vogel) in de hoofdrollen hebben. Verwacht veel kleurrijke levels, gekidnapte familileden en een slechte heks. Jawel, ook op de Xbox 360 zal kiddy vermaak een plaatsje krijgen.

Ook

Project Gotham Racing 4

werd aangekondigd middels een zeer mooie trailer. Hierin zien we een rode Ferrari door een futuristische stad racen, uiteraard met de nodige snelheid en een aantal mooie drifts. Veel was er niet echt op te maken uit deze trailer, behalve het feit dat de game er natuurlijk aankomt. Gezien het feit dat Bizarre Creations elke twee jaar met een nieuwe Project Gotham Racing-game komt, kun je er gif op innemen dat deze game niet voor het einde van 2007 in de winkels zal liggen.

Tevens komt men met een nieuwe Massively Multiplayer Online Game in de stripwereld van Marvel,

Marvel Universe Online

. Marvel is ’s werelds grootste stripboekenuitgeverij en onder andere het moederbedrijf van Fantastic Four, Spider-Man, The Incredible Hulk, Iron Man, Daredevil, Thor, Captain America en X-Men. Verwacht in deze MMO rond te kunnen lopen in verschillende gebieden van deze striphelden, zoals het New York van Spider-Man. Zeer waarschijnlijk wordt het mogelijk je eigen superheld te creeëren om vervolgens talloze uren online door te brengen. Daarnaast zal het via Live Anywhere mogelijk zijn dat mensen met een Xbox 360 de game kunnen spelen tegen gamers die het spel op hun PC draaien.

eftMaar de grootste aankondiging van de avond kwam toch wel van

Halo Wars

, een real-time strategygame in de wereld van Halo. Halo Wars zal zich afspelen vóór Halo 1: Combat Evolved. We schrijven de tijd dat de mensheid voor het eerst in aanraking komt met de Covenant. In de Human-campaign krijg jij de “Spirit of Fire”-troepenmacht onder de knoppen, een leger van de UNSC. Daarnaast wordt het ook zeer waarschijnlijk dat er een Covenant-campaign aankomt en dat ze speelbaar zullen zijn in de losse potjes.
De game zal zich kunnen inspireren op twee knallers van Halo-titels en een heleboel achtergrondinformatie. Op het gebied van units zien we dan ook veel bekenden uit de shootergames. Scorpion Tanks, Warthogs, Elites, Marines, Spartans, Pelicans, Hunters, Banshees en Scarrabs kwamen langs in de trailer en daarnaast hebben we natuurlijk ook weer de Grunts en de Elites die in de covenantlegers vechten. Daarnaast is men ook van plan om met een serie nieuwe units te komen.
Halo Wars moet een meeslepende singleplayermode maar ook een grote multiplayermode gaan huisvesten. Xbox Live is daar een belangrijk deel van. Verwacht dus verhitte strategygames via Xbox Live, maar ook toernooien, clans en downloads.

Exclusief

Verder had men een hoop dit-en-dat-is-exclusief-voor-de-Xbox 360-nieuws voor ons in petto. Zo zal

Kane & Lynch: Dead Men

, naast de PC, nog alleen maar op de Xbox 360 verschijnen. Kane & Lynch: Dead Men is een game van de makers achter de Hitman-spellen. Kane speelt ditmaal de huurmoordenaar, Lynch is een nog gestoordere psychopaat. Ze knappen een groot aantal smerige klusjes op, waarbij je zeker je hersens zult moeten gebruiken.
Ook

Bioshock

, de spirituele opvolger van System Shock, is console-exclusief voor de Xbox 360. Bioshock speelt zich af in de jaren ’50. Je speelt in een laboratorium, waarin men tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog bezig was met genetische manipulaties. Het laboratorium was verboden te betreden sinds de WOII, maar is opgelapt voor de wetenschap voor de rest van de 20ste eeuw. Naast de levels die zich afspelen in het sterk verouderde laboratorium, zul je ook een groot deel spelen in een verwoeste onderwaterstad. De speelervaring wordt geheel over een andere boeg gegooid. Denk hierbij aan andere zwaartekrachtwetten en andere vijanden.
Tevens maakte men bekend dat er twee Xbox 360-exclusieve gameplayafleveringen van

Grand Theft Auto IV

zullen komen, die een aantal maanden na de release via de Xbox Live Marketplace te downloaden zullen zijn. Deze ‘episodes’, zoals men ze noemt, zullen bijvoorbeeld nieuwe (zij)missies, een nieuw gebied of nieuwe bezigheden toevoegen aan de game. Elk moeten ze goed zijn voor een aantal uur gameplayvermaak. Binnen hoeveel tijd na de release ze zullen verschijnen is nog niet bekend, ook is nog niet zeker voor hoeveel Microsoft-points ze uiteindelijk te downloaden zullen zijn. Wel is duidelijk dat deze content niet aangeboden zal worden voor mensen die de PlayStation 3-versie bezitten.
Maar het grootste nieuws binnen deze categorie was toch wel dat

Splinter Cell: Conviction

, het vijfde deel in de serie, console-exclusief voor de Xbox 360 zal zijn. Splinter Cell: Double Agent verschijnt binnen niet al te lange tijd en een releasedate van Splinter Cell: Conviction is nog niet bekend. Toch verwachten we hem niet eerder dan eind 2007. Hoogstwaarschijnlijk zul je weer met Sam Fisher spelen, maar in welke rol is nog niet bekend. Duidt de term ‘Conviction’ op een keuze die hij heeft gemaakt in het aanstaande Splinter Cell: Double Agent? En wat doet het leger bij het Washington Monument in de Amerikaanse hoofdstad? We kunnen ongetwijfeld weer een epische game verwachten, compleet met spannend verhaal, top-notch graphics en allerlei nieuwe functies.

En verder…

Daarnaast kwam ook de

HD-DVD speler

voor de Xbox 360 even langs. Deze accessoire maakt het voor de Xbox 360 mogelijk om niet alleen conventionele DVD’s af te spelen, maar ook HD-DVD’s. Het voordeel hiervan? Meer opslagruimte, scherper beeld, helderder geluid en nog veel meer. De HD-DVD speler zal vanaf november 2006 te koop zijn voor een prijs van €199 euro in Noord-Amerika, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De rest van de wereld, waaronder Nederland, volgt in de eerste maanden van 2007. De HD-DVD speler wordt geleverd met een afstandsbediening en tijdelijk ook met een HD-DVD versie van Peter Jackson’s King Kong.

ightEen ander opvallend nieuwtje tijdens de presentatie was dat Microsoft en Peter Jackson een langdurig, zakelijk verbond aan zijn gegaan. Zoals bekend werkt Peter Jackson aan een Halo-film, waarvoor Bungie speciaal content inbakt in Halo 3 en nauw samenwerkt met onze lievelingsnieuwzeelander. Maar het gaat nog verder. Peter Jackson heeft namelijk een eigen studio opgericht, Wingnut Interactive. Deze ontwikkelaar is op het moment van schrijven al bezig met twee Xbox 360-exclusieve projecten. Daarvan zal er zich eentje afspelen binnen het Halo-universum. Het is geen Halo 4, maar een spin-off van de serie. Daarnaast is men bezig met een game binnen een geheel nieuwe franchise. Op het moment is hier nog niks van bekend, maar hopelijk horen en zien we hier spoedig meer over.

Daarnaast liet men weten dat men dik tevreden is over hoe het op dit moment met

Xbox Live Arcade

gaat. Vooral Hexic HD, Geometry Wars Evolved, Zuma, Texas Hold ‘Em en Street Fighter II zijn populair en dit assortiment wordt zeer binnenkort aangevuld met Sensible World of Soccer, Doom, Dig Dug, Lumines Live, Contra, Ultimate MK3, Small Arms, Gyruss, Mutant Storm Empires, Totemball en Defender. Uiteraard is het ook bij deze games mogelijk om ze eerst een tijdje te proberen, voordat je er een paar honderd Microsoft Points voor neerlegd.

Tot slot kwam men daar in Barcelona nog met een aantal mooie cijfers. Zo is de Xbox 360 in Europa binnen tien maanden maarliefst anderhalf miljoen keer over de toonbank gegaan. Wereldwijd spreekt men over zes à zeven miljoen verkochte consoles. Verder is het Microsoft’s doelstelling om voor 1 juli 2007 vijftien miljoen Xbox 360’s aan de man te hebben gebracht en over de gehele levensloop van het apparaat moeten dat er minstens honderd miljoen zijn. Een aantal wat men met de downloads via de Xbox Live Marketplace zeker gaat halen. In totaal zijn er al zo’n 1500 verschillende demo’s, trailers, gamepacks, skins, themes en andere bestanden te downloaden, iets wat al 57 miljoen keer is gebeurd. Daarnaast maakt ruim 60% van alle Xbox 360-bezitters gebruik van Xbox Live, een absoluut record.

Speelbaar

Na de presentatie barstte de X06-party los, maar het echte feest begon pas de dag erna, op donderdag 28 september. Toen waren er namelijk een heleboel games speelbaar voor de pers, waaronder

Gears of War

,

Assassin’s Creed

,

Forza Motorsport 2

,

Pro Evolution Soccer 6

,

Alan Wake

en

Bioshock

.

Gears of War

moet dé grote klapper van de Xbox 360 van dit najaar gaan worden en de hype is dan ook enorm. In Gears of War speel je als gevangene Marcus Fenix tegen een nieuw soort vijanden, genaamd ‘Locust Horde’. Gears of War is een derde persoons shooter die gebruik maakt van de Unreal 3-engine. De game gooit hoge ogen op met name het grafische vlak en het gebied van de realistische physics. Levensechte personages, een wereld die volledig interactief is te gebruiken (dekking wordt heel erg belangrijk in het spel) en een A.I. die onovertroffen is, moeten Gears of War tot een echte killergame maken. Het is niet zozeer de brute actie die dit spel tot een onvergetelijke ervaring maakt, maar de chaos, het drama en de verwoesting om je heen.

eftHet verhaal van

Assassin’s Creed

moge inmiddels wel bekend zijn. Nadat het spel op de E3 exclusief voor de PlayStation 3 was aangekondigd, komt de game nu ook naar de PC en de Xbox 360. In Assassin’s Creed speel je Altaïr, leider van de Assassijnen ten tijde van de Middeleeuwse kruistochten. In de game neem je zijn rol als sluipmoordenaar op je, zodat de game vooral zal bestaan uit observeren, sluipen en moorden. Wanneer je je ‘target’ hebt gekregen en je weet wie je volgende slachtoffer zal worden, heb je de keuze uit een scala aan mogelijkheden om de ongelukkige om het leven te brengen. Zo zul je hem/haar eerst kunnen observeren om diens dagelijkse route te ontdekken, waarna je een hinderlaag aanlegt en het slachtoffer een kopje kleiner maakt. Hierop zijn talloze variaties, ook omdat Altaïr erg lenig is (hij schijnt veel vaardigheden van de Perzische Prins te hebben) en volgens Ubisoft alle kanten uit kan. Daarnaast maakte Ubisoft op de X06 bekend dat door de geavanceerdere threading-mogelijkheden van de Xbox 360-techniek men de vijanden in Assassin’s Creed slimmer zal kunnen maken dan in de PlayStation 3-versie. Ook wil men iets speciaals gaan doen met de Xbox Live Achievements, waar zoveel gamers op geilen. Wat het verhaal betreft is niets extra’s bekend geworden. Vooralsnog houden we vast aan de theorie, samengesteld met behulp van de informatie die we van Ubisoft los hebben proberen te peuteren. Waarschijnlijk zul je als persoon in het heden een soort kijkje in het verleden kunnen krijgen, waardoor je de gedachten zou beleven van één van de hoofdpersoon’s voorvaderen, te weten Altaïr. Van een echte bevestiging hiervan is echter nog geen sprake.

Forza Motorsport 2

was zeker de beste racegame van de X06, maar al dit moois werd wel een beetje in zwart daglicht gesteld door de bevestigde verschuiving van deze game, richting het voorjaar van 2007. Forza Motorsport 2 gaat verder waar het eerste deel ophield en gaat de strijd met Gran Turismo (HD) nu echt aan. Het realisme wordt nog dieper uitgewerkt en in combinatie met fotorealistische graphics, zeer geavanceerde physics en een uitgebreid schadesysteem worden alle eigenschappen van de Xbox 360 volop gebruikt. Onderdelen zullen slijten en een kapotte spoiler zal ook echt voor minder grip zorgen. Ook de afstelling van je bak is van cruciaal belang, alle statistieken worden namelijk real-time doorberekend naar je prestaties op het asfalt. Ook met al deze geheugenslurpende features draait de game met allerlei toeters en bellen, wat dacht je van 60 frames per seconde, motion-blur bij hoge snelheiden, high-dynamic-range lichteffecten en uiteraard viermaal anti-aliasing zodat als er nog karteltjes te zien zouden zijn op je HDTV, deze nu allemaal weggepoetsts zijn.
Daarnaast zit de game bomvol met auto’s, circuits en onderdelen. Meer dan 300 snelle bakken zitten er in de game, variërend van Ferrari’s, Porsche’s en Lamborghini’s tot bakken van Nissan, Volkswagen, Opel of General Motors. Daarnaast bevat de game meer dan 60 circuits, compleet met de bekenden der Aarde. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Nürburgring Nordschleife, Road America Race Track, Silverstone Circuit, Tsukuba Circuit, Mazda Raceway Laguna Seca en de Sebring International Raceway. Daarnaast zitten er fictieve banen in de game, waarbij je bijvoorbeeld moet denken aan de overbevolkte straten van Rio Janeiro.
Naast een uitgebreidere singleplayermode biedt Forza Motorsport 2 uiteraard ook een online-onderdeel via Xbox Live, waar het strijdgewoel pas echt losbarst. Met maximaal 12 man kun je scheuren met alle dingen die je je maar wenst, namelijk de veelzijdigheid van de carrieremodus.

Pro Evolution Soccer 6

zal, zoals al aangekondigd op de Games Convention in Leipzig, tot tenminste het einde van 2006 exclusief voor de Xbox 360 zijn wat betreft de next-generation consoles. Aangezien het ons sterk lijkt dat dit spel ook op de Nintendo Wii verschijnt zou je kunnen stellen dat hij gewoon Xbox 360-exclusief is tot maart 2007, want dan komt immers de PlayStation 3 uit. Pro Evolution Soccer 6 zal alles bezitten wat je van de vorige PES-delen gewend bent. Een heerlijke Master League mode, vriendschappelijke partijen, penaltyserie’s, league en cup zullen allemaal weer van de partij zijn. Een nieuwe modus is de International Challenge Mode, wat je laat kwalificieren voor het WK. Via allerlei omwegen natuurlijk, want die route zit niet zonder valkuilen. Verwacht op gameplaygebied weer de nodige toevoegingen en dezelfde ijzersterke en realistische gameplay.

Tot slot willen we

Alan Wake

ook nog even uitlichten. Deze game wordt ontwikkeld door de makers van Max Payne 1 en 2 en moet wederom voor een kleine revolutie op gamesgebied gaan zorgen. Alan Wake is een psychologische actie-thriller, dit is voor games een nieuw genre en laat film en game zo weer een stap dichter tot elkaar komen. De game speelt zich af in een idyllisch Amerikaans dorpje in de staat Washington. De speler stapt in de schoenen van Alan Wake, een succesvolle schrijver van horror-boeken. De beste man is bezig met het schrijven van een nieuw boek over zijn meest afschuwelijke nachtmerries, in de game worden de nachtmerries natuurlijk werkelijkheid en moet Alan zich hier uit zien te redden.

  1.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    cool.