De Tokyo Game Show 2006

We hebben natuurlijk de Electronic Entertainment Expo van Los Angeles en de Games Convention in Leipzig, maar ook de Tokyo Game Show van jawel, Tokyo. Editie 2006 werd dit jaar van 22 september tot 24 september gehouden. Alle belangrijke dingen hebben we nu in dit artikel voor jullie samengevat…

ightDe Tokyo Game Show is hét gamesevenement op de wereld ten oosten van Duitsland en ten westen van de Verenigde Staten. In eigen land zijn het vooral de Japanse uitgevers die de dienst uitmaken, dus bijvoorbeeld Sony, Nintendo, Konami, Namco, Tecmo, Bandai, Sega en Koei. Ook Microsoft had een stand op de beursvloer, aangezien men nog steeds voet aan wal probeert te zetten in Japan. Deze stand was echter niet in de grootste hal en alles viel dan ook in het niet bij bijvoorbeeld de PlayStation 3-stands. Daarnaast is het altijd al zo geweest dat Nintendo niet op de Tokyo Game Show aanwezig is omdat zij hun games bewaren voor hun eigen Japanse evenement. Eén en één is twee en dat betekent dat Sony praktisch het rijk alleen had met hun PlayStation 3.

PlayStation 3

Op de PlayStation 3 waren het vooral

Devil May Cry 4

,

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

en

Resistance: Fall of Man

die volop aanwezig waren. Daarnaast hadden ook

Heavenly Sword

,

Gran Turismo HD

,

MotorStorm

,

Lair

,

Warhawk

,

Formula One Championship

en

Final Fantasy Versus XIII

een prominente plek in de grote PlayStation-hal.

Devil May Cry 4

slaat een hele andere richting in dan het vorige deel, Dante’s Awakening. Ditmaal speel je niet meer met Dante, maar met zijn broer Nero. In de voorganger van het vierde deel was deze nog slecht van aard, maar ditmaal strijdt hij aan jouw zijde. Ook Nero heeft een gigantisch lang zwaard waarmee hij vijand na vijand in mootjes hakt en daarbij kan hij ook vertrouwen op twee guns. Ook heeft hij nog een derde, hele stoere ability. Met zijn Devil Hand kan hij vijanden die op een afstandje staan naar zich toe trekken. Het nut hiervan is om een baddie bij z’n lurven te grijpen, hem voor je neer te plaatsen en hem vervolgens bruut afmaken met je zwaard. Hierdoor blijft ook je comboteller lekker doorlopen. Als laatste kan Nero beschikken over enkele magische vaardigheden waarmee hij bijvoorbeeld vijanden kan verlammen, ze weg kan smijten of ze een stukje in de lucht te tillen. Ze openrijten met je zwaard wordt dan extra makkelijk en de prachtige beelden geven ook nog eens heel veel voldoening. Devil May Cry 4 ziet er daarbij ook gigantisch mooi uit. Denk je de scherpste beelden in met hele realistische animaties van de sterke, wrede maar toch soepele Nero. Daarnaast zijn ook de lichtanimaties ongekend en ziet water en bloed er gewoonweg prachtig uit. De texture van bijvoorbeeld een vloer is heel erg mooi. Valt daar vervolgens een druppel bloed op dan zal deze het relief in de vloer op een hele realistische manier opheffen.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

is ook één van de meest langverwachte titels voor de PlayStation 3, maar ook deze zal helaas niet vanaf de launch aanwezig zijn. Dit vierde deel zal zich niet in de jaren ’60, maar na de gebeurtenissen van het tweede deel, Sons of Liberty, afspelen. Solid Snake is inmiddels ook weer een dagje ouder geworden en compleet met grijze haren, snor en bionisch oog zal hij in deze futuristische oorlog moeten vechten. Waar de eerste twee delen zich vooral in gebouwencomplexen afspeelden en het derde deel zich situeerde in de jungle, vindt Guns of the Patriots meerendeels plaats in een verwoeste stad. Muren zijn kapotgeslagen door de artillerie, gebouwen liggen half afgebroken op straat en hiertussen lopen vele soldaten en mechs rond. Wat we verder van MGS 4 kunnen verwachten? Keiharde actie, een spectaculaire ervaring, top-notch graphics en een heleboel nieuwe moves en gadgets. En daarnaast heeft Kojima ook nog eens bevestigd dat Raiden zijn terugkeer zal maken, in een veel stoerdere vorm dan het broekie uit Sons of Liberty. Wij zijn hartstikke benieuwd…

eftEen game die wel vanaf de launch van de PlayStation 3 aanwezig zal zijn, is

Resistance: Fall of Man

. Deze game speelt zich af tussen 11 en 14 juli 1951. Jij kruipt in de huid van een Amerikaanse soldaat, Nathan Hale. De setting van Resistance is er eentje waarin de Tweede Wereldoorlog nooit heeft plaatsgevonden. In de jaren ’30 sloot de Sovjet-Unie zijn grenzen. Er werd beweerd dat dit kwam door binnenlandse problemen, een dictator of iets anders, en de Amerikanen maakten handig gebruik van deze situatie met hun propaganda. In feite was het land overgenomen door de Chimera, een gemuteerd alienras. Zij bleven oprukken en vlak voor het begin van de game bereiken ze Groot-Brittannië, waar de game zich dan ook afspeelt. Jij zult je een weg moeten vechten langs alle Chimera in uitgestrekte buitengebieden en claustrofobische binnenlocaties. Naast een grote singleplayermode zal Resistance ook een multiplayer gaan bevatten. Deze zal online met maarliefst 40 man gespeeld kunnen worden.

De andere games waren meerendeels oude bekenden van de E3. We blijven erbij dat

Heavenly Sword

een hemelse launchtitel wordt, met een mythische setting in het Verre Oosten. Verwacht bruut geweld, wrede wapens en veel, heel veel pijn. Het verhaal rond

Gran Turismo HD

is inmiddels wel bekend. De game gaat uit twee delen bestaan, te weten de Classic- en de Premium-mode. Classic houdt in dat je een opgepoetste versie van Gran Turismo 4 online kunt gaan spelen. Voor de banen en racewagens zal echter wel een klein bedrag neergelegd moeten worden. De Premium-mode is op zijn beurt een klein voorproefje op Gran Turismo 5. Verwacht ongelooflijk scherpe graphics, ultrarealistische physics die real-time worden berekend en dynamische weersomstandigheden. Daarnaast zullen sommige auto’s eindelijk een schadesysteem krijgen en bevat de spelserie voor het eerst Ferrari’s.

MotorStorm

wordt een launchtitel waarin je met motoren, quads en dat soort speelgoed kunt racen over modder, modder en nog eens modder. De game speelt lekker snel en zeker het gevoel voor versnelling is goed. Daarnaast zal ook deze titel online gaan.

Lair

tenslotte is een game die op de Tokyo Game Show voor het eerst nadrukkelijk aanwezig was. In Lair zul jij plaats kunnen nemen op de rug van een draak. Vervolgens is het zaak om vijande draken neer te halen. Dat kan onder andere door vuurballen af te vuren, maar daar naast kun je de andere draak ook ‘enteren’. Jij werpt je knots uit, trekt je op aan de draak en terwijl jij vanaf zijn rug de bestuurder en het beest zelf bevecht, komt jouw eigen draak je even later weer oppikken. Ook kun je bijvoorbeeld landen om een legertje te roosteren met je hete adem.
De stemming rond

Warhawk

was een beetje bedrukt omdat de game uitgesteld was richting 2007. Niks nieuws voor ons, Europeanen, natuurlijk, maar nu hebben de Japanners en Amerikanen er weer een toffe launchtitel minder bij. Want een actievolle straaljagergame die voor een groot deel bestuurd wordt door de tilt-sensor van de PlayStation 3-controller is natuurlijk altijd welkom. Overigens is deze besturingsmogelijkheid ook aanwezig bij Lair.

Formula One Championship

was vooral een visuele showcase. Deze game is in feite een HD-versie van Formula One Championship, maar dan ook écht HD. Prachtige graphics, reterealistische physics en daarnaast online play moeten deze game ook op de PlayStation 3 naar een succes laten racen.

Final Fantasy Versus XIII

is een beetje een apart verhaal. De game is namelijk niet een rasechte Final Fantasy-role playing game, maar meer een spin-off op het echte Final Fantasy XIII. Deze was helaas niet in speelbare vorm op de beurs, maar men werd meer dan zoet gehouden met Versus XIII. Deze game is van de makers van onder andere Kingdom Hearts I en II, en dan weet je precies wat voor een game dit gaat worden. Prachtige graphics, een intrigerend verhaal en hele losse gameplay moeten een hele mooie prelude gaan vormen op het echte werk, dat ergens in 2008 moet gaan verschijnen.

Hiernaast waren ook nog een aantal andere games aanwezig op de ontelbare PlayStation 3-demopods die er stonden uitgesteld op de beursvloer. Van

Ninja Gaiden: Sigma

was helaas alleen een trailer te zien. Sigma moet een next-gen remake worden van het in onze ogen al bijna perfecte Ninja Gaiden: Black. De graphics hebben een flinke oppoetsbeurt gehad richting het HDTV-domein, maar daarnaast bevat het spel ook vele andere wijzigingen. Zo is het orginele spel plus alle extra’s uit Ninja Gaiden: Black aanwezig, plus een hele rits nieuwe levels en een nieuw speelbaar character, Rachel. Ook is het vechtmechanisme op de schop gegaan, waardoor de speler meer invloed krijgt op de bewegingen van Ryu of Rachel. Vermoedelijk krijgt de bewegingssensor van de PlayStation 3-controller hierbij ook een rol.
Een vergelijkbare game met Ninja Gaiden: Sigma was

Genji 2

. Dit is meer een hack ’n slash game maar desondanks toch heel interessant. Verwacht de setting van Onimusha, de stijl van Devil May Cry en de brute moves en al het bloed van God of War. Giet daar nog eens een Oosters sausje overheen en je hebt Genji.

Virtua Tennis 3

deed monden openvallen met geweldige graphics, soepele gameplay en vooral hele realistische balbewegingen. Een tennisbal stuitert en beweegt realistisch nadat hij een ophengst heeft gehad van je racket en ook met de AI lijkt het weer helemaal goed te gaan komen. Het aggresieve broertje van Virtua Tennis 3,

Virtua Fighter 5

, was ook groots aanwezig. Wederom superscherpe High Definition-graphics in 1080p, een heel arsenaal aan vechtersbazen met allemaal hun eigen moves en natuurlijk online play.

Ridge Racer 7

is zoals we weer verwachten een hele solide racegame. Een gigantisch gevoel voor snelheid, 60 frames per seconde op 1080p, vele hele snelle auto’s en natuurlijk online gameplay moeten ook deze game tot een succes maken.
Ook

Sonic the Hedgehog

stond uitgestald. In deze nieuwste game met de blauwe snelheidsduivel in de hoofdrol, zal de nadruk vooral liggen op physics, snelheid en natuurlijk ringetjes verzamelen. Je zult niet alleen gaan spelen met de snelle Sonic, maar ook mag je aan de slag met zijn krachtige tegenhanger Silver the Hedgehog. Ook de levels waarin de twee egels hun opwachting zullen maken, verschillen van elkaar. Met Sonic ren je door de vertrouwde, natuurlijke werelden en Silver mag het zien te redden in vurige, stedelijke omgevingen.

ight

PlayStation Portable

De grote game voor de PSP op deze Tokyo Game Show is

Metal Gear Solid: Portable Ops

. Na twee Metal Gear Ac!d-delen is dit het eerste echte sneak-avontuur van Solid Snake op de handhelds. In de game ga je terug naar de jaren 70, zes jaar ná Metal Gear Solid Snake Eater. Je wordt ervan verdacht verraad te hebben gepleegd ten opzichte van de FOX-groep. Hierdoor zal Snake het op moeten nemen tegen leden van FOXhound. De game zal WiFi ondersteunen, waardoor het mogelijk is een multiplayersessie te spelen. Ook komen in de game meerdere ‘oude bekenden’ uit oudere Metal Gear games langs in de game. Wat hun rol hierin is, is echter nog niet bekend. De camera bewoog nog een beetje stroef maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen.

Xbox 360

Blue Dragon

is een game van het brein achter Final Fantasy en de tekenaar van Dragonball Z, en dat is te zien. In deze epische role-playing game neem jij een jongen genaamd Shu en zijn vrienden onder de knoppen. Ze hebben magische krachten, waarmee ze eigenaardige wezens op kunnen roepen, die dan voor hun kunnen vechten tegen een antiek menselijk ras en de kwaadaardige Nene.
Daarnaast was ook

Viva Piñata

aanwezig. Deze nieuwe game van Rare speelt zich af op een virtueel eiland, waar jij je eigen ecosysteem moet zien te ontwikkelen. Je kunt je tuintje helemaal naar eigen wens inrichten en hem bijvoorbeeld iets van het paradijs meegeven. Daarnaast groeit alles real-time mee en moet deze game dus een soort Animal Crossing-voor de Xbox 360 worden.
Een andere game waarvoor veel Japanners warmliepen was

Dead or Alive: Xtreme Beachvolleyball 2

. Dead or Alive: Xtreme Beachvolleyball 2 lijkt niet teveel verandering te gaan tonen ten opzichte van zijn voorganger. Alweer worden de chicks uit Dead or Alive 4 op een vakantie gezet en word hen na al het benen breken, ribben inslaan en ruggenwervels kraken een welverdiende rust gegund op het eiland van Zack. Ook nu weer is het mogelijk om met de babes te gaan beachvolleyballen, maar daarnaast zitten er wederom een heleboel minigames in het spel. Wat dacht je bijvoorbeeld van jetskieen of balanceren op een luchtbed? Wat is het leven met Dubbel D toch zwaar… Daarnaast is het uiteraard ook weer mogelijk om allerlei bikini’s, zonnebrillen en andere accessoires voor je virtuele Barbie te verzamelen.

PlayStation 2

Hoewel deze Tokyo Game Show uiteraard in het teken stond van de PlayStation 3 was er ook voor de PlayStation 2 nog best veel te beleven. Zo hadden we bijvoorbeeld

Yakuza 2

. Het verhaal zal zich een jaar na het eerste deel afspelen en plaatsvinden in de Japanse steden Kyoto, in de wijk Muromachi, en Osaka. Het verhaal zal over een Japanse jongenman gaan die het straatleven in die metropolen ervaart, waarna hij logischerwijs met de Japanse maffia in aanraking komt. Naast de hoofdverhaallijn krijgt de game meer dan 100 bijmissies. SEGA was naar eigen zeggen niet tevreden met het gevechtssysteem uit het eerste deel, en dat is dan ook op de schop genomen.
Daarnaast was Winning Eleven 10, oftewel

Pro Evolution Soccer 6

aanwezig. Pro Evolution Soccer 6 zal alles bezitten wat je van de vorige PES-delen gewend bent. Een heerlijke Master League mode, vriendschappelijke partijen, penaltyserie’s, league en cup zullen allemaal weer van de partij zijn. Een nieuwe modus is de International Challenge Mode, wat je laat kwalificieren voor het WK. Via allerlei omwegen natuurlijk, want die route zit niet zonder valkuilen. Verwacht op gameplaygebied weer de nodige toevoegingen en dezelfde ijzersterke en realistische gameplay.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren