Faces of War

De meeste gamers hebben weleens een game gespeeld die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. In de meeste gevallen zijn dat shooters, maar een RTS komt zelden voor. Faces of War is het bewijs dat een WOII-RTS ook erg intens kan zijn. Faces of War brengt de oorlog niet naar jou toe, maar brengt jou naar de oorlog. Je hebt het gevoel dat je er middenin zit. De kogels vliegen je om de oren, in elke hoek kan wel een vijand zitten, tanks blazen je dekking weg en je moet altijd uitkijken voor vallende brokstukken. Kortom, chaos.

Van granaat naar dynamiet tot …?!

De tweede wereldoorlog wordt steeds populairder bij games. Deze tijd van verandering heeft het FPS-genre al veroverd en start nu de aanval op het RTS-genre. In Faces of War staan er drie legers tot je beschikking: het Duitse leger, het leger van de geallieerden en het leger van de Sovjet-Unie. Hierover zijn 25 missies verdeeld die per leger ook nog zijn verdeeld over twee series. De eerste serie is het grove schietwerk. Je doel is om zoveel mogelijk vijanden neer te knallen en om stukken land te veroveren. Daarnaast heb je de tweede serie, waarbij je de elite bestuurt. Bij deze missies zul je gebruik moeten maken van allerlei handige trucjes om de vijand uit te schakelen en om echte doelstellingen te voltooien. Op kleine schaal betekent dat landmijnen plaatsen en dynamiet tot ontploffing brengen. Voor grotere doelstellingen daarentegen zul je het ook groter moeten aanpakken. In een missie van de Sovjet-Unie word je plotseling geconfronteerd met een bepantserde trein die beladen is met afweergeschut. Voor landmijnen is het dan al te laat en dynamiet plaatsen zal je in die situatie nooit lukken, dus pak je het eens een beetje anders aan. In het station naast de bepantserde trein staat namelijk een locomotief. Deze moet je veroveren en vervolgens moet je er een rijtje wagons met benzinetanks voor de bepantserde trein mee duwen, om die op zijn beurt wél op te blazen met dynamiet. Dit geeft dan een dusdanig grote explosie dat er van de vijandelijke trein niet veel meer overblijft.

Veilig achter slot en grendel

Faces of War is geen normale RTS. Je kunt geen gebouwen maken en geld sparen voor een groot leger, maar je moet het doen met wat je voorgeschoteld krijgt. In de meeste gevallen is dit een groepje soldaten van ongeveer zes man. Deze zes man moet je dus levend zien te houden gedurende een hele reeks missies, anders kun je opnieuw beginnen. Jij en je zes soldaten staan er echter niet alleen voor, want er is altijd wel een aantal soldaten dat meevecht, maar daar heb jij geen controle over. Verwacht ook niet dat deze soldaten het je te gemakkelijk maken. Je soldaten zullen altijd beschermd moeten staan. Dit kan op diverse manieren. Je kunt ze achter een wrak van een tank laten schuilen, maar ook bijvoorbeeld een gebouw insturen en ze door een raam tegenvuur te laten geven. Denk dan niet dat je dan veilig staat, want een tank kan dwars door gebouwen heen rijden en alles doen instorten. Ja, je hebt het goed gelezen: “…alles doen instorten. ” Dit is het deel wat Faces of War zo intens maakt. Als je achter een gebouw staat om te schuilen voor afweergeschut heb je het slecht bekeken. De vijand met het afweergeschut knalt eens flink tegen het gebouw en de muur waar de kogel tegenaan komt stort in. Dit is niet alleen het geval wanneer je dekking zoekt achter gebouwen, maar ook achter een boom, zandzakken, wrakstukken van tanks en zelfs achter een trein ben je niet veilig. Zorg er dus altijd voor dat je de vijand te slim af bent. Denk nou niet dat de vijand in het voordeel is ten opzichte van jou, want de vijand heeft precies dezelfde zwakheden als jij zelf. Als je dus een vijand in een gebouw ziet kun je het netjes oplossen door naar binnen te lopen en de vijand overhoop te knallen, maar daarvoor is deze game gewoon niet bedoeld. Deze game is meer voor de benadering op afstand. Daarmee bedoel ik dat je er beter aan doet om een bazooka beet te pakken en een raket door de muren te lanceren. Wat in dat geval weer leuk is, is dat je de brokstukken van een ingestort gebouw ook weer kunt gebruiken als dekking. Je kunt het zien als één grote en bovenal chaotische stoelendans.

Wie kan de landmacht aan?

Zoals ik al zei is Faces of War geen normale rts. Dat je aan je lot wordt overgelaten met het materiaal wat de game je in het begin van de levels geeft is niet het enige wat daarvoor zorgt. De besturing speelt een grote rol in de game. Op het eerste gezicht lijkt de besturing identiek aan de traditionele rts-besturing, maar dat is het niet, totaal niet. De eenheden waarover je beschikt kun je allemaal appart besturen. Je kunt de één in een gebouw zetten, twee anderen in een tank proppen, nog twee anderen achter afweergeschut zetten en de laatste kun je als een dolle stier op de vijand af laten rennen, maar je kunt met je eenheden ook squads vormen. Squads kun je altijd uit elkaar halen en herindelen. De indeling van een squad is vrij simpel. Een squad kan worden gevormd door twee tot en met acht eenheden, waarvan er één de leider is. Deze leider voegt verder niets toe aan de squad, behalve dat alle éénpersoonsacties door hem worden uitgevoerd. Je kunt er ook voor kiezen om de zogenaamde ‘direct control-mode’ aan te zetten. Dit betekent dat de geselecteerde eenheid niet meer volledig met de muis te besturen is, maar dat je hem met de pijltoetsen moet laten lopen en dat je met de muis kunt richten en kunt mikken met een cross-hair, net als bij een third person shooter. Als de geselecteerde eenheid een squadleider is dan zal de hele squad je ook volgen. De kunstmatige intelligentie van de eenheden is redelijk hoog voor een RTS: je eenheden zoeken automatisch een doelwit en als er een vijand voorbij rent, zullen ze deze automatisch de volle laag geven. De eenheden hebben alleen geen goede ervaring met richten met hun wapens, ze schieten namelijk regelmatig mis… Wanneer je de direct control-mode aan zet lukt het ze al stukken beter. Ze schieten precies naar het punt dat jij aanwijst met de cross-hair en afhankelijk van de precisie van het wapen zullen ze ook regelmatig raak schieten. De direct control-mode werkt natuurlijk ook met voertuigen.

Vliegenmepper niet inbegrepen

Faces of War is dus een zeer intense RTS over de tweede wereldoorlog met veel sterke punten. Er is echter een zeer vervelend nadeel… Zo nu en dan heeft de game last van een kleine bug wat ervoor zorgt dat je missie letterlijk stil wordt gelegd, maar dan ook echt alleen maar de missie. Hiermee bedoel ik dat soms, zodra je een doelstelling hebt voltooid, de volgende doelstelling niet start. In het eerste level met het Duitse leger moet je op een bepaald moment in een tank stappen. Goed, ik loop dus naar die tank en wil mijn eenheden erin proppen, maar dat lukte niet. Na een kwartier proberen vond ik het wel welletjes en begon ik opnieuw vanaf mijn laatste autosave. Ik weer een heel gevecht gewonnen en toen moest ik mijn eenheden weer in die tank laten stappen. Dit keer kreeg ik iets heel anders te horen, de tank zat namelijk zonder brandstof en twee andere eenheden moesten dat bijvullen terwijl mijn eenheden de geallieerden tegen moesten houden. Toen de tank weer genoeg brandstof had moest ik er een boot mee neerhalen. Ik veeg die hele boot dus schoon maar het gevaarte bleef wel drijven… Hoe vaak ik ook raakte, dat ding wilde maar niet naar de bodem zakken. Alweer een fout is het spel. In dezelfde missie weliswaar! Dat vind ik erg jammer, maar het is niet anders.

Conclusie

Hier kan ik erg kort over zijn. Faces of War is een RTS die alles in huis heeft om een succes te worden. De graphics zijn dik in orde, de physics zijn fantastisch en de game is zeer toegankelijk. Faces of War weet het gevoel van de Tweede Wereldoorlog zeer realistisch over te brengen en af en toe heb je het gevoel dat je niet veilig bent achter je PC, kijk je weleens omhoog of het plafond niet omlaag komt en gluur je af en toe wel eens naar de overkant van de straat om te kijken of er niet een sluipschutter uit een raam hangt. Heb je altijd al eens het gevoel willen hebben dat je echt in de oorlog zit en is chaos je tweede liefde, dan is deze game precies wat je nodig hebt.

  1.   
    adr.deRuyter.EUF's avatar

    EEN VET COOLE GAME, maar af en toe wel wat lastig uit te spelen……… UITDAGING~!!! 😀