NHL 07

Ik kan deze review in duizend woorden schrijven, maar kan het eigenlijk ook wel samenvatten tot een enkele zin. NHL 07 is immers een échte EA Sports game. En dat staat al jarenlang garant voor degelijkheid, goede graphics en geluid, en een niet al te revolutionaire gameplay.

EA Sports

Wat je met status wel niet bereiken kan. Je kan het zo gek niet bedenken of de desbetreffende sport is door EA Sports op virtueel gebied nagemaakt. De Fifa reeks kent al meer dan vijftien delen, Tiger Woods siert al een tijdje de golfgames en ook SSX kent meerdere versies. Maar wat maakt deze games nou zo goed? Liever gezegd: wat is de gouden touch wat ons aan doet zetten de game te kopen?
Eigenlijk kunen we allemaal wel iets zeggen over de line-up van EA Sports volgend jaar. Fifa 08, Madden 08, NHL 08, Nascar 08, NCAA Football 08, etc. De graphics zijn gelikter, zij het subtiel, het geluid is aangescherpt, de stats zijn up-to-date, en de gameplay borduurt voort op waar afgelopen jaar mee gewerkt is. Uitzonderingen daargelaten, aangezien Fifa 06 een verfrissing in de scene bracht. Het zou net zo goed zijn als concurrent Pro Evolution Soccer. Dit valt echter te betwijfelen, aangezien het ‘voor Fifa’s doen’ goed is. Het niveau van PES steekt er nog altijd ver bovenuit. Maar waarom kopen we dan toch de games van EA? Ik hoop een antwoord te vinden in NHL 07.

The usual

Zoals we konden verwachten, is er ook aan dit deel niet veel gesleuteld ten opzichte van het vorige. Natuurlijk is alles geperfectioneerd en is er het een en ander verbeterd, maar de gameplay voelt toch vertrouwd aan.
Eén van die veranderingen is de besturing. Deze is vele malen fijner, aangezien je maar enkele knoppen gebruikt. Niet voor elke functie een andere knop, want de analoge controls zijn belangrijker dan ooit. Met je linker joystick beweeg je de speler over het ijs, met de rechter doe je de rest. De rechter joystick is namelijk omgedoopt tot trick stick. De puck beweegt zich onafhankelijk over het ijs. In de vorige delen bleef de puck vaak plakken aan een stick, of de keeper die de puck ving, losliet, maar door motion-capturing alsnog had. In NHL 07 is de puck dus ‘vrij’, wat resulteert in vloeiender gameplay. Zoals we dat van EA mogen verwachten, is dit ook bij de andere sportgames gebeurd. Men heeft meteen deze filosofie losgelaten op alle afdelingen. Bij Fifa is de bal los van de voet, en plakt hij niet meer, en ook bij Madden is de football ‘vrij’.
Met de rechterjoystick heb je de controle over de puck. Beweeg jij de stick naar links, dan neem je de puck ook mee naar links. Doe je een snelle ‘boven-onder’ combinatie, dan fake je een schot. Voer je de tegenovergestelde combinatie uit, dan krijg je een powershot, waar de keeper dus meer problemen mee heeft. Ook kun je met de stick effect aan de puck geven, mannetjes passeren en werkelijk heerlijk bodychecken.

Lekker uitleven

NHL 07 is, net als de vele andere EA Sports games, bedoeld voor de mainstreamgamer. Dit houdt in dat het spel voor iedereen toegankelijk is, en je dus geen achtergrondkennis hoeft te hebben om de game te kunnen spelen. NHL 07 heeft de officiële licenties van de teams, en de spelerstatistieken zijn haarfijn op de werkelijkheid gebaseerd. In Dynasty-mode, de ‘career’ van NHL, wordt je dan ook verplicht om tactisch in te kopen. Niet alleen maar aanvallende spelers met een dodelijk schot aankopen, maar ook een lompe defense is van van belang. Countert de tegenstander richting jou goal, dan is een verdediger van 4 bij 3, die geen duel schuwt, wel zo handig. Zeker als je weet dat je met één druk op de knop een knokpartij uit kan lokken. De camera zoomt in, het publiek gaat er voor zitten en ik sta oog in oog met mijn persoonlijke tegenstander. Ook nu weer gebruik je de rechter joystick om te knokken. Oké, het is geen Dead or Alive 4, maar toch kan je kiezen tussen blokken, een lompe harde knal of voorzichtig slaan. Ik baalde dat het er niet zo ‘krachtig’ uitzag, tot ik besloot over te gaan op de harde knallen. Na enkele seconden knalde mijn tegenstander met zijn smoelwerk op het ijs, en ik kreeg een tijdstraf van 2 minuten. Power Play!

Baanbrekend

Is NHL 07 dan zó goed? Is NHL 07 baanbrekend in het sportgenre? Nee. Wat ik zojuist heb opgenoemd is weer zo typerend voor een EA Sports-game. Het fundament blijft hetzelfde, en van daaruit wordt aan een ‘nieuwe’ game gewerkt. Wat er uiteindelijk op het fundament is gebouwd is fantastisch, alhoewel ik liever het fundament zelf vernieuwd heb gezien. Grafisch is de game wél baanbrekend. Geweldige gezichtsuitdrukkingen, ijs zoals ijs eruit hoort te zien en publiek dat lekker realistisch oogt. Ook met het geluid zit het wel snor. Tijdens de Power Play (man-meer-situatie) van die vorige partij kwamen drie tegenstanders op mijn doel af, terwijl ik slechts 1 verdediger over had. Ik besluit om de man met de puck vol te bodychecken tegen de wand, wat resulteert in een blessure aan hun kant. Met diezelfde verdediger beuk ik nog geen seconde later ook de tweede speler tegen diezelfde wand. Hij komt er beter vanaf, en staat versuft op om verder te spelen. Ondertussen kon de derde speler de puck in het lege doel schuiven. Gelukkig voor mij faalt hij, en een vrouw op de tribune lijkt het in haar broek te doen van de spanning. Tijdens de gehele aanval schreeuwt ze boven alles en iedereen uit, wat anderen ook aan doet zetten om hun spanning in geschreeuw om te zetten. Impressive!

Conclusie

Dus wat zet ons aan om EA Sports spellen te kopen, terwijl er betere spellen in dat genre op de markt zijn? Ik denk dat het hem zit in het vertrouwde fundament, de basis, waarop de game elk jaar voortborduurt. We weten dat we geen miskoop doen, want voelt het vertrouwd aan. NHL 07 draagt zeker zijn steentje bij aan deze traditie, want het is gewoon een steengoede game, vooral voor de ijshockeyfans. Behoor je echter niet tot die doelgroep, dan zou ik even wachten tot de game in de budgetbakken ligt en het dan proberen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren