Power Unlimited + GameXpo = win

Nederland heeft zich de afgelopen jaren best op de kaart weten te zetten qua gamebizz. De beste gamers komen uit Nederland, de eerste gameverslavingskliniek is in Nederland geopend en, last but not least, Nederland kent maar liefst twee gameshows. Aan de ene kant de GameXpo, een show die traditiegetrouw in het Jaarbeursgebouw te Utrecht gehouden wordt. Behalve vele vierkante meters aan games, is er een gebied dat minstens zo groot is gereserveerd voor hardware, software, gadgets en andere minder game-gerelateerde zaken. De afgelopen drie jaren heb ik me erg goed vermaakt op deze show. Niet te druk, toch leuk aangekleed en ook de nieuwste games om te checken. Vooral het uitstapje met de crew van vorig jaar was geslaagd en ik keek (inderdaad, keek) dan ook met veel plezier uit naar de trip richting het hart van Nederland van 2006.

Aan de andere kant is er de Power Unlimited Gameplay, de Power Unlimited Game Awards of net hoe de PU’s jaarlijkse show het betreffende jaar ook mag heten. De show van het nog altijd populaire magazine doet het vooral goed bij het wat jongere publiek, wat voor mij en vele anderen de hoofdreden was om toch voor diens tegenhanger te kiezen. Behalve dat de show wat meer in het teken staat van de Power Unlimited zelf, weet de organisatie ervan meestal toch de wat exclusievere games binnen te slepen. Daar staat echter wel weer een teringherrie en immense drukte tegenover. Om nog maar te zwijgen van de kleine, zweterige etters die met hun klauwen de controller maar niet verlaten. En als ze het al doen, krijg je een apparaat voor je kiezen dat zo ongeveer gedrenkt is in vettige slasaus. Mij niet gezien!

Twee shows, beiden van een iets ander karakter, en voor velen is één show bezoeken meer dan genoeg. En dus moet een keuze gemaakt worden en die keuze is een moeilijke. Vooral omdat de shows meestal vlak na elkaar gehouden worden.

Ik werd echter verbaasd toen mij het bericht bereikte dat de twee shows de armen in elkaar hebben geslagen om samen verder te gaan als Gameplay. Verrast was ik. Aangenaam? Dat weet ik nog niet.

De Nadelen…

Twee shows verenigd in één weekend, dat heeft ook nadelen. Want wat als oudtante Bertha die toevallig ook nog eens weduwe en enige erfgename is van de oprichter van Bavaria nou ineens besluit om haar 100-jarige jubileum te vieren met haar hele familie in het zonovergoten Tahiti, juist dát weekend? Dan ben ik er niet bij. Dan kan ik niet zeggen van: “Och, dan mis ik de GameXpo maar, dan ga ik wel naar de PUG”. En dan is dit wel een heel erg doemscenario, maar toch.
En dan is er natuurlijk nog de drukte. De PUG was al druk en de GameXpo was ook niet bepaald een verlaten evenement. Hoe moet dat nou als die twee bij elkaar komen? Als ik alsnog de mayonaisevingershebbende kinders met een welgemikte duw aan de kant moet schuiven om ook mijn minuutjes Wii mee te pikken? Dank je de koekoek!
En al hadden de GameXpo en de PUG flink wat games, ik wil er meer! Ik wil verdomme een show die drie keer zo groot is als de E3 (was…)! Nu kon je twee keer games zien, nu maar één keer, met een grote kans dat er minder games komen. Ik pas!

… wegen niet op tegen de Voordelen!

Nee hoor. Van mij mogen jullie bovenstaand alinea’tje met een korreltje zout nemen. Mocht er intense drukte ontstaan, dan zijn er genoeg hallen beschikbaar om heel Nederland te herbergen in de Jaarbeurs. Inclusief Erica Terpstra. En die kleine, breezerdrinkende ratten duw ik al bij voorbaat weg. Een uitgestoken beentje wanneer diezelfde rioolbeesten naar hun favoriete console spurten doet ook al wonderen.

Maar nu even serieus. De mogelijkheden, vooral voor Nederland als gameland, zijn immens met een show ter grootte van de Gameplay. Waar uitgevers en ontwikkelaars voorheen twee weekenden hadden om te plannen, waardoor ze maar twee keer een halve stand konden laten zien, hebben nu alle tijd om in één keer éxtra hard te knallen. Als je de 360-stand vorig jaar op de GameXpo bijvoorbeeld al groot vond, zul je dit jaar waarschijnlijk helemáál je ogen uitkijken. En zo zal het met alle uitgevers en ontwikkelaars zijn. En al helemaal met de dingen die Sony en Nintendo vooral zullen laten zien. Er zullen immers een shitload aan nieuwe games voor het eerst getoond worden, in ons eigen kikkerlandje! Nederland wordt a force to be reckoned with.

Nee, dames en heren, laat ze maar lekker heen doen, die heren van PU en GameXpo. Dan hebben wij straks ons ‘eigen’ game-evenement. Dan staat Utrecht of Amsterdam straks op één, en niet Los Angeles, Tokyo of Leipzig. En wie weet, Los Angeles haakt al aardig af, kunnen we straks in ons eigen oranjeland overnachten om het grootste game-evenement van de wereld bij te wonen. Het lijkt een utopie, maar een balletje kan raar rollen. In ieder geval zal ik gaan genieten van de show die op 24, 25 en 26 november in Utrecht plaats zal gaan vinden. Misschien tot dan!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren