Grand Theft Auto: Vice City Stories

Grand Theft Auto: Vice City Stories zal net zoals Liberty City Stories een spin-off worden van het orgineel, van vier jaar geleden. Wordt deze game nog beter dan de vorige Grand Theft Auto-incarnatie op de PSP?

Vic Vance

De hoofdpersoon van Grand Theft Auto: Vice City Stories is Victor ‘Vic’ Vance, de broer van Lance Vance uit het orginele Vice City. Hij heeft vroeger bij de marine gediend en de game speelt zich af in 1984, dus twee jaar voor de gebeurtenissen in Vice City. Door de grote armoede die er in het gebied heerst is er ook veel criminaliteit, en daar proberen Lance en zijn 28-jarige broer Vic een slaatje uit te slaan. In het orginele Vice City speelden we al even naast de zijde van Lance Vance, de rest is bekend. Tommy Vercetti neemt samen met hem langzaam de stad over, maar meneer Vance blijkt zich ingelaten te hebben met drugshandelaren en verraadt je. Maar GTA: Vice City Stories speelt zich dus af twee jaar vΓ³Γ³r het orgineel.

Vice City

De stad waarin Grand Theft Auto: Vice City Stories zich afspeelt zal wederom Vice City zijn, de oh zo veel coolere versie van Miami, Florida. In tegenstelling tot Liberty City Stories is de stad echter wel veel groter dan het orgineel, namelijk tweemaal de oorspronkelijke grootte. Het nieuwe gedeelte kenmerkt zich vooral door sloppenwijken en huizen in aanbouw. Ook is het zo dat een aantal dingen veranderd zijn ten opzichte van de orginele stad. In die twee jaar zijn er blijkbaar nogal wat dingen gebeurd, want een aantal personen zijn verhuisd, leven nog niet op grote voet of zijn nog niet van belang. Een ander leuk voorbeeld is Prawn Island. In Vice City zaten hier voornamelijk pornostudio’s, maar twee jaar daarvoor was dat blijkbaar nog taboe, want nu zitten er slechts wat filmbedrijfjes van huis-tuin-en-keuken actiefilms. Hierdoor is de game voor de fans van het orgineel een feest van herkenning.

Missies

Uiteraard heb je in Grand Theft Auto: Vice City Stories alle vrijheid van de wereld om naar hartelust rond te lopen of te rijden in het vernieuwde Vice City. Maar de leukste vernieuwing is uiteraard toch wel de nieuwe verhaallijn. Zoals je begrijpt hebben de makers een compleet nieuwe missiestructuur gemaakt met vele tientallen nieuwe missies. Daarnaast zijn deze niet meer zo simpel als in Liberty City Stories, maar veel complexer. Verwacht dus niet persΓ© moeilijker opdrachten, maar zeker wel veelzijdiger en uitdagender opdrachten. Opdrachten zoals breng A eerst naar B en dan naar C, vermoord D of achtervolg E zijn niet meer in overvloedde aanwezig. De makers hebben geprobeerd om leukere, veelzijdiger opdrachten te maken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een missie waarin Vic als stuntman moet dienen voor een film. Hij moet een bepaalde route afleggen waarbij het zaak is dat de cameraman zo spectaculair mogelijke beelden kan opnemen, terwijl jij bijvoorbeeld over schansen springt. Vervolgens spring je met je jetski het land op en plaatsnemen op je motor, terwijl je op je hielen wordt gezeten door een helikopter.

Toevoegingen en verbeteringen

Ook kent de game uiteraard een heleboel toevoegingen en verbeteringen aan het orgineel. Zo zijn er vanzelfsprekend meer wapens en auto’s om te stelen, en is de besturing van scooters en motoren versimpeld. Ook is het nu mogelijk om te zwemmen, en is het mogelijk om plaats nemen op een jetski. De helikopters zijn ook weer terug en net zoals in de auto’s is het hierop weer luisteren geblazen naar vele radiostations met een soundtrack van honderden nummers. Daarnaast zijn de animaties van de personages verbeterd en kent de game nu minder laadtijden. Tenslotte heeft Vice City nu te maken met meerdere soorten weersomstandigheden. Er is uiteraard volop zonneschijn, maar van tijd tot tijd komt er nu ook zelfs een orkaan langs.

Voorlopige conclusie

Hoewel Liberty City Stories een klein beetje tegenviel, was het toch een dijk van een game. Grand Theft Auto: Vice City Stories heeft het in zich om een echte kaskraker en system-seller voor de PlayStation Portable te worden. De geweldige sfeer, geniale humor, goede missies en een sterke verhaallijn moeten deze game gaan maken. Tevens zijn de graphics voor PSP-standaarden weer fenomenaal, de makers kennen de PSP inmiddels op hun duimpje en de stad ziet er prachtig uit. 20 oktober zal Grand Theft Auto: Vice City Stories in de winkels liggen, exclusief voor de PSP.

 1.   
  Beukel's avatar

  Design schreef, "Vet! DΓ© reden om een PSP aan te schaffen. πŸ˜€
  Nice preview Superstar. πŸ˜‰ "

  Helemaal mee eens

 2.   
  Faex's avatar

  WAAROM MOET JE PERSEE EEN PSP AAN SCHAFFEN VOOR DIT SPEL HIJ IS ER OOK AL
  VOOR DE PLAYSTATION 2 !!! 8)

 3.   
  direct47's avatar

  dit is een hele lueke gta hij is natuurlijk ook op de ps2 playstation2 dus maar ik vind gta san andreas beter want ge kunt daar vele meer maar koop dit spel toch marr πŸ˜€ 8)

 4.   
  xxplaya69xx's avatar

  ‘k Heb mijn PSP morgen en ik ga dat spel zeker kopen want ik koop de PSP GTA pack πŸ˜› πŸ˜› πŸ˜› πŸ˜› zo’n €200

 5.   
  Faex's avatar

  IK HEB DIT spel wel maar er komt geen orkaan langs!! maar het is echt een leuk spel πŸ™„

 6.   
  Bakura's avatar

  Dit was wel een goei zet van “Rockstar games” dat ze games zoals “Grand Theft Auto: Vice City Stories” en “Grand Theft Auto: liberty city stories” voor de portable console maakte.

 7.   
  gillian70's avatar

  Ik heb dit spel ook op de psp en het is echt fun,,, vooral multiplayer en empire is leuk maar ff een vraagje waar is die orkaan want ik heb hem uitgespeeld en geen orkaan πŸ™

 8.   
  playermootje's avatar

  wat is jou msn