Formula One 06

De Formule 1 is de laatste jaren maar een rare competitie. In 2004 reed Michael Schumacher met speels gemak naar de wereldtitel alsof hij Lance Armstrong was die meedeed aan de Drenthse Fietsvierdaagse, een jaar later was Fernando Alonso heer en meester over de Grand Prix-circuits, terwijl Schumi meer bezig was met de circuits bezemen dan dat hij voor ’t echie meedeed. Dit jaar leek het weer Alonso te zijn die de beker weer even op zou komen halen, maar de laatste weken is het nu de Spanjaard die bezem hanteert. Het verschil is op dit moment nog maar twaalf punten, en de racerij stevent af op een spannende ontknoping. Maar jij kunt, lang voor de laatste race op 22 oktober in Interlagos, Brazilie, al bepalen wie er wereldkampioen gaat worden, en wel in Formula One 06, de officiële racegame uit de stal van Sony.

Licentie

Sony heeft de exclusieve rechter van de Formule 1 alweer sinds 2003 in handen, en elke zomer is er weer een nieuwe game te spelen met alle kloppende teams, coureurs, circuits en reclames. Ook de Heads-Up Display van de game is geheel in de F1-stijl die de FIA bij de tv-uitzendingen hanteert, alleen dan zonder irritant SBS6-logo bovenin. Het gaat zelfs zo ver, dat het mogelijk is om bijvoorbeeld weersomstandigheden, tijden en kwalificatieuitslagen te downloaden, zodat Raikonen inderdaad op Pole Position staat tijdens de in-gameversie van de Grand Prix van afgelopen week, in het Duitse Hockenheim. Wel is het zo dat wanneer je dit niet doet, de game toch geloofwaardige uitslagen op je scherm kan toveren. Voorin vecht Alonso het echt uit met Schumi, Montoya rijdt zijn teammaat in de prak, en Christijan Albers hangt wat achterin de middenmoot. Tevens zitten in Formula One 2006 alle nieuwe dingen van het seizoen 2006. Bijvoorbeeld de nieuwe knock-out kwalificatieregels met banden- en brandstofreglementen en de nieuwe V8-machines. Dit geeft een zeer authentisch gevoel mee aan de game, en dat is dus zeker een pluspunt.

Career mode

Ook is het aantal spelmodi dik voor elkaar. Je kunt uiteraard kiezen uit een losse race, een time trial, een los Grand Prix-weekend of een geheel siezoen, maar de carrieremodus is toch wel de hoofdact. Hierin maak jij je eigen Formule 1-coureur aan en moet je je in de schijnwerpers proberen te rijden bij raceteams, en hele seizoenen afwerken. In het begin modder je nog maar wat aan bij de mindere teams zoals MF1 Racing, het Aguri F1 Team of de Scuderia Toro Rosso, maar wanneer je je doelstellingen behaalt en goede resultaten boekt zul je later in de belangstelling gaan staan van de al wat betere teams, en voor je het weet rijdt je binnen een paar seizoenen in een McLaren, een Renault of een Ferrari.
De careermode is erg goed in elkaar gezet. De gehele poespas om de Grand Prix-weekenden is keurig uitgevoerd maar ook daarbuiten voelt alles solide aan. Je wordt continu op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes door je agent en daarnaast is het ook erg leuk om seizoen na seizoen af te werken. Niet dat dat zomaar gaat, aangezien je per seizoen toch al gauw een uur of 20 kwijt bent. Voordat je je eindelijk Michael Schumachers collega mag noemen heb je dus al heel wat bloed, zweet en tranen verbruikt.
Alle achttien Grand Prix-weekenden zitten zoals gezegd in de game, en elk seizoen werk je ze uiteraard allemaal af, inclusief twee vrijdagtrainingen, de zaterdagochtendtraining, de kwalificatie en de race. Uiteraard kun je ervoor kiezen om de trainingen of zelfs de kwalificatie over te slaan, maar dan mis je wel de essentiele finetuning en uiteraard je kans op een goede startplaats.

Arcade

En deze zul je maar al te hard nodig hebben, want het is behoorlijk lastig om je langs alle 21 tegenstanders heen te wurmen. Zeker op de hogere moeilijkheidsgraden is het behoorlijk bikkelen, al is de game totaal geen simulatie. De makers hebben er namelijk voor gekozen om er meer een arcade-racer van te maken, die af en toe wat simulatietrekjes heeft. Zo is er heel wat aan te passen aan je wagen en wanneer je bijvoorbeeld de Traction Control niet aan hebt staan voel je die honderden pk’s zo van de baan af glijden. Wanneer je alle rijhulpmiddelen wel aan hebt staan, is Formula One 06 dé game voor elke beginnende gamer. De ideale lijn wordt voor je uitgestippeld, er wordt voor je geremd op de plekken waar dat nodig is, de game stuurt je alvast een heel end in de goede richting in de bochten, enzovoorts. In de easy mode hoef je alleen maar je gasknop ingedrukt te houden en af en toe eventjes bij te sturen, verder doet de game alles zelf. Hartstikke makkelijk natuurlijk om zo door te stoten naar de eindoverwinning, maar dat is niet zo. Wil je namelijk echt goed presteren en bijvoorbeeld een tegenstander inhalen, dan doe je er goed aan om de remhulp uit te schakelen, om zo net even ietsje later dan hij snelheid te minderen voor een bocht. Verder merk je bijna aan alles dat de makers deze game hebben gemaakt voor de grote doelgroep. Bijna nergens wordt het niveau écht moeilijk of moet je dagen- en dagenlang oefenen om je tijd aan te scherpen op dat ene circuit. Dit is meer een game om een tijdje te spelen, en niet in sessies van vele uren. Zo kun je bijvoorbeeld middenin een race afbreken en saven, om hem later weer te hervatten.

Mooi zweven

Formula One 06 laat zien dat er nog heel wat te halen valt uit die oude PlayStation 2. Het niveau van Gran Turismo 4 of DTM Race Driver 3 wordt helaas nergens gehaald en af en toe heeft de game nogal eens last van een inkakkende framerate of wat bomen die plotseling in beeld verschijnen, genaamd pop-up. Toch zien de circuits, wagens en het publiek er erg mooi uit en de pitstraat wemelt echt van de monteurs. En wanneer je echt plankgas gaat komt de echte pracht pas tevoorschijn. Een motion-blur verschijnt over het scherm heen waardoor de randen vervagen, en het beeld begint een beetje te trillen. En wanneer je camerastandpunt plaatsneemt in de cockpit beweegt het beeld echt mee in een bocht. Dit soort dingen geven de game een heerlijk gevoel van snelheid mee, alsof je echt in een wagen van honderden miljoenen euro’s aan research over het circuit scheurt.
Helaas lijkt de wagen wat over de baan te zweven. Nergens zie je echt dat de banden duidelijk contact met het wegdek maken, in de vorm van vervorming of slijtage. De grote G-krachten die op de coureur en de wagen in de bochten te werken zijn helaas niet te zien in de game, de auto blijft gewoon een blokje polygonen dat zijn weg over het asfalt vervolgt. Geen stuiterend chassis wanneer je over de grid rijdt, of verende wielophanging tijdens de snelle bochten.

Multiplayer
Een belangrijke mode van F1 06 is de multiplayermode. Via het online netwerk van Sony kun je tegen andere gamers van over de hele wereld rijden, maar de meest interessante feature is toch wel dat dit ook tegen mensen met de PSP-versie kan. Inderdaad, de PlayStation 2 en zijn draagbare broertje worden herenigd in online multiplayer. Lang voordat Microsoft dus ook maar iets maar laat zien van hun Live Anywhere functie waarmee PC-gamers tegen mensen met een Xbox 360 kunnen strijden, heeft Formula One 06 deze functie al.
Voor sociaal contactgestoorde mensen die niet graag tegen onbekenden gamen is er uiteraard ook weer een prima splitscreenmode. Maar het echte geweld barst online los. Er zijn gelukkig voldoende spelers en lag is behoorlijk zeldzaam.

Conclusie

Formula One 06 is een zeer solide racegame voor iedereen die eens lekker wil rossen met een Formule 1-wagen. Voor simulatiefreaks is het helaas nog een hele tijd wachten op een game die de meest populaire racesport eens realistisch vertaald naar bits en bytes. Desondanks is Formula One 06 een game waarmee je je heel, heel lang bezig kunt houden.

Meer Formula One 06

 1.   
  Chewbacca's avatar

  Morgen ga ik hem kopen, ben benieuwd! 😀

  Zijn er ook mensen die wel iets positievs hebben te melden over dit spel? 😉

 2.   
  kubica77's avatar

  goed spel maar inderdaad geen enkele sfeer in dit spel nu dat de nieuwe uit is snap ik dat die niet voor PS2 is gemaakt want dit spel verkoopt niet

 3.   
  kubica77's avatar

  slecht

 4.   
  kubica77's avatar

  slechts

 5.   
  kubica77's avatar

  nee echt slecht

 6.   
  LittleRemco01's avatar

  Ik Vind dit een Goed Spel hoor , Ik heb een eigen mening en kubica je hoeft niet 4x achter elkara te posten ..