Merc toetsenbord

Zboard, ontwikkelaar van speciale gamingtoetsenborden, komt nu naast de Fang ook met de Merc. Dit is in tegenstelling tot zijn kleinere broertje een conventioneel toetstenbord, en daarnaast ook een genot om mee te spelen…

Ideazon en Zboard hebben een breed assortiment aan gamingtoetsenborden, waarvan de meeste toegespitst zijn op een enkele game. Zo is er bijvoorbeeld een uitvoering voor Battlefield 2, Call of Duty 2, The Lord of the Rings, The Battle for Middle-earth II en World of Warcraft. Deze toetsenborden zijn zo gemaakt dat ze een conventioneel deel hebben, met uiteraard alle letter- en cijfertoetsen, en een extra deel, speciaal ontworpen voor die game. Daarnaast kan het toetsenbord in drieen geklapt worden, zodra vervoer naar LANs extra makkelijk is.

Knoppenlayout

De Merc is dit echter niet. Het toetsenbord heeft wel een conventioneel deel en een extra deel, maar hij is geschikt voor alle games. Het extra deel zit aan de linkerkant en het bevat de W, A, S, D-knoppen en de Q en E-knoppen om te draaien, maar daarnaast zitten ook de toetsen 1 t/m 10 op een handige plek. In totaal zitten er op dit extra gedeelte in totaal 34 programmeerbare knoppen, voor ieder wat wils dus. Het extra gedeelte staat 11 graden gedraaid ten opzichte van de rest van het toetsenbord, wat volgens de makers de ideale houding is voor je pols tijdens lange gamesessies. Ik vraag me dan wel af waarom ze er geen polssteun hebben aangemaakt, aangezien dat toch een heel stuk lekker is voor je arm. De toetsen van het toetsenbord werken lekker soepel, ook toen er (geheel ter experiment uiteraard) een glas cola overheen was gegaan, en daarnaast maken ze ook weinig lawaai. Het is dus niet zo dat wanneer je in de ene kamer enthousiast zit te gamen of te typen, het hele huis kan horen waar je mee bezig bent.
Boven dit extra gedeelte zitten ook nog een tiental knoppen om je muziek mee te bedienen tijdens het gamen. WinAmp, Windows Media Player en iTunes kunnen er allemaal mee overweg en het is wel zo handig. Ook zit er een handige mute-knop voor als er vanaf beneden weer iets geschreeuwd wordt wat je niet kan verstaan, om al het geluid uit te schakelen.
Omdat de makers niet wilden dat het ding anderhalve meter lang zou worden is het middelste gedeelte van een toetsenbord eruitgesloopt. De pijltjestoetsen en de Home/End/Delete/Insert/PgUp/PgDown zijn samengevoegd met het numpad. Hierdoor zitten bijvoorbeeld de ‘1’ en de delete-functie onder dezelfde knop. Schakelen hiertussen gaat via NumLock. Daarnaast hebben de makers nog een aantal andere functies op dit numpad gemonteerd. Zo kun je doormiddel van een enkele druk op de knop een zoekvenster openen, naar Deze Computer gaan, alle vensters minimaliseren, knippen, plakken en kopieren en het huidige venster afsluiten. Gelukkig zit deze wel in de allerverste rechterbovenhoek, zodat je hem niet makkelijk perongeluk in kunt drukken.

Wennen

Het Merc toetsenbord voelt goed aan. Het ding is lekker zwaar en de pootjes eronder zijn van goede kwaliteit zodat het ding niet makkelijk wegglijdt wanneer je aan het spelen bent. Uiteraard is het ook mogelijk om de achterzijde wat te verhogen zodat het geheel onder een helling komt te staan, maar dit vond ik alleen bij het typen een voordeel. Bij het gamen kon ik namelijk net iets minder lekker bij alle extra knoppen.
De eerste aanraking met de Merc was voor mij ietwat onwennig. Ik maakte gemakkelijk wat foutjes met het extra gedeelte en daarom schakelde ik in het begin tijdens belangrijke raids in World of Warcraft weer terug naar het gewone gedeelte, want dat is uiteraard ook nog steeds bruikbaar. Na een paar uurtjes geoefend te hebben kreeg ik echter de slag te pakken en het besturen van mijn character ging makkelijker als ooit tevoren. Toch ligt het echte voordeel van dit toetsenbord in mijn ogen bij de First-Person Shooters. Ook bij F.E.A.R. was het even wennen in het begin, maar toen ik dat eenmaal doorhad gingen Unreal Tournament 2004 en Call of Duty 2 ook meteen als een zonnetje. Prey verliep echter geheel anders, en dat is dan ook het grote minpunt van dit gamingtoetsenbord.

Software

Bij de Merc zit een softwarecd’tje bijgeleverd die je dient te installeren voor gebruik. Deze bevat uiteraard de driver voor het apparaat maar ook de Zboard Engine, waarmee je het extra gedeelte van het toetsenbord kunt programmeren. Er zijn een heleboel voorgebakken templates beschikbaar, Counter-Strike, Unreal Tournament 2004, F.E.A.R., Half-Life 2, Battlefield 2, Brothers in Arms, Doom III, World of Warcraft, Guild Wars, Grand Theft Auto: San Andreas, enzovoorts, enzovoorts. Het zit er allemaal in. Wil je bijvoorbeeld echter een strategygame gaan spelen met het ding, laten we zeggen The Lord of the Rings, The Battle for Middle-earth II, dan is hiervoor geen template beschikbaar. “Oh, dan wijzen we die toetsen toch eventjes toe?”, zou je denken, maar dit is helaas niet mogelijk. Ook Prey zat nog niet bij de lijst van templates en hierdoor wordt je aangewezen op het gewone deel van je toetsenbord, of je moet in de game zelf de toetsen gaan veranderen. Je bent dus aangewezen op de updates die Zboard zelf aanleverd, en voor Prey is er nog steeds geen eentje beschikbaar. Wel heeft men aangekondigd in het derde kwartaal met een patch te komen waardoor je de knoppen zelf kan programmeren in het Engine-programma, maar vooralsnog ben je aangewezen op Zboard zelf.

Conclusie

Het Merc toetsenbord is in mijn ogen zeker een geslaagd product. Hij werkt en gamet lekker en wanneer je er eenmaal aan gewend bent is er zeker wel voordeel mee te behalen. Het verschil met andere toetsenborden is echter niet zo groot als wanneer je vanaf een standaard Dell-muis overstapt naar een Logitech G7. Het grootste minpunt is vooralsnog zeker de software en dan met name de templates. Voor lang niet iedere game is er namelijk eentje voorhanden en de support van Zboard zelf is ook niet al te snel. Wanneer er later een patch uit is waarmee de knoppen zelf te programmeren zijn, praten we verder.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren