Medal of Honor: Airborne

Een dikke twee maanden geleden kondigde Electronic Arts WOII game nummer zoveel aan. Ik heb het eigenlijk helemaal gehad met dit genre, totdat ik weer getrakteerd werd op next-gen beelden. Is dit echter genoeg om de verveling van deze oorlog voor de zoveelste keer na te spelen te vergeten? Lees het, in deze preview.

Keus genoeg

Discussies over en weer. Welke games waren nou het meest overtuigend, en welke console is op dat gebied winnaar? Gran Turismo HD, Fable 2, Halo 3, Mass Effect, Assassin’s Creed, Heavenly Sword, Wii Sports Tennis en nog een hele waslijst met potentiële toppers. Feit is, de game die ik nu ga bespreken komt zowel op de Xbox 360 als de PlayStation 3 uit. Ook voor de PS2 en de PC, maar die doen niet mee in de console oorlog. Medal of Honor: Airborne zal proberen het uitgemolken WOII genre een nieuwe impuls te geven. Echter, concurrenten als Brothers in Arms: Hell’s Highway en Call of Duty 3 proberen dat ook. En dus is dat een leuke extra motivatie, om deze game zo goed mogelijk te maken. Een beetje concurrentie kan dus geen kwaad.

Incomiiiiiing!

D-day, Carentan, St. Mère-Eglise, St Come du Mont en alle andere dorpen. Ondertussen zijn we virtueel heel Noord-Frankrijk doorgereisd, met wapen in de hand. Natuurlijk willen we een keer wat anders, op een andere locatie. En eftzo dachten de mensen achter MoH: Airborne ook. In dit deel zul je een groot deel doorbrengen in de lucht, i.p.v. 90 % van de game te voet en de overige 10 % per tank. Je wordt gedropt als paratrooper in allerlei gebieden verspreid over heel Europa, om daar voor support te zorgen waardoor de geallieerden de lokale strijd naar hun hand kunnen zetten. Eerst zul je worden gedropt boven Sicilië, om uiteindelijk je eindbestemming te vinden in de vorm van een dropzone boven Duitsland. Je stapt in de schoenen van Boyd Travers, private eerste klas van de 82ste Airborne Divisie. Elke missie start je behind enemy lines, om vervolgens je parachute open te vouwen. Hoe je dit doet, wanneer en waar is geheel aan de speler zelf. Dit kan een ongelooflijk goed gevoel geven, om jezelf te sturen naar waar je zelf wilt. Land je midden in hun kamp? Of verras je ze met een onopgemerkte landing in het nabijgelegen bos, om vervolgens een kilometertje naar de vijand te lopen? De keus is geheel aan jou, en zoals je al door hebt: het verloop van de missie bepaal je vanaf de eerste seconden.

Realisme

Natuurlijk is het getoonde filmpje niet alles wat we weten. Gelukkig vormt het wel een klein beeld van waar het ightuiteindelijke eindproduct naar toe gaat. De actie is intenser dan ooit (goh, dat horen we niet vaak), het realisme is hoger dan ooit en de AI is beter dan waar dan ook. Echter, ik geef ontwikkelaar EA gelijk wat dit betreft. De modder spat op je scherm, het gevoel van oorlog is meer dan ooit aanwezig. De gezichtsuitdrukkingen op je medesoldaten zijn daarnaast ook nog eens zo realistisch, dat het gewoon eng is. Op het moment dat het vliegtuig in de problemen komt, is de chaos compleet. Even is het geluid bijna helemaal weg, en het enige wat je hoort is het geluid alsof er een gigantisch ‘ding’ van tienduizenden kilo’s naar beneden stort. Je hoort het vliegtuig werkelijk door midden scheuren, waardoor je beseft hoe groot het eigenlijk was. Vervolgens zie je hem in een hoekje naar beneden storten, terwijl je jezelf moet zien te redden. De Spitfire’s en de Lancasters vliegen je om de oren, en het is dan ook wijselijk om je parachute een aantal tientallen meters lager pas te openen dan gepland.
Vervolgens land je waar je maar wilt, en word je opgezocht door collega’s. Of jij zoekt hen natuurlijk, wat misschien nog wel verstandiger is. Zonder enige clue waar jij je exact bevindt, hoeveel manschappen er zijn, hoeveel vijanden er zijn en/of hoe lang de strijd al bezig is, bemoei jij je ermee. Het doel is natuurlijk om alle Nazi’s af te slachten, hoe je dat doet is aan jezelf. En hiermee kom ik bij de volgende vernieuwing van de MoH reeks.

Eigen stijl

Nieuw in MoH: Airborne is de mogelijkheid je wapen te modificeren. De makers achter Airborne willen namelijk al hun ideeën in dit eerste deel op de Next-gen consoles verwerken. Het idee was al een tijdje aanwezig, maar men besluit dit dus in dit deel te stoppen. Perfectionistisch als men is heeft men ook nog eens veteraan Cpt. Dyle bij de crew geroepen. Deze ervaren, bejaarde legende is al betrokken geweest bij de ontwikkeling van de laatste zeven (!) Medal of Honor delen, wat de serie alleen maar ten goede is gekomen. Hij zal helpen bij het neerzetten van een authentieke sfeer, waarin de waarheid de rol speelt. Niet in je eentje duizenden moffen afmaken terwijl je de ene na de andere medikit/medisnack oppakt. Nee, het echt is anders. Je ligt in je schuttersputje te wachten op de tegenaanval, te wachten op je eigen nederlaag. Als het zover zit je vaker te schuilen dan te schieten, en als je geraakt wordt kerm je van de pijn. De modder spat in je gezicht, je kleren zijn doorweekt en je vingers bevroren. Uiteindelijk word je nog geraakt door friendly fire ook, waardoor je een felbegeerde Purple Heart in het ziekenhuis op kan halen. Dat gevoel probeert dit nieuwe MoH: A ook voor je te creëren, en of dat gaat lukken zien we aan het eind van dit jaar.

  1.   
    poestie's avatar

    Kun je deze game ook online spelen ? (multiplayer) 😳

  2.   
    Eelcootje1's avatar

    Ik heb de game de eerste dag gelijk al gekocht en de missies zijn wel mooi mijn videokaart die kan het wel hebben wel een geforce 7en 8 hebben anders speelt hij hem niet maar ik heb hem al weer uitgespeelt , de laatste missie vind ik het vetst met die joekel van een bunker en die bestaat ook nog echt cool maar ik speel nu multy dat is ook wel ver 😀

  3.   
    NL Godfather's avatar

    echt een mooie review

  4.   
    crying baby's avatar

    Ik heb er al veel van gezien en ik denk dat ik hem maar gaa kopen!! 😛

  5.   
    eh1995's avatar

    Ik wil me graag een spel van de airborn kopen.
    maar het probleem is dat ik ben aan het twijfelen tussen MOH Airborn en BIA Hell’s Highway.
    Welke moet ik nemen?????? 😀 😀 😀 😀