Dr. Kawashima’s Brain Training: Hoe oud is jouw brein?

Begin je je de laatste tijd steeds blonder te voelen? Gezakt voor je eindexamen? Altijd al die miljoen willen pakken bij Lotto Weekend Miljonairs? Dr. Kawashima en zijn Brain Training rollen de rode loper naar eeuwige kennis voor je uit.

We krijgen het maar al te vaak te horen, al het TV-kijken, computeren en videogames spelen maakt ons dom en onoplettend. De jeugd van tegenwoordig speelt niet meer genoeg buiten, krijgt niet zijn dagelijkse portie frisse lucht en onze hersenen beginnen langzaam aan te bederven wanneer we ze niet gebruiken. Videogames zijn niet verantwoord en educatief al helemaal niet. Hoe ironisch is het dan dat nota bene Nintendo, in zekere zin wel de aanstichter en grootvader van al deze videogames-hersenspoeling, met een game komt die het brein juist traint? Brain Training profileert zichzelf als een test en oefenprogramma waarmee je je hersenleeftijd kunt meten en aanzienlijk verjongeren. We zullen het zien…

Gekke Japanners

Dr. Kawashima is een ongetwijfeld steenrijke Japanner die een aantal jaar geleden met een boek op de proppen kwam getiteld ‘Train Your Brain In Minutes A Day’. Zoals je misschien al wel verwachtte sloeg de training als een bom in bij die gekke Japanners en bij Nintendo zagen ze hun kans rijp om dit concept over te zetten naar de Nintendo DS. De spleetoog die dat verzonnen heeft mag wat mij betreft een standbeeld krijgen, want huiswerk maken is nog nooit zo leuk geweest.
De essentie van Kawashima’s onderzoek is dat je je hersenen het beste kunt trainen door een aantal keer per dag kleine oefeningetjes te doen. Denk dan aan snel hardop voorlezen, kleine rekensommetjes oplossen of je kortetermijngeheugen testen. Dat is dan ook precies wat Brain Training van je verwacht. Zo moet je binnen een zo kort mogelijke tijd twintig rekensommetjes oplossen waarbij je moet aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Denk aan vier plus drie, zes min een en negen maal zeven. Ook is er een training waarbij je een text zo snel mogelijk op moet lezen en er is er eentje bij waar je het aantal poppetjes dat een huisje verlaat en binnengaat moet bijhouden, en zo de uiteindelijke balans opmaken. Nadat je je een aantal dagen braaf aan het trainingsschema hebt gehouden speel je nieuwe oefeningetjes vrij en zo wordt de training steeds intensiever.

Hersenleeftijd

Het doel van de game is uiteraard om je hersenen te trainen in slechts een paar minuten per dag. Wanneer je je account hebt aangemaakt gaat de game eerst je huidige hersenleeftijd behalen. De ideale hersenleeftijd is 20 jaar, en deze test is dan ook alleen echt representatief voor oudere mensen, aangezien de grijze massa van pubers nog volop in ontwikkeling is. Een veelgebruikte test is de kleurentest. Hierbij wordt bijvoorbeeld het woord ‘Rood’ in het blauw afgebeeld op het scherm, en moet je de kleur die het woord heeft hardop zeggen. Dat is moeilijker dan het lijkt en je stinkt er nog wel eens flink in. Ik kwam uit op een hersenleeftijd van 29 jaar, en na een halve week spelen lag deze al op 25 jaar. Door rekensommetjes te maken kwam ik zelfs uit op 21 jaar. Al deze gegevens worden bijgehouden door de DS en het is dan ook de bedoeling dat er een stijgende lijn te ontdekken is in je oefeningen.

Handschrift en spraak

Met Brain Training houd je de DS vast als een boek, dus verticaal. Wanneer je rechtshandig bent schrijf je je antwoorden op het rechterscherm met de stylus, wanneer je linkshandig bent hou je de DS omgekeerd vast waardoor ook deze minderheid gebruik kan maken van deze hersenworkshop. De handschriftherkenning van de DS werkt prima, zelfs mijn slordige krabbel waar menig leraar al moeite mee heeft gehad werd moeiteloos vertaald naar bits en bytes. Over de spraakherkenning ben ik heel wat minder te spreken. Ik kom uit Almere, uit onderzoek is gebleken dat wij poldermensen gewoon keurig ABN spreken maar toch denkt de DS dat ik maar wat verbale diarree uitstamel wanneer ik ‘zwart’ zeg. ‘ZWART!’ Probeer het nog eens. ‘ZWART JONGEN ZEG IK TOCH VERDOMME?!’ Probeer het nog eens. Aangezien het wetenschappelijk bewezen is dat het geluid wat een persoon voortbrengt omgekeerd rechtsevenredig is met zijn of haar IQ is dit zeker een gemiste kans.

Breed scala aan oefeningen

De tests en trainingen in de game zijn goed ontworpen en vallen niet echt in herhaling. De een vindt vooral het rekenen makkelijk, terwijl het voor de ander geen kunst is om snel te kunnen klokkijken. Weer een ander heeft veel inzicht waardoor hij juist goed is in de test ‘Huisbezoek’ en weer een ander heeft een geweldig goed kortetermijngeheugen, waardoor hij bij andere spelletjes weer in het voordeel is. Omdat Brain Training een breed scala aan oefeningen huisvest is te zeggen dat er voor ieder wat wils bij zit, en ook voor ieder iets waar hij of zij goed in is.

Conclusie

Brain Training is geen game en het is al helemaal moeilijk om deze cartrigde te beoordelen om het plezier wat je ermee kunt beleven, omdat het daarvoor ten eerste niet bedoeld is, en ten tweede is er nog geen vergelijkingsmateriaal. Met een beetje inleving is het zeker mogelijk om hiermee lol te beleven, door bijvoorbeeld met iemand anders te strijden wie de meeste vooruitgang boekt. Ook is het mogelijk om online tegen andere mensen te rekenen en ik kan je vertellen dat er een hoop studiebollen rondlopen die twintig sommen op kunnen lossen in minder dan twaalf seconden.
Brain Training is een spel waarmee je jezelf bezig kunt houden totdat je in jouw ogen slim genoeg bent, maar aan de andere kant hebben Kawashima en Nintendo dit product ook gemaakt om je hersenen fit te houden. En zeker met die lange zomervakantie voor de boeg kan dat helemaal geen slecht idee zijn…

  1.   
    Bakura's avatar

    Het werkt echt. Zie mijn beordeling

  2.   
    Darth_Oddish's avatar

    Dit spel is echt best leuk, als je er maar geen al te hoge verwachtingen bij hebt. Je moet het ook niet hele dagen willen spelen, maar gewoon af en toe een paar minuten, dan is het wel leuk.