Ape Escape 3

Ben jij al je hele leven opzoek naar je roeping? Wil jij graag iets terug doen voor de wereld? Misschien is apenvanger worden in Ape Escape 3 dan wel iets voor jou! De wereld wordt namelijk wederom bedreigd door apen met discolampen op hun hoofd en het is aan jou om de wereld van deze gruwelijke wezens te bevrijden.

De wereld wordt bedreigd…

De wereld wordt wederom bedreigd door Specter, een doorgedraaide en gemene aap. Zijn doel is om wereldheerser te worden samen met zijn apenleger. Dit keer staat hij er niet alleen voor, maar heeft hij de hulp ingeroepen van Doctor Tomoki. Samen zorgen ze ervoor dat er overal ter wereld apen landen, die ervoor moeten zorgen dat de mensen dom worden en ze samen de macht kunnen grijpen. Dit doen ze door de filmsets van bekende films over te nemen en shows te maken nog saaier dan Barend en Van Dorp, waardoor de hersenen van de mensen veranderden in pulp. De apenvangers uit de vorige delen zijn helaas gevangen genomen door de apen en dus zul je in dit deel moeten spelen met twee nieuwe characters. Deze personages hebben nog geen enkele ervaring op het gebied van apen vangen dus dat belooft wat…

Apen vangen voor beginners

Zodra je het spel begint heb je alleen nog maar de beschikking over een net en een zwaard, die je kunt gebruiken om je apen knock-out mee te slaan. De apen vang je door ze te pakken te krijgen met je net, maar de apen zijn niet voor de poes. Je zal al snel merken dat sommige apen het IQ hebben van Kelly uit Big Brother en dat er sommige apen zijn met het IQ van een nerd, en die zijn dan natuurlijk ook moeilijker te vangen. Ook krijgen de apen later in het spel wapens waardoor je tijdens je apenjacht zelfs nog op moet passen dat de apen niet al je leven wegknallen.

Om het vangen van de apen leuker, makkelijker en gevarieerder te maken krijg je naarmate het spel vordert allemaal handige gadgets tot je beschikking, die je kunt gebruiken om delen te unlocken, apen te vangen en monsters te verslaan. Om de levels gevarieerd en uitdagend te maken krijg je de mogelijkheid om in een ander personage te transformeren. Zo heb je een ridder waarmee je door vuur kunt lopen en een Kung-Fu Master waarmee je door muren kunt slaan. Deze gadgets en characters worden in een leven zo gecombineerd dat je steeds zelf een mogelijkheid moet zoeken om een hindernis te overkomen.

Misschien wel erg makkelijk?

Het spel zelf is eigenlijk niet zo heel uitdagend. Alle hindernissen zijn redelijk snel te zien en ook zijn je tegenstanders nou niet echt bijster slim. Op een gegeven moment heb je zulke goede gadgets en zulke goede personages dat de apen steeds sneller in je mandje zullen belanden en je hebt dus geen momenten dat je niet verder kunt komen. Een groot nadeel is dat er in een level bijvoorbeeld twintig apen te vinden zijn, maar je hebt er maar vijftien nodig voor het volgende level. Wanneer je de vijftiende aap hebt gevangen zal je uit het level worden gegooid en zal je om het leven compleet te maken en dus de laatste vijf apen te vangen het hele level weer opnieuw moeten doen, wat toch wel een beetje irritatie op wekt.

And… Action!

De apen in Ape Escape 3 zal je voornamelijk terug vinden op een filmset. Wanneer je onopgemerkt achter een camera weet te kruipen zal je de mogelijkheid hebben om een scène uit een film op te nemen. De apen zullen een stukje acteerwerk doen en een stukje tekst opzeggen, dat je dan later terug kan kijken. Omdat de levels als voorbeeld bekende films hebben, zal je zien dat je hele levels terugkent uit de films. Zo moet je op een Titanic de apen vangen voordat de boot verzuipt en zal je in Tip Top Gun van vliegtuig tot vliegtuig moeten springen om alle apen uit dat level te pakken zien te krijgen om het level compleet te krijgen.

Op zoek naar een babynaam?

Alle apen in Ape Escape 3 zijn uniek en dat betekent dat ook alle namen die aan de apen gegeven zijn uniek zijn. Natuurlijk zijn dit geen namen als Sjonny en Anita, maar kom je namen tegen als Cockesucki, Tar Zan, Kerminator II en Sucke. Hele originele namen dus en zo gebeurt het dat wanneer je in Sesam Straat aan het spelen bent je apen vangt met soortgelijke namen. Dit zorgt er voor dat je je echt in kan leven in de films waarin je de apen aan het vangen bent. Al die namen geven een erg grappige draai aan het spel en geven toch wel blijk van humor.

Unieke besturing

Ape Escape 3 is één van de weinige games die je speelt vrijwel alleen met de twee joysticks die je hebt. Dit zorgt ervoor dat de controls optimaal zijn en dat je enorm veel feeling krijgt met bijvoorbeeld je zwaard of het net om apen mee te vangen. Helaas hebben ze bij Sony er geen rekening mee gehouden dat een optimale besturing niet alles is. Zo is het normaal zo dat je één van de joysticks gebruikt om de camera bij te stellen, maar dit is dus bij Ape Escape 3 niet het geval. Dit zorgt ervoor dat de camerahoek vaak erg onhandig is en dat wanneer je een supersnelle aap moet vangen zoals Tar Zan de camera enorm in de weg zit en de aap bijna niet te vangen is. Zodoende zal je jezelf aanleren dat je de hele tijd op L1 zal drukken om de camera weer achter je te krijgen, maar dit doe je om de seconde en na een tijdje zal het een soort tik worden die nooit goed voor je kan zijn.

Conclusie

Ape Escape 3 is echt één van de meest leuke en verslavende adventure games die ik ooit heb gespeeld. Het spel is erg gevarieerd en het zal lang duren voordat je uitgekeken zal zijn op dit spel. Toch zorgen de slechte camera en het ontbreken van een multiplayer-mode ervoor dat dit spel toch nog beter had gekund. Dit spel is een aanrader voor iedereen die van apen houdt en voor iedere liefhebber van adventure games.

Meer Ape Escape 3

  1.   
    direct47's avatar

    ik ben er mee eens met J-loco 🙁

  2.   
    dr-salvador's avatar

    in mgs3 zitten die apen ook schijnt dat kojima dat expres had gedaan omdat ze in ape escape ook mgs belachelijk maakten

  3.   
    stormtrooper's avatar

    geen leuk, dus niet kopen

  4.   
    wirdo127's avatar

    het is wel leuk maar als je altijd achter zit gaat het echt vervelen

  5.   
    jorisje's avatar

    hier ben ik nou fan van 😀

  6.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Ik ben er toch niet in maar heb me wel voor een paar uur vermaakt!