Review: Hitman: Blood Money

De Xbox 360 wordt voor het eerst voorzien van een game met daarin Agent 47 in de hoofdrol. Uiteraard kunnen we van deze primeur natuurlijk flitsende graphics verwachten, maar tovert Hitman Blood Money naast mooie beelden ook andere vernieuwingen op je scherm? Lees het in deze review.

Agent 47

Dit jaar zal er weer een flink aantal games uitkomen in zogenaamde game-series. Deze sequels, waarvan er vóór- en tegenstanders zijn te vinden, zijn de grote geldmakers voor ontwikkelaars en dienen dus uitgebracht te worden op een tactisch moment. Hitman Blood Money is zo’n sequel en wordt uitgebracht op een moment dat het weinig concurrentie heeft te duchten van andere grote titels zoals bijvoorbeeld Splinter Cell. Daarbij is het ook nog eens de eerste keer dat de kale huurmoordenaar naar de Xbox 360 komt. Hitman Blood Money is een sluipspel pur sang, maar heeft net als Splinter Cell ook de mogelijkheid om bruut tekeer te gaan. En bruut wordt het… de game heeft niet voor niets de rating 18+ gekregen. Met name de manieren om te killen zijn een stuk heftiger dan in de eerste drie delen. Jep, je hoort het goed: drie delen zijn er al weer verschenen van Codename 47. Ditmaal is het echter niet alleen jagen geblazen voor de immer in een strak pak geklede 47. In Blood Money is hij namelijk ook zélf het doelwit.

Uitschakelen

Hitman Blood Money draait dus wederom om moorden op verzoek, maar ditmaal heeft 47 er een ander probleem bij. Hij heeft altijd al geweten dat hij niet de enige huurmoordenaar was. Misschien wel de beste, maar zeker niet de enige. En ook in de huurmoordenaarssector blijkt er toch enige afgunst, of beter gezegd, broodnijd te zijn. Een concurrerende organisatie begint namelijk op haar eigen houtje enkele collega’s van ‘fourtyseven’ om zeep te helpen en uiteraard ligt het niet in de aard van Hitman om rustig achterover te gaan leunen en te gaan wachten op de dingen die gaan komen. Hij gaat dus niet als een gewillige schietschijf afwachten maar reist af naar de Verenigde Staten om zijn tegenstanders één stapje voor te zijn.

Hitman Blood Money is in wezen niet erg verschillend van zijn voorgangers. Nog steeds is het de bedoeling dat je moordt op commando en hoe je dat doet is geheel aan jou. Een zekere mate van vrijheid heb je dus wel. Je bepaalt zelf de volgorde van killen en de manier waarop je dat doet. Het is dus mogelijk om je geheel aan je opdracht te houden en slechts je menselijke doelen om te leggen, maar er zullen meerdere levende obstakels je pad kruisen. De rasechte ‘assasin’ zal deze obstakels ontzien maar er zijn situaties denkbaar dat je toch gaat voor een scenario dat veel weg heeft van een ordinaire shootout en niet zou misstaan in een gemiddelde first person shooter. Gelukkig leent de game zich hier ook voor en is het een zeer afwisselend spel geworden waarin ruimte is voor alle gametactieken. Vaak zul je ook verplicht grof geweld moeten gebruiken en dat is ook de kracht van het spel. Je zult namelijk moeten beslissen op welke momenten wélke tactiek het allerbeste is. En met de béste tactiek verdien je het meeste bloedgeld.

Tactiek

Het bijzondere aan deze Hitman is niet alleen dat je het tegen collega-moordenaars opneemt, maar dat alle missies die je speelt een stuk creatiever zijn dan die je in eerdere delen speelde. De speelwerelden zijn sowieso van een flink formaat maar de moves die je tot je beschikking hebt en de manieren om je missiedoelen tot een goed einde te brengen zijn verantwoordelijk voor een ongekende spelervaring. Heel veel opties en moves uit de vorige delen zitten er nog steeds in maar in Blood Money zul je kunnen beschikken over enkele nieuwigheden waarover een echte huurmoordenaar allang had moeten beschikken. Wat dacht je er van om een tegenstander of iemand die je in de weg loopt eens te trakteren op een ferme kopstoot! Ook het ontwapenen van je slachtoffers behoort nu tot de mogelijkheden, evenals het ge- of misbruiken van je tegenstanders als menselijk schild. Het toppunt van moordlust is echter wel de mogelijkheid om je doelwit lekker ordinair van het dak af te duwen. Je ziet het… je hebt Sam Fischer helemaal niet nodig…

Verder is de game nog op een aantal kleine punten verbeterd maar die kleine punten maken het spelen van Hitman Blood Money des te lekkerder. Je beweegt gewoon béter door de levels heen, springen van punt naar punt gaat soepeler en het bewegen over kleine obstakels of hindernissen gaat automatisch. De kill waar Hitman patent op heeft zit er ook nog steeds in dus je kunt nog steeds al wurgend door de levels heen. Het is heel verleidelijk om op sommige momenten niet altijd even tactisch te werk te gaan. Je moet je goed bedenken dat het voor zowel je bloedgeld-portemonnee als voor je reputatie goed kan zijn om subtieler te werk te gaan. Met het verdiende bloedgeld kun je in ieder geval je wapens upgraden of veranderen zodat het bijvoorbeeld niet wordt gezien of herkend als wapen, of dat men helemaal niet ziet dat je een wapen bij je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluiddempers, betere munitie, laser-dots en zoom-functies. Vermommingen spelen dan ook een grote rol in het spel. Af en toe lijkt het wel of je weer in je kleutertijd bent beland en je weer helemaal op kunt gaan in je verkleedspullen. Het aantal gedaantes dat je aan kunt nemen is dan ook enorm. Of je nu als politieagent, kok, ober, tuin- of Kerstman door het leven wilt gaan, het is allemaal geen enkel probleem.

Anonimiteit is dus een vereiste. Hiervoor kun je ook gewoon je verdiende bloedgeld gebruiken mocht je onverhoopt te onvoorzichtig te werk zijn gegaan. Het is dan ook de bedoeling dat je zo min mogelijk gezien of herkend wordt en dat je zo weinig mogelijk op bijvoorbeeld bewakingsbeelden terecht komt, zo min mogelijk met je klus in de krant komt en dat natuurlijk zo min mogelijk getuigen jou zullen herkennen als de moordenaar. Helemaal top is het uiteraard als je achteraf de bewijzen van jouw aanwezigheid kunt laten verdwijnen want ook dat is mogelijk in Hitman Blood Money. In het uiterste geval zijn er zelfs scenario’s mogelijk waarin er veel getuigen zijn en dat tóch niemand van de aanwezigen argwaan krijgt. Hitman Blood Money beschikt ook over een sterk verbeterde A.I. Bewakers zullen minder snel argwaan krijgen en hoe gek dat ook klinkt, het maakt de game een stuk realistischer. Ook dit is spanningverhogend, zeker in combinatie met de split-screen scenes die het zeer realistische verhaal vertellen.

Grafisch

Ik zou haast zeggen ‘uiteraard’ is Hitman Blood Money op de Xbox 360 prachtig om te zien en mee te maken. De sfeer in de game wordt door de grafische pracht nog eens extra benadrukt. De lokaties, waaronder die in Parijs, Las Vegas, New Orleans en Zuid Amerika, worden stuk voor stuk bijzonder fraai in beeld gebracht. En waar mooie beelden zijn, behoort ook de sound van een game in orde te zijn. Vaak is dit niet het geval, maar Hitman Blood Money is daar gelukkig een uitzondering op. De achtergrondgeluiden, de voice-acting en de spanningverhogende bombastische orkestmuziek maken de spelervaring echt compleet. Opvallend zijn bijvoorbeeld de ogenschijnlijk onbelangrijke achtergrondgeluiden zoals de geluiden in het casino in Las Vegas of de vreemde talen sprekende NPC’s.

Conclusie

Deze nieuwste Hitman is zonder twijfel de beste uit de serie. Dertien nieuwe levels puur single-player plezier en vol grof geweld. Hitman Blood Money is daarom niet voor iedereen zomaar geschikt, ook omdat het geen hersenloze shooter is die je zomaar even twintig minuutjes gaat spelen. De reden waarom je hem wel moet gaan spelen is omdat de game een complete spelervaring biedt. Spannend, grafisch overweldigend (ook de versies op de PC en andere consoles schijnen er prima uit te zien) en met een hoge replay-waarde, want wie wil er nou niet eerst een missie langzaam al sluipend voltooien en daarna nóg eens maar dan snel en met slechts wapengekletter? Het maakt Hitman Blood Money tot een van de toppers deze zomer.

 1.   
  EnVy DaMaG3R's avatar

  geweldig 360/xbox versie gespeeld

 2.   
  ZBBLtJohn's avatar

  Supergoeie game gewoon niets meer niets minder!

 3.   
  mr. H's avatar

  Ik vind die hitman games gewoon super. En ondanks het einde van deze game hoop ik dat er een vervolg komt. 8)

 4.   
  mr. H's avatar

  Als je de game hebt uitgespeeld en je komt bij de credits draai de linker anelogenstick rond om tot leven te komen. 8)

 5.   
  Hitman047's avatar

  het meest geweldige deel in de reeks tot nu toe!

 6.   
  antonie112's avatar

  NICE!!
  egte topgame voor de 360!
  😀

 7.   
  makaveli's avatar

  bij mij zit er een fout in het spel
  als ik in het level flatline ben en ik kan de target het spuitje geven dan kan ik dat death serum niet uit mijn inventaris pakken en dat is vanaf het begin van dat level zo
  weet iemand hier een oplossing voor?

 8.   
  antonie112's avatar

  goeie game, maar ze moete maar snel een nieuwe make want als je het uitgespeeld heb is er nix meer aan 😥

 9.   
  TERRORJ's avatar

  Mooiste spel aller tijden tot nu toe, zo vrij in de wereld, zo veel mogelijkheden om te moorden uitstekend!

 10.   
  lordvega's avatar

  ik knal me er door heen leterlijk

 11.   
  Bulletfox's avatar

  heeft hitman een barcode op zijn hoofd ofzo ?
  kijk maar eens op de foto’s.

 12.   
  ms13694's avatar

  ”157409″ schreef, "heeft hitman een barcode op zijn hoofd ofzo ?
  kijk maar eens op de foto’s."

  Dat wist jij niet? De barcode hoort net zo veel bij 47 als het hakenkruis bij hitler! Way 2 go einstein!