Scarface: The World is Yours

Er lijkt een criminele golf te heersen in de wereld van de gameindustrie. Electronic Arts maakte The Godfather, de duurste game aller tijden en THQ werkt aan The Sopranos voor de Playstation 2 en Xbox. Vivendi werkt echter aan mijn (nu al) persoonlijke favoriet, een game van de legendarische film Scarface.

The World is yours again

In Scarface speelde Al Pacino zijn briljante rol als Tony Montana. Tony is een vluchteling uit Cuba met een afschuwelijke hekel aan het communisme. Wanneer hij zijn geluk in Miami gaat beproeven onder het motto ‘You know what capitalism is? Gettin’ fucked!’, komt hij in aanraking met mensen uit het drugscircuit. Tony bouwt een weg op en wordt een keiharde cocaïnehandelaar en heeft geen schijntje genade met verraders.

Het veelbelovende aan de game is dat veel locaties zullen worden nagemaakt uit de film. Het kenmerkende van de film zijn natuurlijk deze locaties, welke een en al macht en jaren tachtig uit ademen. De typische roze jaren ’80 club, de straten van Miami, de haven waar de drugs binnenkomt, de villa van Tony Montana met de beroemde leus ‘The World is yours’, hopelijk zit het er allemaal in. Het verhaal wordt herschreven door David McKenna, bekend van American History X, Blow en S.W.A.T. De game gaat verder waar de film ophield. Dit betekent niet dat het spel zich af speelt in het crematorium, want voor de gelegenheid leeft Tony Montana nog. Zijn zus doet niet aan reïncarnatie en Tony staat er helemaal alleen voor, nadat zijn drugsimperium als een kaartenhuis in elkaar is gevallen. Toch blijft Tony geloven in het succes van yeyo en besluit daarom, nadat hij er even tussen uit is geweest, terug te keren naar Florida. Fucking Montana is back in fucking Miami.

Tony fucking Montana! You wanna piece of me?

Je begint weer helemaal onder aan de ladder aangezien je gehele reputatie naar de klote is. Dealen in steegjes en op andere ongure plaatsjes waarbij je moet onderhandelen met andere criminelen zijn de sleutel om terug te krijgen wat je ooit had. Loopt zo’n deal dan uit tot een fiasco, dan zul je moeten vluchten. Of iedereen op zijn Tony’s overhoop knallen. Gevolg is wel dat je het gebied tegen je zult krijgen.

Het allermooiste is natuurlijk dat je met de echte Tony Montana speelt. De man met waarschijnlijk het dopeste accent uit de filmindustrie wordt niet ingesproken door Al Pacino zelf. Nadat hij toestemming voor het maken van de film had gegeven, vond hij niet dat hij nog succesvol zijn Cubaanse accent kon laten klinken. Geen punt, het accent is een van de meest gepersifleerde stemmen ter wereld, waardoor na een goede casting (onder leiding van Al Pacino zelf) een kloon werd gevonden van de beruchte vocalen van fucking Montana. De stem is niet te onderscheiden van het accent van Al Pacino uit 1983. De game bevat rond de 200 personages, welke niet door de eerste de beste voorbijganger worden ingesproken. Hieronder de lijst met mensen die hun stem aan de game verleende.

James Woods (Casino); Robert Davi (Die Hard); Michael Rapaport (Beautiful Girls, The War at Home); rapper/actor Ice T (Law & Order: Special Victims Unit); Oliver Platt (The Ice Harvest); Jay Mohr (Jerry Maguire); Miguel Sandoval (Jurassic Park, Medium); Daniel Dae Kim (Lost); Willa Holland (The O.C.); Roma Maffia (Nip/Tuck); Robert LaSardo (Nip/Tuck); Brenda Strong (Desperate Housewives); NASCAR champion Dale Earnhardt, Jr.; Cheech Marin (From Dusk ‘Til Dawn); Ricky Gervais (The Office); Michael York (Austin Powers films); Michael Rooker (Slither); Tommy ChongCheech & Chong movies); Jason Mewes ( (Jay & Silent Bob Strike Back); Anthony Anderson (Hustle & Flow); Rick Yune (Die Another Day); Wilmer Valderrama (That 70s Show); Entourage’s Kevin Dillon and Jerry Ferrara; Richard Roundtree (Shaft); Tiny Lister (Next Friday); Bai Ling (Lords of Dogtown); Bam Margera (Viva La Bam); Cree Summer (Drawn Together); rapper N.O.R.E.; Tommy Lee; Cypress Hill’s B. Real and Sen Dog; and Elliott Gould (Ocean’s Eleven & Twelve).

Anyway, Tony heeft een motief om opnieuw in de drugswereld te stappen. Naast het feit dat hij opnieuw geld en macht wil, wil hij wraak. Vrouwen komen later wel, vind ‘ie. De wraak is gericht op Sosa, de vadsige drugsbaron die jou tot de grond toe heeft afgebroken. In Miami Beach zijn er vier groepen (turfs) aan de macht, met elk hun eigen grond gebied in de stad. Deze gebieden moet je terug zien te veroveren om macht op te bouwen. Als hij dan uiteindelijk genoeg macht heeft, is hij van plan om naar Bolivia af te reizen om Sosa lood te laten vangen.

Say hello to my little friend

Zeg nou zelf, jij wilt toch ook met het typische arrogante loopje van Montana en een gigantische gun in je klauwen alles wat beweegt of ademt naar de tyfus schieten? Nou, dat kan! Met een van de schouderknoppen of een druk op de aim trigger wordt je doel gelockt. Wanneer je eenmaal je slachtoffer in het vizier hebt dien je zelf je target naar het hiernamaals te schieten door te richten en de trekker over te halen. Wanneer je slachtoffer stuiptrekkend op de grond ligt, zal er een one-liner volgen als ‘fucking cockroach’. Wanneer je genoeg tegenstanders omlegt vult een (adrenaline?) meter zich. Als deze meter vol is, is Tony fucking pissed. Onaantastbaar, onkwetsbaar en ongeremd schiet je in een rush alles verrot, a la die laatste scène van Scarface voordat ‘ie in zijn eigen fontein duikt.

Vooruitzicht

De game had eigenlijk al in Q4 2005 uitgebracht moeten worden, maar Vivendi wil Redical Entertainment alle tijd geven om de game te optimaliseren. Het enige kritiekpunt van de game zijn waarschijnlijk de graphics. Vandaar ook dat de game nog een jaar langer de tijd krijgt om zich te laten ontwikkelen. Hoewel natuurlijk graphics wel het laatste punt is waarom je een game moet laten liggen, zal de game uitkomen wanneer ook het grafische geweld van de Playstation 3 voor het publiek beschikbaar is.

Toch denk ik niet dat dat de pret mag drukken. Een vervolg op Scarface de film is eigenlijk iets wat al heel lang op mijn verlanglijstje staat. Ik hoop, nee ik smeek dat Radical Entertainment de game goed uit werkt en dat alles klopt. Grand Theft Auto Vice City had wel de sfeer, maar niet de licentie van Scarface. Scarface: The World is Yours heeft dat laatste kritiekpuntje wel, hopelijk gecombineerd met goede gameplay en de juiste uitwerking van de sfeer. My god, wat wordt dit dan een monster van een game. Ik verwacht veel van deze titel. Fucking veel.

Scarface: The World is Yours komt uit op de PlayStation 2, Xbox, PC en PSP. Deze laatste versie zal meer de nadruk op strategie leggen, in plaats van het knallen zoals op de andere platformen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren