Heroes of Might & Magic V

Het was plots angstig stil geworden rond de Heroes of Might & Magic serie, want het vierde deel flopte gigantisch en ontwikkelaar NWC doekte op. De fans van de serie vroegen zich angstig af, of dit misschien wel het einde zou zijn van hun serie, de reeks games die ze vanaf deel één helemaal plat hebben gespeeld. Gelukkig is er altijd Ubisoft aan het einde van de tunnel en Ubisoft besloot nieuw leven in de HOMM serie te gaan blazen. Ubisoft’s succesformule was de klassieke gameplay te behouden, maar dat te mengen met voor het eerst een complete 3D-wereld en graphics zoals we die nog nooit eerder hadden gezien. Maar of Ubisoft hierin is geslaagd en een waardige game heeft neergezet…

Heroes of Might & Magic, een echte klassieker

De eerste Heroes of Might & Magic verscheen in 1995 en het spel werd toen zo’n groot succes dat we nu alweer zijn aanbeland bij het vijfde deel uit de serie. In Heroes of Might & Magic begin je met één kasteel en één zogenaamde Hero, een mannetje te paard dat al je units bij zich draagt. Iedere beurt kan je een bepaald aantal stappen zetten met je Hero, waardoor deze mijnen kan pakken voor grondstoffen, items kan oppakken of monsters en tegenstanders kan verslaan. Met de gevonden grondstoffen zijn er in je kasteel allerlei gebouwen die je kan bouwen, maar ook dit beperkt zich tot één gebouw per beurt. Wanneer je stappen op zijn en je je bouwbeurt hebt gebruikt, zal je de beurt door moeten geven en wachten tot de rest ook klaar is met hun zetten. Zodoende bouw je een leger op waarmee je je tegenstanders uit moet zien te roeien.

De units

Eén van de aspecten die ervoor hebben gezorgd dat Heroes of Might & Magic zo groot is geworden, is dat je een enorm grote keuze hebt in de verschillende units, en dat alle units aparte gaven hebben. Ieder van de zes facties hebben hun eigen units die gerecruteeerd kunnen worden wanneer het benodigde gebouw is gemaakt. Ieder van deze monsters heeft aparte krachten, zo heb je boogschutters, magiërs maar ook de nodige zwaardvechters ontbreken niet. Wanneer je bepaalde gebouwen hebt gemaakt of geüpgrade, zal je zien dat je je units kunt upgraden en nog weer een stapje beter worden dan dat ze al waren. Deze units kan je Hero ophalen bij je kasteel, om vervolgens met het leger units dat hij bij zich draagt groepen monsters te verslaan of proberen de tegenstander te vernietigen.

De duels

Wanneer je besluit om een groep monsters of een tegenstanders Hero aan te vallen, zal er een veld verschijnen, dat lijkt op een soort schaakbord. Jouw units zijn links opgesteld en die van je enemy lijnrecht tegenover je, een confrontatie is natuurlijk wat volgt. Het hele veld is ingedeeld in vakjes en je units kunnen een bepaald aantal vakjes lopen of vliegen, om zodoende bij de tegenstander te komen en deze aan te vallen. Maar ook dit gaat om en om, en dus moet je heel erg nadenken of je aan gaat vallen, of wacht tot de tegenstander jouw kant op komt en deze dan in de val te laten lopen. Deze schaak-achtige duels zorgen ervoor dat ieder duel weer uniek zal zijn en dat je iedere keer weer nieuwe tactics erop los kan laten om je tegenstander zo snel mogelijk te verslaan. Een nieuw aspect in Heroes of Might & Magic V is dat wanneer je hebt geselecteerd een enemy aan te vallen, de camerahoek verandert en je een close-up te zien krijgt van de aanval die jouw unit lost op de tegenstander.

De campaigns

Natuurlijk bevat ook Heroes of Might & Magic V weer de nodige campaigns, die je leren om met de game om te gaan, de verschillende facties en stap voor stap uitleggen hoe het spel in elkaar zit. Voor de beginner een geweldig iets, maar de echte die-hard fans zullen de campaigns waarschijnlijk te makkelijk vinden en al snel over gaan tot de custom games. Je hebt in totaal zes campaigns, en iedere campaign laat je spelen en kennismaken met een verschillende factie, zodat je met alle zes de facties in aanraking komt. De campaign laat ook de nieuwe snufjes van het vijfde deel zien, zo wordt er bijvoorbeeld geleerd om tactisch om te gaan met de camera in de geweldige 3D-werelden en zal je ook geconfronteerd worden met de ‘initial skill’. Die initial skill is een skill die bij iedere factie anders is. Zo kan de ene factie hem gebruiken om skeletten te doen herrijzen en kan de ander artifacts maken om aan de Hero mee te geven.

Voor het eerst volledig 3D

De Heroes of Might & Magic serie was altijd alleen te bewonderen vanuit een camera die schuin boven het veld hing, maar Heroes of Might & Magic V gaat daar verandering in brengen. Ubisoft vond namelijk dat je met de huidige technologie geen game uit kunt brengen die maar één camerahoek bevat en dus hebben ze maar gelijk het hele spel 3D gemaakt. Zo is er nu in- en uit te zoomen, kan het speelveld bekeken worden uit welke hoek je maar wilt en zijn er ook allemaal nieuwe dingen als bewegende bomen en nog meer animaties in gezet. Wanneer je je kasteel binnen gaat valt ook al snel op dat ook daar alles 3D is, en dat je ieder gebouw dat je hebt gemaakt apart kunt bekijken en kunt selecteren. Dit is in het begin wel even wennen, aangezien de gebouwen verspreid over je kasteel worden gemaakt, maar wanneer je eraan bent gewend verloopt dit erg soepeltjes.

Té mooi?

Ubisoft denkt het goed voor elkaar te hebben, de juiste gameplay, goede graphics, maar dat is juist waar het fout gaat. Doordat alles er zo mooi uit ziet en alles animaties bevat, zal je ten eerste een flink bakbeest nodig hebben om dit spel lekker en soepeltjes te kunnen draaien. Verder is het wel leuk en aardig al die bewegende mijnen, monsters, bomen en alle animaties wanneer je een duel aan het houden bent, maar het blijkt al snel dat niets minder waar is. Zeker wanneer er met meerdere mensen achter één computer of online gespeeld zal worden, zal je merken dat het allemaal ontzettend lang duurt. Eén beurt kan soms wel twintig minuten duren en dat is niet iets dat je wilt wanneer je met meerdere mensen aan het spelen bent. Zo kan het zijn dat wanneer je met een vriend tegen zes tegenstanders speelt, het wel vijftig uur kan duren voordat je deze allemaal verslagen hebt en dus het level hebt uitgespeeld. Het is dus eigenlijk zo mooi geworden en er is zoveel te zien, dat je veel te lang bezig bent met de beurten waardoor het al snel saai word omdat je pas na een aantal uur echte vooruitgang hebt geboekt.

Conclusie

Ubisoft heeft van Heroes of Might & Magic V een geweldige game gemaakt die echt aanvoelt als één van de eerdere delen. Helaas is de campaign toch iets aan de simpele kant voor de echte die-hard spelers en de mooie graphics hebben als nadeel dat je een flinke computer nodig hebt om hiervan te genieten. Ook is het erg jammer dat door die mooie graphics en animaties je flink wat tijd nodig hebt om deze game te spelen en een level uit te spelen, het is duidelijk geen spel dat je even tien minuutjes speelt. Toch is Heroes of Might & Magic V gewoon een must have voor de die-hard fans en ook de beginnende Heroes of Might & Magic speler zal zich heerlijk uit kunnen leven in deze game.

 1.   
  LucUltra's avatar

  Het is zeker een heel erg mooie game, maar zoals al gezegd inderdaad iets té mooi.
  Ik heb een 3.2 Ghz pc met 1024 mb RAM, en 512 MB videokaart, en op high gaat het spel het soms nog langzaam doen =
  Ik vind dat deze versie inderdaad heel slecht is voor online spel, maar dat vond ik van de eerdere ook al ( tenzij je de 5 minuten spelen – 5 minuten wachten methode niet erg vindt ).
  De graphics zijn inderdaad erg mooi, en de camera effecten in de battles zijn über 🙂 toch heb ik ze wel uitgezet omdat het veel tijd kost. De campaigns zijn makkelijk en erg saai, maar er zitten een paar scenario’s bij en ik heb een custom map creator gedownload, dat maakt het een stuk leuker ( maar als ik de grootste map grootte koos ging het spel het enorm langzaam doen ).
  De review lijkt erg negatief maar het is best een leuk spel, hoewel ik toch liever mijn geld terug zou hebben 😆

 2.   
  Umbra's avatar

  Ik vind het een zeer geslaagd spel met zeer mooie graphics, en tenminste niet zo hectisch als al die RTS games…

  Als je een beurt speelt, kun je tenminste nog even lekker nadenken over je volgende zet, probeer dat maar eens in een RTS! Nee, echt een van de betere games die ik laatst heb gekocht (op een dual core pc met 2GB en een Geforce 8600GT loopt alles lekker soepeltjes in 1280×1024 ^^)

 3.   
  snowtiger's avatar

  weet iemand waar je de tear of asha kunt vinden in de laatste missie van de eerste(degene die het spel heeft weet vast wel wat ik bedoel als ik et vaag uitleg)

 4.   
  lord ian's avatar

  ik heb alle heroes of might and magic games 😆 (juij)