Nintendo Wii; slimme zet of nekslag?

[Gamer] Hey, dat is die gast van Zelda!
[Shigeru Miyamoto] Kon’ichi wa! Nintendo?
[Gamer] Ehm nee, PlayStation ftl. Sony > Nintendo!!11oneoneeleven
[Shigeru Miyamoto] Wii is de beste console?!
[Gamer] Wie de beste console is? De PlayStation natuurlijk.
[Shigeru Miyamoto] Nee, WII?!
[Gamer] Wie? De PlayStation ja.
[Shigeru Miyamoto] Noes! De beste console is Wii?!
[Gamer] Me Tarzan, you Jane? In this padawan, the force strong is?

Inderdaad, de naam ‘Wii’ levert nogal wat misverstanden op en bijna niemand begrijpt waarom Nintendo die ó zo stoere naam ‘Revolution’ heeft omgetoverd in zoiets kinderachtigs. Wii, dan denk je eigenlijk meteen aan die krul die de Teletubbies op hun hoofd hebben.

Nintendo presenteerde Wii als iets interactiefs, innovatiefs, internationaals en intuïtief. De Nintendo Wii moet dan ook de console worden van de vier i’s. Waarom hij dan niet omgedoopt is in de Nintendo Wiiii vraag ik me af, maar ik denk dat daar zekere marketingtechnische redenen achter zaten. Want daar hebben ze wel verstand van, daar bij Nintendo *kuch*.

Verder beweerden die gekke Japanners dat Nintendo Japan en Nintendo America beiden tegelijkertijd met eenzelfde idee kwamen, om een heel ander soort naam aan de Nintendo Revolution te geven dan iedereen zou denken. Dikke lulkoek natuurlijk, want er is maar één mafketel in deze hele wereld die zoiets geks had kunnen bedenken; Shigeru Miyamoto himself. Ik denk dat die ouwe gek op een avond teveel saké had gedronken, zijn bad in was gestapt en opeens riep; “Eureka! Banzai! Wii!”, waarmee de Nintendo Wii was geboren.

{Telefoon gaat}
[Sjaak] Hey Sjonny!
[Sjonny] Hey Sjaak!
[Sjaak] Ik heb een Wii! =D
[Sjonny] Was je zwanger dan?
[Sjaak] Nee mallerd, zo’n console!
[Sjonny] Oh vet, neem je Wii mee en dan gaan we bij mij thuis Wii’en!
[Sjaak] Ja is goed. Ik ben alleen wel een beetje moe want ik had gisteren tot 2 uur tegen mijn oma geWii’d.
[Sjonny] Kan je oma goed Wii’en dan?
[Sjaak] Ja joh, je wilt niet weten. Ze Wii’de me echt naar alle hoeken van de kamer.

Je moet toegeven, orgineel is het wel. En tegen al die whiners die de Revolution veel toffer vonden klinken zijn ook een heleboel argumenten te verzinnen. Feit is dat Nintendo en Sony allebei een heel andere doelgroep hebben. Sony richt zich, en dat is onder andere aan hun games en marketing te zien, op de jongeren. Stoere middelbare scholieren die vier scharrels rond hebben lopen op Prada’tjes, zelf rondrijden op een Aerox en meerdere malen per week niet helemaal nuchter de pauze uitkomen. Microsoft’s doelgroep ligt dan weer wat ouder, maar Nintendo richt zich vooral op de kleintjes, en degenen die met Nintendo zijn opgegroeid, en nu dik in de twintig zijn. Nintendo onderscheidt zich van de concurrentie en dat willen ze laten blijken ook.

Nintendo Revolution was veel meer een naam die bij zo’n Sony-doelgroep had gepast, maar Nintendo Wii klinkt vertrouwd maar toch een beetje vreemd. Wanneer we een Mario-, Zelda- of Donkey Kong-game gaan spelen weten we toch ook altijd wat er min of meer gaat komen, maar niet helemaal? Wii geeft ditzelfde gevoel ook en is wat mij betreft dan ook een schot midden in de roos. Daarnaast spreek je de naam ook uit zoals het Engelse ‘wij’, waarmee het multiplayeraspect van de console wordt toegelicht. Een Oosters tintje met een Westerse bedoeling, en dat is erg goed.

Je kunt de Nintendo Wii met nog wel honderden woordgrapjes belachelijk gaan maken, maar in mijn ogen is dat helemaal onterecht. Elke nieuwe naam klinkt vreemd, maar op een gegeven moment went het wel. Ikzelf ben nu al helemaal aan Wii gewend, en ik ben ook dan helemaal klaar voor de E3. Hierop wordt de console uiteraard verder toegelicht en hij is ook speelbaar aanwezig op de beurs.

En zeg nou zelf, had Sony ook niet wat orginelers kunnen bedenken dan een PlayStation 3? Ook ‘Portable’ achter de naam van je handheld plakken is misschien wel een slimme zet, maar zeker geen verrassende. En was Xenon ook geen veel betere naam dan Xbox drie-zestig? Iedereen maakte Nintendo voor gek uit toen ze met een dubbelschermige handheld kwamen, maar kijk nu eens wie het laatste lacht. De handhelds zijn niet aan te slepen en de Nintendo DS Lite is populairder dan de PSP, karaoke en hentai bij elkaar. Dit komt onder andere omdat de handheld ook non-gamers aanspreekt, en dat moet de Nintendo Wii ook voor elkaar gaan krijgen. Dan kun je misschien wel met zo’n vet heftig stoer toffe naam zoals Revolution komen, maar het schrikt de consument alleen maar af. Wanneer een non-gamer voor het eerst een console aanschaft voelt hij zich al niet helemaal op z’n gemak, en een PlayStation 2 Bundle Pack met SOCOM III: US Navy SEAL’s maakt het er dan niet gemakkelijker op. Wii straalt rust uit, Wii is zacht geprijsd en Wii is er voor iedereen.

  1.   
    .Legolas.'s avatar

    Leuk geschreven. 😛

  2.   
    Mattmerize's avatar

    Met een naam zoals Wii kan je veel interessante dingen verzinnen, zoals een bekend voorbeeld de Mii. M’n eerste reactie toen ik de Wii kreeg voor me verjaardag was dan ook: “Wiiii Mii heeft een Wii!” 😳