Tetris DS

Tetris herinneren we ons allemaal nog als het spelletje dat we gratis bij onze eerste GameBoy kregen. Je weet wel, dat grijze apparaatje met dat onverlichte geel/grijze schermpje waarop je niets meer zag als je in fel licht speelde. Het zat er voor niets bij, dus we deden het er maar mee. In de jaren die er op volgden werd Tetris een ongekend succes. Zei je ‘gamen’ dan zei je ‘Tetris’. De Nintendo DS, heeft in navolging op de GameBoy (Advance) nu haar eigen Tetris.

Laat de blokken maar vallen

Van zo ongeveer mijn eerste echte salaris kocht ik destijds zo’n Gameboy. In de verpakking zat meteen een spelletje bijgesloten dus je kon meteen aan de gang. Ik herinner me nog dat ik tijdens een speelsessie Tetris, gezeten in een lekker warm bad (hoe verslaafd kan je zijn), op een onbewaakt ogenblik het hele ding in het water liet vallen, met fatale gevolgen uiteraard, dus inmiddels liggen er, verslaafd als ik was, twee stuks Tetris op de plank want er moest natuurlijk een nieuwe GameBoy gehaald worden. Jarenlang heeft dit spelletje dienst gedaan, met als korte opleving nog een tijdje op de GameBoy Advance. Het was dus goed nieuws dat er op mijn geliefde DS een Tetris verscheen. Een Tetris die niet te vergelijken is met het origineel, hoewel het principe natuurlijk gewoon hetzelfde is gebleven. En gelukkig maar.

enter enter

Tetris DeLuxe

Hoe kun je nou over zo’n simpel spelletje een heel verhaal gaan houden? Dat was ook het eerste wat bij me op kwam toen ik hierover ging nadenken. Die gedachte liet ik echter snel varen op het moment dat ik een uurtje met het spel aan de gang was. We hebben het hier niet meer over een paar simpele blokjes die naar beneden komen vallen, met misschien een enkele variant daarop. Nee, Tetris DS is een spel vol met spellen. En alles heeft te maken met vallende blokjes in alle soorten en maten. Natuurlijk kun je ook het originele spel weer spelen en alleen daarom zou je de game al gaan halen. De originele GameBoy-cartridge werkt tenslotte niet in de DS. De GameBoy Advance versie, Tetris Worlds, wél, maar die was zo bedroevend slecht dat we daar maar geen woorden aan vuil maken. Tetris DS zal dus niet alleen om het originele spelletje welkom zijn, maar ook omdat het zó’n uitgebreid spel is geworden dat we er dus gemakkelijk een hele review over kunnen schrijven!

Mogelijkheden

Nintendo heeft flink uitgepakt met Tetris DS. Dat blijkt niet alleen uit de zes verschillende soorten spellen (waarvan er binnen die soort ook nog enkele afgeleide spellen zijn), waarvoor je kunt kiezen, maar natuurlijk vallen in de eerste plaats de multiplayer-modi op. Het belangrijkste nieuws is natuurlijk dat je Tetris DS kunt spelen via de Wi-Fi Connection. Je kunt tegen maximaal drie tegenstanders Tetrissen, terwijl er online ook nog een scorelijst wordt bijgehouden en een ranglijst waaruit blijkt op wat voor niveau je zit. Dichter bij huis kun je met z’n tienen tegelijk je vaardigheden testen in een lokaal netwerkje. Helemaal top is het dat dat slechts met één gamecard kan. Ook leuk is dat alle spelmodussen een eigen thema hebben. Zo heeft het ‘Standard’ spel Super Mario Bros. als thema.

enter enter

Spelmodes

Het is heel erg makkelijk om de ‘Standard’-mode te bestempelen als de belangrijkste mode van het spel. In de basis is dit natuurlijk ook wel zo, maar de rest van de spellen doet er niet voor onder en zijn stuk voor stuk erg leuk om te spelen én erg origineel. Zoals gezegd zal Tetris Standard je het meest bekend voorkomen. Voor degenen die sinds 1985 onder een steen hebben geleefd en die het woord ‘Tetris’ echt he-le-maal niets zegt, even snel dan: er vallen gekleurde blokjes naar beneden die je kunt draaien. Vervolgens is het de bedoeling dat je deze blokken zodanig neer laat dalen dat er aaneengesloten rijen ontstaan, die vervolgens verdwijnen in ruil voor punten. Hoe meer rijen je in één keer weg kunt krijgen, hoe meer punten je ontvangt. Doe je het niet goed en bereiken de bovenste blokken de bovenzijde van je scherm dan ben je af. Okee, dat hebben we dan ook weer gehad…
Behalve dat alles natuurlijk in kleur is, zijn ook de vormen van de blokjes hetzelfde gebleven. Nieuw is dat je in plaats van één blokje vooruit kunt kijken, nu zes blokjes kunt zien en ook nog de mogelijkheid hebt een populair blokje (de langgerekte bijvoorbeeld) in de wacht te zetten en te bewaren voor betere tijden. Een bijkomend voordeel is dat je op het moment dat er een nieuw blokje bovenin beeld verschijnt, er een soort ‘ghost’ blokje wordt geprojecteerd op de onderste lijn. Dit is erg handig om je blokje te richten en sneller te reageren. Overigens kan deze optie ook uitgezet worden. Dat geldt trouwens ook voor de mogelijkheid om een zogenaamde ‘hard-drop’ met een vallend blokje uit te voeren. Hiermee zorg je er voor dat je blokje onmiddellijk op de basislijn terecht komt. Niets meer, niets minder.

Push

De ‘Push’-mode heeft iets weg van vertikaal touwtrekken. Niet met een touw maar met Tetris-blokjes. Deze mode is tegen de computer te spelen, draadloos tegen iemand anders of via internet. Het bovenste scherm is jouw domein en de blokjes vallen dan ook voor jou naar beneden. De blokken van de tegenstander vallen daarentegen omhoog en komen samen met jouw blokjes. Het is nu de bedoeling om zo snel mogelijk de lijnen te laten verdwijnen, in ieder geval sneller dan je tegenstander zodat je hem of haar in de rode zone werkt, waarbij het beeld dus verschuift. De ‘Push’ mode heeft als thema ‘Donkey Kong’.

Catch

‘Catch’ heeft als thema ‘Metroid’ en hierbij is het de bedoeling dat je meerdere blokken aan een naar boven verschuivend blok laat kleven totdat je uiteindelijk een groot blok van vier maal vier hebt gemaakt. De vallende blokjes moet je dus aan jouw ‘moederblok’ zien te lijmen en hierbij ook nog eens allerlei obstakels zien te ontwijken. Het basis-blok kun je alle kanten op draaien en de vallende blokjes kun je versneld laten vallen voor het maximale effect en grootste snelheid. Heb je een 4 x 4 blok compleet dan moet je dit zo snel mogelijk laten ontploffen voor extra punten en om de vallende Metroids te raken.

enter enter

Touch

‘Touch’ heeft het zogenaamde ‘Balloon Kid’-thema. Dat wordt je duidelijk als je merkt wat de bedoeling is met deze mode. ‘Touch’ heeft geen tijdslimiet en dat is ook wel eens prettig. Doel van dit spel is om zo snel mogelijk een kooi met ballonnetjes te laten dalen tot op de grond. Hiervoor moet je een groot aantal blokken verplaatsen en draaien om steeds weer die horizontale lijnen weg te werken. Twee maal tikken met de stylus op een blokje laat het blokje draaien en het verplaatsen gaat simpel door met de stylus te slepen. Het spel eindigt als de kooi met ballonnetjes op de begane grond staat. In deze mode zit nóg een spel waarbij het de bedoeling is om een bepaald aantal lijnen in één keer weg te werken of andere soortgelijke opdrachten.

Mission

‘Mission’-mode, voorzien van het ‘Zelda’-thema, ziet er het zelfde uit als de ‘Standard’-mode. Het enige verschil is dat je dit keer bijzondere opdrachten voor je kiezen krijgt. Zo kun je bijvoorbeeld verwachten dat je in één keer twee lijnen moet zien te verwijderen, of dat je met een langwerpig blokje in één keer drie lijnen moet maken. Een apart onderdeel van ‘Mission’-mode is het vervullen van tien opdrachten in een zo snel mogelijke tijd. Deze spelvariant is met name geschikt om tegen een tegenstander van vlees en bloed te spelen.

Puzzle

De naam zegt het al in de ‘Puzzle’-mode. Deze mode, met als thema ‘Yoshi’s Cookie’, draait om het completeren van de horizontale lijnen met bepaalde blokjes die je ter beschikking staan. Ook bij deze mode word je niet gehinderd door enige tijdsdruk, dus is dit spel bij uitstek geschikt voor ongeduldige gamers. De blokjes kun je stuk voor stuk draaien en het is ook niet onbelangrijk om de juiste volgorde te kiezen. Met deze mode kun je echt úren zoet zijn.

Conclusie

Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, is Tetris DS ook nog eens een lust voor het oog om te zien. Vraag me niet wat er nou zo bijzonder is aan gekleurde blokjes, maar ik bedoel er mee dat het geheel gewoon áf is. De kleuren, de muziekdeuntjes, de thema’s en niet in de laatste plaats de keur aan verschillende spelletjes die je uren, dagen, maanden lang zoet gaan houden. Tetris was al een verslavend spelletje en dat is het met de komst van Tetris DS alleen maar nog meer geworden. Ik weet zeker dat deze game van jong tot oud zeer veel gamers gaat aanspreken. De uitgebreide gevisualiseerde tutorial die je per mode uitlegt én laat zien wat de bedoeling is, zal daar zeker aan mee helpen.

Meer Tetris DS

  1.   
    Larsson21's avatar

    Waarom vind iedereen hem zo goed? Ik vind dit een leuk spel, maar voor de DS?