Top Spin 2

PAM Development bracht een fantastisch tennisspel voor de eerste console van Microsoft uit. Het was dan ook niet meer dan logisch dat er een tweede deel zou komen. Het eerste deel stond voor een goede mix van strakke besturing en blijvend plezier. Maar of deel 2 de grote broer wordt, is de vraag…

Carrière

De cover van de cast, met Maria Sharapova en Andy Roddick, zag er al veelbelovend uit. En zo zijn zij naast 22 andere profs te kiezen in het spel. Gelukkig heeft 2K Sports wat grote namen weten te strikken. Federer, Blake, Roddick en Henman zijn enkelen van de bekende spelers aan de kant van de mannen. Davenport, Venus Williams, Sharapova en Mauresmo verdedigen de vrouwelijke kant van het spel. Elke speler wordt beoordeeld met behulp van sterren. Deze sterren worden verdeeld over de eigenschappen die een tennisser kan hebben. Naast dit alles heeft elke prof een specialiteit. Houd je van een speelstijl bij het net, dan zijn Henman en Mirnyi de aangewezen kandidaten. Ben je meer een all-rounder, dan is Federer weer de beste.

Terwijl het natuurlijk prettig spelen is met ’s werelds beste spelers, zal je toch een eigen speler moeten creëren om de carrière-mode te kunnen spelen. Het maken van de speler zelf is vrijwel grenzeloos. Naast natuurlijk het instellen van het geslacht, leeftijd, links- of rechtshandig zijn en bijvoorbeeld de stijl van je service, kun je het gezicht precies maken zoals jij wilt. Toevoeging van rimpels, huidvlekken, sproeten, acne en aders die vergroot kunnen worden zijn maar enkele voorbeelden. Door dit fantastische systeem kan bijna iedereen nagemaakt worden! Het ligt er maar aan hoeveel tijd je in je speler wilt steken.

Zodra je speler gecreëerd is kan deze meteen het veld op. Alle soorten speeloppervlakken zijn aanwezig. Van gras tot klei en van tapijt tot een gelakte binnenvloer. Je begint uiteraard als amateur met als einddoel een nummer één positie als professional. Je krijgt een trainer toegewezen die jou helpt zo veel mogelijk van die begeerde sterren te behalen. Elke week kun je kiezen uit drie mogelijkheden: trainen, meedoen aan een toernooi of een ‘Special Event’. Aangezien je start op de tweehonderdste plaats van de wereldranglijst, word je in het begin maar bij weinig toernooien toegelaten. De toernooien waarbij de deuren wel open staan, zijn dan ook erg belangrijk. Alleen al om te stijgen op de wereldranglijst. Bij de trainingen draait het om het raken van bepaalde doelen, het raken van pionnen, het kapot maken van een muur, etc…

Eén van de kleine toernooien vindt plaats in Mexico. Hier speel je tegen spelers uit dezelfde klasse als jij, wat als gevolg heeft dat je maar mondjesmaat stijgt. Maar ach, alle kleine beetje helpen. Je moet bij deze kleine toernooitjes niet al te veel glamour verwachten. Niet veel publiek, geen ballenjongens, geen scheidsrechter. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je op een camping staat te tennissen. Desondanks zijn deze toernooitjes wel goed voor je portemonnee. Met dit gewonnen geld kun je weer kleding, rackets en andere onderdelen kopen. Naast het kopen van spullen heb je ook de optie een andere coach in te huren. Het leuke hiervan is dat elke coach zijn eigen specialiteit heeft. Zo kan de een je helpen je snelheid te verbeteren en de ander je service extra te trainen, waardoor jouw aantal sterren op dit onderdeel snel toeneemt.

Des te groter het toernooi, hoe groter de namen. Door het winnen van dit soort grote toernooien schiet je al snel omhoog in de rankings en populariteit. Maar, écht aan de bak moet je bij de vier grotere: de Australian Open, French Open, Wimbledon en de U.S. Open. Hier valt de meeste roem en het meeste geld te behalen. Hoewel het met een nog groeiende speler erg lastig zal zijn te winnen van spelers als Federer en consorten.

Van voor naar achter, van links naar rechts…

De besturing in Top Spin 2 is moeilijker dan die in deel één. Het plaatsen van de bal is niet meer een kwestie van de controlestick naar rechts duwen en ‘B’ indrukken, maar er moet echt zorgvuldig naar rechts worden geduwt om de bal binnen de lijnen te houden. Dit maakt het wel stukken spannender, wat de verandering uiteindelijk toch een pluspunt maakt. De basis-slagen en -technieken bestaan uit een lob, top spin, slice en een veilige return. De speciale effecten die meegegeven kunnen worden aan de bal, zijn nog steeds aanwezig, maar niet meer zo gemakkelijk. En zo hoort het ook. Deze speciale effecten kunnen tevens toegepast worden bij de service. Maar om de benodigde ‘max’ te halen om het speciale effect optimaal te gebruiken, is enig oefening vereist. Een nieuwe feature in Top Spin 2 is het zogenaamde advanced-shot. De advanced-shots zijn het licht in de duisternis. Zodra je onder druk staat bij een rally, kun je met een advanced-shot de rally overpakken. Dit advanced-shot is, in vergelijking met de speciale effecten, een stuk gemakkelijker te gebruiken. Daarnaast verdien je deze advanced-shots gemakkelijk door het maken van punten in een wedstrijd. Beter kan niet.

Net als de bewegingen van de tennissers, die bijna echt lijken, zien de beelden er ook super uit. Vooral de close-ups van de spelers zijn zeer gedetailleerd. Het muziekje tijdens het tennissen zet je echter na één wedstrijd al uit. En dan hebben we het nog niet eens over het deuntje (zo’n voorgeprogrammeerde op een synthesizer) in het hoofdmenu. De achtergrondmuziek bij Top Spin 2 heeft op mij dus een irriterende werking, maar goed, dat is persoonlijk. Aan het gebruikelijke gekreun bij het slaan van de bal, en het gejuich van het publiek ben ik inmiddels gewend. Maar wat ik echt mis in het geheel is een commentator. Ik weet zeker dat Theo Bakker (verslaggever van de NOS) deze taak graag op zich had genomen. Dit moet in mijn ogen mogelijk zijn, net als bij voetbalspellen…

Online is Top Spin 2 formidabel, net als Top Spin 1. De wedstrijden online zijn onvoorspelbaar en vernieuwend. Verrassender dan tegen de af en toe oh zo doorzichtige AI. Je kunt kiezen voor ‘unranked’ (voor je plezier) of ‘ranked’ (voor de online wereldranglijst). Bij ‘unranked’ kun je besluiten te spelen met een van de bestaande tennissers of om met je eigen speler te spelen. Bij ‘ranked’ kan alleen het laatst genoemde, wat betekent dat wanneer je ‘ranked’ wil gaan spelen, je er niet verstandig aan doet om na vier trainingen al online te gaan, je bent dan namelijk kansloos. Ook als je geen Xbox Live! hebt, blijft de multiplayer nog een optie. Heerlijk met vrienden tegen of met elkaar.

Conclusie

Top Spin 2 is een aanrader voor de tennisliefhebber. Wanneer je van Top Spin 1 hebt genoten, zul je dat ongetwijfeld ook van deel 2 gaan doen. Laat je verrassen door de grafische verbeteringen, maar verwacht geen grootse vernieuwingen ten opzichte van het spel zelf. Maar welk ander sport spel brengt dat wel, het spelletje blijft uiteindelijk hetzelfde…

Meer Top Spin 2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren