NBA 2K6

Koning van de sportgames, goed of niet, is EA de laatste tijd. Zij verzorgen games variërend van golf tot voetbal en van American football tot basketbal. 2K Games doet het de laatste tijd echter ook aardig, met onder andere een ijshockeygame (waarvan je pas al een review kon lezen) en nu ook een basketbalgame. Concurrentie voor EA of een lachertje?

Met de sublieme marketing van EA is het moeilijk om nog onder de aandacht te komen. Bovendien maakt EA hele aardige games op het gebied van sport. Zie daar maar eens de aandacht te trekken… ik kan je alvast meegeven dat NBA 2k6 die aandacht wél trekt. NBA 2k6 is namelijk enorm veelzijdig: er zijn meerdere spelmodi waaruit je kunt kiezen. Zo kun je een eigen personage aanmaken en die tot in de kleinste details tweaken, of gewoon snel aan de slag gaan met een bestaand team. Daar schuilt ‘m vooral de kracht van NBA 2K6: licenties!

Realiteit

En zoals in zoveel (sport)games zorgen licenties voor het magische toverwoord: realisme. Dat is maar goed ook, want realisme is precies waar NBA 2k6 naar streeft. Je zult dan ook weinig arcade-achtige gameplay tegenkomen in de game, aangezien deze absoluut speelt als een simulatie. Wel een heel soepel spelende simulatie.
2K gaat echter wel enorm ver in hun doel om een simulatiegame neer te zetten. Iedere ‘Associaton’-wedstrijd begint met een officiële aankondiging vergezeld door professioneel commentaar, terwijl de herhalingen van mooie acties worden vergezeld van bekende merknamen enzovoorts. Authenticiteit viert dus hoogtij.

Als vanzelf

Het sterkste punt van NBA 2K6 is voor mij de besturing. Hoewel er weinig origineels aan het bewegen is (de linker analoge stick), geldt het tegenovergestelde voor de acties. Schieten, een bal afpakken of passen doe je met behulp van de rechter analoge stick. Houd je deze te lang richting de basket, dan zul je te hard gooien, terwijl je bij een te korte ‘thrust’ juist te zacht gooit. Zo moet je dus goed timen om een ‘perfect throw’ te maken, waarbij je een hoopless tweepunter maakt. Timen is overigens ook van noodzaak bij het stelen van de bal, wat eveneens met deze stick werkt. Geen gefriemel meer met allerlei knopjes dus, de analoge stick doet ’t werk voor je en goed ook. Ík zeg: analoge sticks in alle basketbalgames…!

Het spoor bijster

Ik vermeldde eerder al hoe veelzijdig NBA 2K6 is. De game bevat verscheidene spelmodi; van The Associationmode, een soort carrièremode in de hoogste regionen van de sport, tot wat meer arcade-achtige gameplay in The Street. Bovendien kun je je eigen speler aanmaken in de 24/7 mode, waarin je deze kunt upgraden en tot de straatbasketbaltop moet laten opklimmen. Én dan kun je ook nog gewoon een snel spelletje spelen met of tegen een andere speler. Eens even kijken, dan moet ik dus een speler aanmaken, deze upgraden, laten spelen op de straat en hem tot king of the streets maken… I can handle that. Dan moet ik ook nog The Association voltooien, waarin ik m’n eigen team massaal kan finetunen en managen en competities tot in den treure kan uitspelen, om vervolgens in de Street-mode een bekende straatvoetballer te besturen. Waar houdt het op!? Deze game is té massaal als je het mij vraagt. Als ik een potje wil straatbasketballen kies ik wel voor NBA Street of NBA Ballers, waar ook meer arcade-achtige gameplay in verwerkt wordt zodat je meer fun kan beleven met het genre. Ik had liever gezien dat 2K zich toegespitst had tot de normale competitiemode, want enige vorm van overzicht is ver te zoeken. Je weet niet waar je moet beginnen als je het menu voor je ziet… waarom al die diversiteit? NBA 2K6 doet het goed als normale basketbalsimulatie, maar zou het beter doen als al die poeha achterwege bleef.

Conclusie

NBA 2K6 is de eerste basketballgame met zo’n natuurlijke besturing, presenteert zich als een simulatie en doet dat goed. Simulatie gaat echter niet helemaal hand in hand met straatbasketbal, waardoor deze mode er eerder aangeplakt lijkt dan volledig uitgewerkt. Grafisch en audiovisueel gezien is NBA 2K6 in orde, maar je raakt het overzicht kwijt door de vele gamemodi. Een toespitsing op het competitieaspect was een betere keuze geweest. Desondanks is NBA 2K6 een heel aardige game, die vooral de echte basketbalfans zal aantrekken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren