NHL 2K6

Nu de lente is aangebroken en de Olympische Spelen al weer enige tijd achter ons liggen, wordt het eens tijd voor een ijshockeygame, moeten ze bij 2K Sports gedacht hebben. Goede timing of niet, deze uitgever heeft een naam hoog te houden met sportgames en gaat ook nu weer voor het maximale met deze uiterst ruwe sport, eh… game.

IJshockey is léuk!

Over de timing van het uitbrengen van deze game zullen de meningen verschillen. De een zal het een welkome nabrander na de Olympische Spelen vinden en de ander zal het als onvergeeflijk bestempelen dat een soortgelijke game ruim een maand na de Spelen uit is gebracht. Blijft overeind staan dat ijshockey niet alleen leuk is om te doen of om naar te kijken, nee, ijshockey is ook nog eens verrekte leuk op een spelcomputer! Nou zijn sportgames niet mijn favoriete genre en deze ligt ook nog eens extra gevoelig omdat ik als tiener om allerlei vage of onduidelijk gebleven redenen mij nooit bij een ijshockeyclub mocht aansluiten. Revanche dus…! Hier lag de kans om een nooit verwerkt trauma te boven te komen. Nu maar hopen dat de game, ontwikkeld door Visual Concepts, niet tegen zou vallen, want een tweede dergelijke teleurstelling zou ik waarschijnlijk niet overleven.

Alle gekheid op een stokje. IJshockey spelen op een spelcomputer is nu niet het meest voor de hand liggende, in ieder geval niet voor mij. Voor velen blijft het bij schieten, avonturieren, racen of puzzelen. Misschien eens een keer basketballen, voetballen of golfen maar daar blijft het dan wel bij. Toch kan ik iedereen die wel eens een sportspelletje speelt (of juist ook degenen die dat nooit doen) aanraden om zichzelf ook eens over te gaan geven aan het ijshockey. Deze ruwe sport met het zwarte schijfje verrastte mij in positieve zin. Niet eerder had ik een sportgame gespeeld die zó verslavend, zo spannend en zó leuk was. En eigenlijk stelt het qua spel niet eens zo vreselijk veel voor. Ik bedoel, we hebben het hier niet over een ‘Elder Scrolls’, een ‘Halo’ of een ‘Project Gotham Racing 3’. Het is eigenlijk niet meer dan wat figuurtjes die wat bewegen op een vrij statisch speelveld met een klein zwart schijfje, hier en daar ondersteund door wat geluiden en commentaar. Zo eenvoudig is het. En toch… hoe verslavend kan een spel zijn! Hulde voor de ontwikkelaars die met het maken van dergelijke games begrepen hebben waarom wij gamen. Niet alleen vanwege de fantastische graphics, diepzinnige plots, afgrijselijke spanning of een hoge ‘sloopfactor’… ‘Plezier’ is het toverwoord en hoewel ik van een brute shooter intens kan genieten, benadrukt deze game maar eens te meer dat het niet alleen de gehypte topgames zijn die ons zo kunnen vermaken. NHL 2K6 is een tópgame in zijn genre en dat kan dan maar vast gezegd zijn.

Moeilijk?

Ik zei het al eerder. Het is raar dat 2K Sports de game niet eerder de winkelschappen in heeft gepushed. Heel veel gamers die niet van ijshockey houden zouden op het moment dat er een spannende ijshockeycompetitie op televisie te zien is wel eens warm kunnen lopen voor deze sport en dat zou de verkoopcijfers alleen maar ten goede komen. Die-hard ijshockeyfans kopen deze game natuurlijk ongezien dus daar behoefde dan weer geen rekening mee gehouden te worden. Welicht dat dit een reden is dat de game voor een relatief lage prijs in de winkel ligt.

Het is niet noodzakelijk dat je héél veel verstand hebt van ijshockey om lekker mee te komen in deze game. Het mag natuurlijk wel en je kunt daar natuurlijk ook je voordeel mee doen want NHL 2K6 is voorzien van een ellenlange lijst aan verschillende slagen, moves, passes en schoten. Als je de game opstart kun je dus meteen aan de slag en zul je merken dat je het ook nog niet eens zo slecht doet. Natuurlijk zul je niet gelijk voor monsterscores zorgen, maar dat hóeft ook niet want je hebt het al meteen naar je zin. Bij Visual Concepts hebben ze dit geweten, want een tutorial hebben ze er voor het gemak maar uit gelaten. De game is dus geschikt voor meerdere niveau’s en interesses. De arcade gamers spelen lekker een potje ‘puck-rammen’ en de echte cracks gaan voor ‘IJshockey’ met een hoofdletter IJ. Het is allemaal mogelijk. Hoe langer je de game echter speelt, hoe beter het gaat (logisch natuurlijk…), maar je kunt hier ook geen tegenstand aan bieden. Hoe langer je speelt, hoe beter je wilt worden.

Icing

NHL 2K6 is nog meer! De game is voorzien van een flink aantal speelmodussen en -systemen waaronder het On-The-Fly Coaching. Door dit systeem kun je tijdens het spel je team op verschillende manieren laten spelen, aanvallend of verdedigend, vrije zones laten benutten of niet, of een snelle aanval of een strakke verdediging laten uitvoeren. En dat alles met een simpele druk op de knop. Een andere optie is de zogenaamde Franchise Perfection. Dit maakt het mogelijk om allemaal verschillende spelers met verschillende kwaliteiten op te stellen om zo een perfecte ‘team chemistry’ te creëren. Dit blijkt nogal belangrijk te zijn omdat je op deze manier de zwakke en sterke kanten van spelers op kunt vangen of juist gebruiken. Uiteraard kun je ook de carriere modus checken of gewoon een single potje hockey spelen. Opvallend is de mogelijkheid om een paar minigames te spelen, iets wat je niet zo snel zou verwachten in een spel als dit. Wat voor mode je ook kiest, plezier staat in dit spel voorop. Kennis van regels is dus niet noodzakelijk zolang je maar één ding in de gaten houdt en dat is de ‘icing’ regel. Tip! Als je die blijft negeren, verval je van de ene spelonderbreking in de andere en dat maakt het er niet leuker op. Voor de leken onder ons: ‘Icing’ betekent in het kort dat je de puck niet zinloos van achter de middenstreep achter de streep ter hoogte van het doel mag schieten. Scheidsrechters kunnen afwijken van deze regel maar als je direct scoort vanaf die positie telt het doelpunt wél. Een soort buitenspelregel dus, maar dan even iets anders.

NHL 2K6 is geen grafisch wonder, dat mag duidelijk zijn. Hoewel de Xbox 360 versie er een stuk strakker, scherper en dús mooier uit ziet, maakt dit qua spelbeleving waarschijnlijk niet zo veel uit, tenzij je zeer gevoelig bent voor gezichtsuitdrukkingen en dergelijke, maar dat gaat dan meer op voor de vette tussenfilmpjes en herhalingen. Voor de echte spelervaring moeten we het meer hebben van de uiterst professionele commentatoren Bob Cole en Harry Neale die voor een zeer realistische pot ijshockey zorgen. Deze twee heren verslaan op zeer enthousiaste wijze het hele gebeuren op het ijs en doen dit opvallend goed. Nagenoeg alles wat men zegt klopt ook precies met wat er op dat moment gebeurt.

Eindoordeel

Ik ben nogal enthousiast over deze game, dat is wel duidelijk. Ik heb het dan nog niet eens gehad over de online mogelijkheden die er wel inzitten, maar die ik niet heb kunnen testen. NHL 2K6 is een game die zowel geschikt is voor een lekker ordinair potje, als voor een echte wedstrijd ijshockey waarbij je zo ‘diep’ kunt gaan als je maar wilt en ten volle alle slagen en mogelijkheden kunt benutten. Een echt absoluut minpunt heb ik niet kunnen ontdekken, tenzij je het uiterlijk van de menu’s en de manier waarop je die doorloopt een minpunt wilt noemen. Dit blijft natuurlijk persoonlijk. Over de cameravoering kan ik kort zijn, die is in orde en laat slechts heel af en toe ‘te wensen over’. Heb je dus een hekel aan golf, ben je voetballen zat en wil je eens een andere goede sportgame spelen, dan is NHL 2K6 een absolute aanrader. Verwacht geen supergelikte game maar wel eentje die je heel veel lol gaat bezorgen.

Meer NHL 2K6

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren