Fifa Street 2

Je hebt voetbal en je hebt straatvoetbal. Bij voetbal is het doel om 1 doelpunt meer te maken dan de tegenstander, bij straatvoetbal is de mentale kant het belangrijkst. Want het zal je maar gebeuren… Als die bal door je benen gaat… Auch! Fifa Street 2 probeert de spirit van het straatvoetbal naar je kamer te brengen, en of dat gelukt is lees je in de review.

Concurrentie

Qua voetbalgames hebben we weinig te klagen in de branche. Fifa is al jaren de meest verkochte voetbalgame in Europa, maar daar lijkt verandering in te komen met Pro Evolution Soccer. Deze serie is al twee/drie delen lang beter dan de laatst uitgekomen Fifa’s. Waar Konami met haar PES een game uitbrengt als deze beter is, brengt EA Sports een game uit als het weer herfst wordt.
Wordt EA bang voor Konami? Het lijkt er niet op, want aan de FIFA reeks lijkt nog lang geen einde te komen. Toch probeert Electronic Arts een nieuwe groep gamers voor zich te winnen: de straatvoetballers. Kwam een flinke tijd terug al de eerste Fifa Street op de markt, nu is het de beurt aan het tweede deel.

Tactics doesn’t matter. Skills do.

In de échte voetbalgame, Fifa of PES, is het de bedoeling een partij winnend af te sluiten door middel van perfect positiespel. De velden in Fifa Street zijn vele malen kleiner, er wordt met minder man gespeeld en dus komt het meer aan op individuele klasse van de speler. Een mannetje uitspelen stelt niet zo veel voor, een panna wel. Het liefst doen we eerst 4 overstapjes, kappen, draaien en spelen we de bal door de benen spelen van de tegenstander.
Met de normale Fifa games was dit niet mogelijk, met Fifa street gelukkig wel. Heerlijk, om tegenstanders het leven zuur te maken of je broertje een trauma te bezorgen. Want wat we in het echt niet zo goed kunnen, kunnen we toch wel virtueel? Wat dat betreft vulde een straatvoetbalgame een gat in de markt.

Realistisch?

Grafisch gaat de game met de tijd mee. Alles is in vergelijking met deeltje 1 weer een stuk opgepoetst, de huid glimt feller en de bal is weer een stukje ronder. Het geluid is werkelijk heerlijk, zoals we van de street serie kennen: Op heerlijke achtergrondmuziek de mooiste panna’s maken.
Dan de gameplay. Waar winnen in alle sporten prioriteit 1 is, is het hier een bijkomstigheid, en niet meer dan dat. Natuurlijk moet je wel partijen winnen in de game om verder te komen, maar vaak wordt dat vergeten door de mogelijkheid tegenstanders te vernederen en een balletje lekker hoog te houden. Want dat is nieuw in dit tweede deel: tijdens een duel hooghouden voor de neus van de tegenstander. Vaak is het solliciteren naar gebroken enkels, maar je moet er toch iets voor over hebben.
Fifa Street 2 is een heerlijke game, maar toch is er iets dat niet lekker voelt. Alles is motion captured, zoals vele games. Echter, als je meerdere tricks achter elkaar uit wilt voeren dan komt het geheel vrij houterig over. En laat dat nou net één van de belangrijkste punten van het straatvoetbal zijn: het geheel moet smooth overkomen.

Funfactor

Technisch is de game dus iets hoger dan gemiddeld. Wil de game nog een hoog cijfer krijgen, dan zal de replaywaarde en de funfactor hoog moeten zijn. Deeltje 2 in deze serie bleef ik langer spelen dan deel 1, en dat was eigenlijk wel een must. De replaywaarde wordt goed in stand gehouden door een leuke carrière modus, waarin je jezelf moet bewijzen. Hierdoor zal je reputatie stijgen en kun je tegen betere tegenstanders dollen. Mocht je daar de skills voor hebben…
Een sterk punt van een andere game in de Street serie, NBA Street, was de GameBreaker optie. Des te vetter je moves, des te meer tricks, des te voller werd een balkje bovenin het scherm, de Trickmeter. Zodra dit balkje gevuld was kon je een GameBreaker activeren. Door middel van een tussenfilmpje zag je een fantastisch overdreven aanval van je team, waarmee je tegenstander vernederd werd. Ik had gehoopt dat dit in Fifa Street 2 zou worden gestopt, en ziedaar: het zit erin. De ‘Gamebreaker Trauma’ zal, zoals de naam al zegt, bij je tegenstanders een trauma bezorgen omdat je elk mannetje op de gruwelijkste wijze een panna geeft.

Hollandse trots…?

Al met al is Fifa Street 2 een heerlijke game. Ondanks de kleine foutjes, hee… dat doet me ergens aan denken. Naast alle sterren als Ronaldinho en Cristiano Ronaldo hebben wij ook onze Hollandse Trots! Nee, het is geen Robben, en ook geen Edgar Davids. Het is Ronald Koeman! Zijn heupen zijn waarschijnlijk in de game soepeler dan in het echt, alhoewel hij nog wel een heerlijk harde pegel in huis heeft. Toch had ik liever een Braziliaan als Falcao (de fans weten waar ik het over heb) in de game gezien: die komt wél een kind van 6 voorbij.

Conclusie

Fifa Street 2 is leuk voor een avondje met een vriend van je, maar geen game om nachtenlang te spelen. Toch is de game best vermakelijk, zo op zijn tijd.
Echter, speel niet tegen een vriend die deze game nog nooit gedaan heeft terwijl jij er al een tiental uurtjes op hebt zitten. Gaat ie niet leuk vinden. Fifa Street 2 is geen topgame, maar wel één die je vele uurtjes plezier zal schenken. Een aanrader.

Meer FIFA Street 2

28/2/2006FIFA Street 2 2
  1.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Nah, Sla maar over:)