De orginele Xbox bracht een heel stel goede launchtitels met zich mee. Dead or Alive 3 was er één van, maar deze game werd toch een beetje ondergesneeuwd door Halo: Combat Evolved en Project Gotham Racing. De game had supermooie graphics en een goed vechtsysteem. Dead or Alive: Xtreme Beachvolleyball was nóg mooier, en daarnaast kon je met alle babes naar het strand om te gaan beachvolleyballen. Dead or Alive: Ultimate was echter de mooiste vechtgame die er tot nu toe is verschenen, maar dat spel wordt nu keihard van zijn troon gestoten door Dead or Alive 4. Deze launchgame voor de Xbox 360 is gewoon een pareltje.
De Dead or Alive-vechtserie heeft altijd al bekendgestaan om haar babes met dikke tieten. Ook in Dead or Alive 4 is dat niet anders. De fantastisch mooi vormgegeven manga-babes met rondingen waar zelfs het meest perverse deel van je brein niet over durft te dromen. Daarnaast mogen ook de mannen er zeker wezen, we willen allemaal wel eens een dagje zo gespierd door het leven gaan zoals Jann Lee, Ryu Hayabusa of Zack.
Hardcore
Daarnaast blonk Dead or Alive 3 en Dead or Alive: Ultimate al uit in hun vechtsysteem. Willekeurig button-bashen had geen zin, je moest anticiperen op de moves van je tegenstanders, jouw eigen moves goed timen en vooral supersnel een block of counter inzetten. Wie dat in Dead or Alive 3 al moeilijk vond, kan beter hier meteen stoppen met lezen, want deeltje vier is alleen maar lastiger geworden.
Het countersysteem is op de schop genomen. De tijd waarin je een succesvolle tegenaanval in kan zetten is nog kleiner geworden en daarnaast moet je nu naast de counterknop ook nog een richtingsknop indrukken, om een hoge of lage aanval te pareren.
Ook de gruwelijke combo’s zijn nog steeds aanwezig. Met knoppencombinaties van soms wel vier toetsen of meer komt alles aan op timing en ritmegevoel, maar het resultaat is er dan ook naar. Door een bliksemsnelle combinatie van trappen en stoten valt moeilijk heen te komen, zeker als je eenmaal op gang bent.
Door al deze veranderingen is het systeem een stuk moeilijker geworden. Moeilijker om ermee te beginnen, maar ook moeilijker om het te masteren. Daarom is Dead or Alive 4 vooral geschikt voor de meer hardcore gamers onder ons. Laat je dus niet wegjagen door het hoge drempelniveau van deze game, maar neem er de tijd voor. Het is nou eenmaal het leukste wanneer je er goed in bent, zoals bij zoveel dingen.
Modi
Dead or Alive 4 kent veel verschillende modi. De Story Mode is natuurlijk weer aanwezig, en ook dit keer is er een slap verhaaltje verzonnen om het spel een beetje interessant te maken. Donovan, de evil genius, heeft met het DNA van Kasumi een soort vechtende geest gecreërd. Deze Alpha-152 is erg mooi vormgegeven, maar heeft nogal een verrotte vechtstijl waardoor de bossfight van de Story Mode een van de frustrerendste ooit is.
Wanneer je met elk karakter de Story Mode hebt doorlopen en alles hebt unlockt, hoef je de game nog niet meteen weg te leggen. Er is nameljk ook nog een Time Attack Mode, een Survival mode, Sparring Mode maar ook een Versus en Team Battle Mode voor multiplayerplezier.
Online
De echte fun vind je echter online. Dead or Alive 4 gaat namelijk online via Xbox Live. Dit is met maximaal 16 personen mogelijk, maar negen van de tien keer komt het erop neer dat twee mensen tegen elkaar vechten, terwijl ondertussen de rest in de lobby moet wachten.
Er zijn echter genoeg games waarop je lekker met z’n tweeën kunt spelen, en ook nog eens geheel zonder lag. Dit is namelijk nogal een lastig puntje bij vechtgames. Wanneer er ook maar één seconde lag optreedt, is je combo al mislukt, of is er net eentje op je uitgevoerd, waardoor je het gevecht allang niet meer kunt winnen. Dead or Alive 4 heeft gelukkig niets van dit alles. Het loopt heerlijk soepel en het is ook mogelijk om lekker tegen elkaar te trashtalken onder het vechten.
Adembenemd mooi
Zoals gezegd is Dead or Alive 4 de mooiste game die ik tot nu toe op een console heb gezien, en daarmee ook meteen de mooiste vechtgame aller tijden. De babes en stoere binks zien er superscherp uit en zijn daarnaast ook nog eens heel leuk vormgegeven. Hun haren en kleding bewegen soepel en natuurgetrouw met de bewegingen van hun eigenaren mee en daarnaast zijn er voor elk personage ook nog eens heel veel nieuwe outfits te unlocken.
Met de personages in Dead or Alive 4 zit het ook wel goed. Kasumi, Ryu Hayabusa, Hitomi, Jann Lee, Leifang, Tina, Bayman, Christie, Ayane, Hayate en Helena zijn allemaal oude bekenden, maar daarnaast zijn er ook een viertal nieuwe vechtersbazen of -bazinnen te vinden. Kokoro is een Japans vrouwelijk personage dat een snelle vechtstijl heeft, net zoals Eliot. Dit blonde ‘jongetje’ heeft wel wat van Link uit Zelda, maar dient niet onderschat te worden. Een oude bekende uit Dead or Alive: Xtreme Beachvolleyball, Lisa, keert ook terug, maar dan in de vorm van La Mariposa. Ze heeft een erg mooie freestyle worsteltechniek, wat ook wel wat weg heeft van breakdancen. Daarnaast zit er een karakter uit Halo in de game, de vrouwelijke Spartan-457. Deze heeft wat langzamere bewegingen, maar reken maar dat ze pijn doen!
De vechters zelf zijn er grafisch gezien sinds het vorige delen niet zo heel veel op vooruit gegaan, maar de omgevingen des te meer. Deze zijn, zoals voorheen, weer geheeel interactief. Je kunt je tegenstander door muren, vloeren, ramen en andere objecten heenslaan om zo een nieuw deel van de arena te bereiken. De effecten die hiermee gepaard gaan, zijn echt adembenemend. Ook is de variatie erg groot. Er is bijvoorbeeld een level in Las Vegas, op een savanne, een Oosterse tempel, een ruimteschip, een boksring, de fabriek waar Alpha-152 gecreërd is, en dan heb ik nog niet eens alles opgenoemd.
Conclusie
Dead or Alive 4 is in mijn ogen niet het beste, maar wel het mooiste vechtspel van dit moment geworden. Ik kan alle geweldig spange babes met dikke tieten en de waanzinnig strak vormgegeven levels wel nog een keer gaan opnoemen, maar dat heb ik al een ontelbaar keer gedaan.
De gameplay van Dead or Alive 4 is er voor de hardcore-gamers zeker op vooruit gegaan. Het vergt weken, zoniet maanden om alle moves en combo’s te leren, en dan heb ik het nog niet eens over het vernieuwde countersysteem gehad. Het draait om timing, timing, timing en ook nog een beetje geluk. Daarnaast moet je anticiperen wat je tegenstander gaat doen, maar als je tegen iemand van vlees en bloed vecht, is dat al een stuk moeilijker. Daarom komt deze game vooral tot zijn recht in de multiplayer, en dan vooral online.
Iedereen die ook maar een beetje van een uitdaging, vechten of babes houdt; kopen die game! En dat ik hiermee eigenlijk de gehele gamende wereldbevolking aanspreek, maakt me niet uit.