Toen er een nieuw Need for Speed deel werd aangekondigd, was de gamejournalistiek laaiend enthousiaist. EA begon met filmpjes uitbrengen, en iedereen werd nóg enthousiaster. Nu is het moment aangebroken dat we de uiteindelijke versie kunnen spelen. Zijn we blij met dit nieuwe deel? Zijn de hooggespannen verwachtingen waargemaakt? Lees het hier.
Geschiedenis
Daar ligt ie dan: Need for Speed: Most Wanted. Ik wist niet zo goed wat ik er van moest denken, toen ik de CD voor het eerst in mijn Xbox deed. Als ik denk aan Need for Speed, denk ik aan alle delen tegelijk. Bij elk deel heb ik namelijk wel íets dat er boven uitsteekt ten opzichte van andere delen. Bij Need for Speed: Underground was dit natuurlijk het pimpen van je wagen. We hadden allemaal net 2 Fast 2 Furious gezien, en EA speelde er slim op in om dat virtueel na te kunnen bootsen. De mooiste stickers, de grootste vliegtuigspoilers en natuurlijk de grootste fles nitro maakten jouw auto de beste van allemaal.
Presentatie
Weer terug naar waar het nu om draait: Need for Speed: Most Wanted. Ik had veel filmpjes gezien op internet en had een mooie presentatie gezien tijdens EA World. Tijdens dat evenement kreeg ik ook nog geruime kans om de game te spelen. De presentatie die ik destijds zag kom ik nu tegen in de game zelf. Hetzelfde muziekje, dezelfde grafische vormgeving en racebabes deden mij terugdenken aan EA World. De stand van Need for Speed: Most Wanted op EA World representeerde perfect het hele ‘Most Wanted’ sfeertje, besef ik me nu. Knap, hoe men destijds de game al zo neer wist te zetten. Need for Speed: Most Wanted kan ik dan ook in 3 termen samenvatten: politie, stoerdoenerij en hippe muziek.
Black List
In Most Wanted heb je de gebruikelijke modi van de hedendaagse racegames: Career, Challenge, Quick Race en natuurlijk split screen en Xbox Live. In deze review richt ik me vooral op de Career mode. Je begint met een BMW M3 GTR, maar die is gesaboteerd en dus ben je jouw bak kwijt aan de politie. Je leest het goed, de politie is weer helemaal terug in de Need for Speed reeks! Nadat je jouw BMW bent kwijtgeraakt moet je helemaal overnieuw beginnen om je op de ranglijst omhoog te werken. Ranglijst? Jazeker. Er is een 15-coureurs tellende lijst genaamd “The Black List”, en jouw doel is om bovenaan die lijst te geraken. Op deze lijst staan de meest beruchte en gezochte racers die het race-circuit kent. Hoger komen doe je door te racen tegen de persoon die 1 plek hoger staat op de lijst dan jijzelf. Voordat je tegen die persoon mag aantreden, moet je een bepaalde ‘reputatie’ hebben bij de politie. Rijd je 200 km/h en word je geflitst? Ram je een politiewagen? Of breng je schade toe aan openbare eigendommen? Mocht je één of meerdere dingen hiervan overkomen, dan krijg je dus een bepaalde “bounty” op je hoofd van de cops. Is die bounty hoog genoeg, dan mag je tegen de persoon in kwestie van de Black List aantreden. Pedal to the Metal verplicht dus, ook met de politie achter je! In deze achtervolgingen kun je jezelf een beetje helpen. Je kan namelijk met een druk op de X knop de tijd langzamer laten gaan, en dus tegemoetkomende auto’s onwtijken, of een shortcut pakken.
Lamborghini met zwaailichten
Wat elke gamer nog wel bij is gebelven uit de reeks is natuurlijk de politie uit Need for Speed: Hot Pursuit. In dit deel moest je de spijkermatten van de politie ontwijken, races winnen en natuurlijk zelf agentje spelen. Je kroop in de eerste de beste Lamborghini, zette er vervolgens zwaailichten met sirene op en de pret kon beginnen. Wees je lullig tegen je vriend? Of hielp je hem juist door zijn tegenstanders van de weg te halen (des noods met spijkermat)? De keuze was aan jou. Helaas is deze feature in Need for Speed: Most Wanted niet speelbaar. De politie zit je wel de hele tijd op de hielen, maar zelf de politieman uithangen zit er dus niet in. Jammer, heel erg jammer.
Gelukkig is de politie erg goed gemaakt. Ze bereiden taktieken voor om je te pakken: ze gaan voor je rijden, rijden je klem en beuken je desnoods vol tegen de vangrail. Onderin beeld verschijnt tijdens een achtervolging een balkje met aan de linkerkant ‘Busted’ en aan de rechterkant ‘Evasion’. Ben je slimmer dan de politie, dan zul je al gauw richting Evasion gaan. Weet je jouw hoofd níet koel te houden, dan eindigt het balkje aan de linkerkant en ben je Busted. Ojah, en je bent ook nog je wagen kwijt…
Graphics
Dan is nu het grafische aspect van de game aan de beurt. Om maar direct met de deur in huis te vallen: Xbox onwaardig. Het is duidelijk dat EA de game vooral heeft gemaakt voor de Xbox 360. Daar ziet het er geweldig uit, dus die mensen hebben niets te klagen. Mocht je de game voor de “oude” Xbox kopen, wees dan gewaarschuwd. De ene keer ziet het er allemaal fantastisch uit, maar (te) vaak zie je karteltjes aan de rand van je uber-gepimpte wagen. Ook de bomen langs de kant zien eruit als stukken crêpe-papier. Maar, zoals ik al zei: de game kent ook fraaie kanten op grafisch gebied. Rijd je in een tunnel, dan zie je heel, heel erg mooi het uiteinde van de tunnel in de vorm van een lichtbron. Rijd je naar die lichtbron toe, dan word je overweldigd door de grootte van de omgeving en de fraaie lichteffecten. Deze wisselvalligheden bemoeilijken het geven van een cijfer voor de graphics. De karteltjes zijn een onvoldoende waard, de lichteffecten zijn weer zeer vet in beeld gebracht. Helaas zijn ook vonken erg gescript. Rijd je langzaam tegen een vangrail, dan vliegen de vonken “uit” de vangrail. Op hoge snelheid ziet dit er wel lekker uit, maar wanneer je langzaam rijdt dus niet. Over hoge snelheid gesproken: stel, je scheurt met 260 km/h over de snelweg en je komt tot stilstand tegen een vangrail. Je staat dan in 1 keer stil, en er beweegt dus niets. Een beetje té onrealistisch, zelfs voor Need for Speed.
Over het algemeen zijn de graphics van deze Xbox versie niet meer dan PlayStation 2 niveau, en dat vind ik erg zonde!
Conclusie
Toen er een nieuw deel in de Need for Speed reeks werd aangekondigd, had men hoge verwachtingen. Toen de eerste beelden verschenen van Need for Speed: Most Wanted, waren de verwachtingen nóg hoger. Nu is de vraag natuurlijk: in hoeverre heeft Most Wanted deze verwachtingen waargemaakt? Grafisch is de game (op de Xbox) niet fantastisch, de gameplay is wel weer vet. Want wat is de basis van dit “nieuwe” deel? Een uitgemolken straatrace genre, een al eerder tegengekomen politie-feature en een achterblijvend grafisch geheel. Bijna allemaal succesformules, dus slecht kon dit deel gewoon niet worden. Maar heel erg goed dus ook niet, want er zit geen grijntje originaliteit aan. Toch heb ik veel plezier aan deze game, en voor de NFS fans onder ons een niet te missen deel! Doordat dit deel erg arcade is, kan ik het de mainstream gamer erg aanraden. Voor de fans van realistisch racen zou ik PGR 3 of DTM Race Driver 3 aan kunnen raden.
En dan komt nu komt het moment waar ik al de hele tijd op heb gewacht: De Xbox aanzetten. Ik móet mijn M3 GTR terughebben… wraak…