Mario Kart DS

Op de Super Nintendo was ‘ie goed. Op de Nintendo 64 was ‘ie goed. Op de Gameboy Advance was ‘ie goed. Op de Gamecube was ‘ie goed. En ja, ook op de Nintendo DS is Mario Kart een hele goede game. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen.

Mario Kart verscheen al op bijna elke console van Nintendo en dus kon je bij de aankondiging van de Nintendo DS er al van uit gaan dat er een Mario Kart zou komen. Daarnaast zou het via de wifi mogelijkheden van de handheld mogelijk worden om online te kunnen karten, en dat waren we nog niet eerder tegen gekomen.

Never Change A Winning Concept

Een eerste blik op het menu wekt een vertrouwd gevoel op. Er is in de DS-versie van deze game niet gesneden, want alle opties uit de grote Gamecube versie zijn natuurlijk gewoon aanwezig. De single player gamer gaat aan de slag in Grand Prix, in deze mode rij je in een cup van vier races om de punten en als winnaar speel je nieuwe banen vrij. Dit doe je, in tegenstelling tot Double Dash, wel gewoon weer in een éénmans-kart zoals in de oudere Mario Kart delen. Voor elk van de vier klasses moet je opnieuw de cups winnen om banen, karakters en karts vrij te spelen. Na het volledig uitspelen van een klasse zul je de credits zien rollen. Hoewel dit vrij snel gebeurt zijn we natuurlijk niet betreurt, we hebben nu genoeg ervaring om online te vlammen.

Mario, zijn maten en zijn tegenstanders kunnen vlammen op een groot aantal circuits. Naast zestien compleet nieuwe banen zijn er ook zestien banen uit de vorige edities aanwezig. De vier leukste banen van elk van de vier voorgaande edities op de Snes, N64, GBA en Gamecube zijn aanwezig. Het circuitaantal bestaat dus uit maarliefs 32 banen, en dan te bedenken dat bij het vrijspelen van de Mirror-klasse al deze banen ook nog in tegengestelde richting beschikbaar komen.

enter enter

In Mario Kart is het natuurlijk de bedoeling om als eerste over de finish te komen, maar door de cadeautjes uit de item-boxes is het niet vanzelfsprekend dat de gene die het snelste rijdt het eerst over de finish komt. De DS versie van Mario Kart kent natuurlijk alle bekende items zoals bananen en paddestoelen, maar voor dit vijfde deel is er zelfs een nieuw item, de Blooper. Deze vlek spuit inkt op de schermen van alle rijders die voor jou rijden waardoor hun zicht verslechterd.

Hoewel de items dus weer terugkeren is het dankzij de twee schermen die de Nintendo DS heeft toch een hele andere en misschien wel betere ervaring geworden. Dankzij het onderste scherm kun je makkelijk de positie van bijvoorbeeld bananen zien en kun je bij het aankomen van een schelp hier overheen springen. Zo wordt de springfunctie die er altijd als was eindelijk handig. Nu het onderste scherm zo’n belangrijke factor is gaan vormen lijkt het wel alsof de DS gemaakt is voor Mario Kart. Maar over het algemeen hebben de makers toch ook gewoon flink geschroeft aan de gameplay. De computertegenstand lijkt een stuk inteligenter geworden en het besturen van een kart lijkt een stuk soepeler te gaan dan in de Gamecube versie.

Al is Mario Kart in online Multiplayer totaal nieuw en is het misschien wel de grootste troef van deze game, gamers die alleen maar Singleplayer kunnen gamen worden ook niet vergeten. Dit keer kunnen namelijk ook de twee bekende Battle Modes tegen computergestuurde bots gespeeld worden. In Balloon Battle probeer je middels items ballonnen van de tegenstand kapot te maken en je eigen heel te laten. Leuke detail in deze last man standing mode is dat je ballonnen letterlijk op kan blazen door in de microfoon van de DS te blazen. In Shine Runners probeer je Shines van de tegenstander te pikken en de meeste te verzamelen voor de tijd is afgelopen.

enter enter

Ook nieuw zijn de Missions. Na het uitvoeren van acht opdrachten zoals het verzamelen van muntstukken op een circuit of het rijden door een bepaald aantal poorten krijg je een boss-fight tegen een bekend Nintendo monster. Compleet met kart en al moet je via een bepaalde manier de boss verslaan. Er zijn zes verschillende Missions die telkens in moeilijkheid toenemen, en ook dit bevordert weer de speelduur van het spel. Als laatste modes zijn er in de single player nog de Time Trials waar je snelle tijden neer kunt zetten en de VS (versus), waar je tegen computergestuurde tegenstanders moet rijden op de baan die jij kiest.

Multiplayer

En dan de grote troef, multiplayer. Zoals bijna elke DS game kan in Mario Kart DS via Multicardplay en Singlecardplay in een wifi omgeving tegen andere vrienden worden gegamed. Als iedereen de game op kaart heeft kan dit met maarliefs acht man gebeuren, ben jij de enige met de game dan blijft dit beperkt tot vier man. Naast de VS mode kun je hier ook Battle mode doen, in tegenstelling tot de online multiplayer, wat beperkt blijft tot het spelen van de versus mode. Ook is het online maar mogelijk om met maximaal vier spelers te spelen.
Maar wat maakt het ook allemaal uit, wat is er nou vetter dan schildpadden gooien naar een Japanner of Bob-ombs ontwijken die een Amerikaan net naar je geworpen heeft. En dit alles zonder ook maar iets van lag te merken. Heb je thuis geen wireless internet dan kun je de Wifi USB Connector van Nintendo in huis halen, zo kan vrijwel iedereen dus met Mario Kart DS online.

Aan het eind van een review komt altijd het audiovisuele gedeelte aan de orde. Mario Kart DS ziet er qua DS maatstaven erg goed uit, er is genoeg detail zowel op als buiten het circuit. Ook zijn de circuits die komen van de Snes, N64 en GBA wat mooier geworden en zijn de circuits uit de Gamecube aangepast aan DS graphics. Ook heb je in de snelle 150 cc mode nog steeds een goed gevoel van snelheid en loopt alles nog even soepel. De geluidjes lijken standaard overgenomen van de aloude Nintendo soundtrack, alles klinkt zoals het in voorgaande spellen ook klonk. Niks bijzonders op te merken, maar ook geen negatieve punten hier. Het is eigelijk niet zo raar dat ik in de eerste alinea al verklapte dat Mario Kart DS gewoon een hele sterke game is, een sterke game voor de DS en ook gewoon een sterke game in het algemeen. Wellicht wel de beste Mario Kart tot nu toe!

Meer Mario Kart DS

 1.   
  cnribbens's avatar

  Dit is gewoonweg de beste game op de DS

 2.   
  Bakura's avatar

  Het was een paar maanden geleden toen ik “Mario Kart DS” had gespeeld de bestuuring is over het algemeen hetzelfde gebleven en er zijn zowel nieuwe als oude racetracks in de game.Zie mijn beordeling.

 3.   
  soccer 4 ever's avatar

  ik heb eem ook ik wou die wifi stick wel maar da mogt niet…
  waarom?
  omdat we tog gaan overstappen op draadloos internet!
  dan kan ik wel online

 4.   
  soccer 4 ever's avatar

  vette game
  1 😀 😀 😀

 5.   
  Vincee's avatar

  leuke game,variatie aan parcours,redelijke graphics.
  Prima race spel voor de DS

 6.   
  Selective93's avatar

  Zeker goede game en altijd leuk.