GamersNet Game Awards 2005

Aan het eind van het jaar blikt de crew van GamersNet traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar. 2005 was weer een jaar met veel hoogtepunten, maar helaas ook een met games en feitjes waar we met minder plezier aan terug denken. Lees hier verder wat wij van het afgelopen jaar vonden, maar óók wat onze verwachtingen zijn voor 2006!

Het was weer een bewogen jaar. Behalve de politieke onrust en ander soort ongein, had 2005 natuurlijk ook ’n hoop te bieden op het gebied van games! De E3 was dit jaar het ultieme Mekka voor iedere gamer. Alle next-gen consoles werden daar in Los Angeles onthuld. De eerste is zelfs al gelanceerd en loopt als een trein. Microsoft heeft dus al een klein voorsprongetje genomen door al in 2005 voor een launch te kiezen, waardoor Nintendo en Sony voorlopig nog even in het stof bijten. Volgend jaar kunnen we in de volgende terugblik, van 2006, wel vertellen hoe deze strijd is afgelopen.

Behalve de aankondiging van de next-gen consoles hebben games nog meer stof doen opwaaien. Mede door het Hot Coffee Mod-schandaal van Rockstar’s GTA: San Andreas kwamen games sterk onder vuur te liggen en mensen als Jack Thompson haakten daarop gelijk in.

Genoeg beleving dus in de gamebranche in 2005. Genoeg beleving was er óók in de vorm van het spelen van games, want wat voor moois kwam er wel niet uit in 2005 en welke games zorgden voor een domper? De crew geeft hun mening!

Teun ‘Tha Duck’ van den Heuvel

Beste games:

enter

1. God of War. Die game heeft nog effe álles uit Sony’s zwarte kist getrokken en was simpelweg het beste dat deze console te bieden heeft gehad. Ik wacht met smart op God of War 2!

2. Prince of Persia: The Two Thrones. Deel 1 was goed, deel 2 was beter en deel 3 is het best! Een eervol afscheid van een schitterende trilogie.

3. Peter Jackson’s King Kong. Het filmische onderdeel zorgde voor een beleving als nooit tevoren en heeft hierdoor een welverdiende derde plaats in m’n lijstje verdiend.

4. Resident Evil 4. Het grafische geweld gecombineerd met de sublieme, vernieuwende gameplay hebben deze game veel goed gedaan. Gamecube kiddy? No way!

5. Quake IV. Hoewel mijn PC’tje ‘m niet meer trekt, toch één van de meest sfeervolle, grafisch-knallende games die ik op de PC heb mogen spelen.

Slechtste Game:
Misschien niet de slechtste, maar wel de meest teleurstellende: Ultimate Spider-Man. Opzich een goede game, maar ik had er toch echt meer van verwacht na het coole slingerwerk uit Spider-Man 2.

Verwachting 2006:
2006… ik kan alleen maar likkebaarden. De PlayStation 3, de Revolution, een nieuwe God of War en niet te vergeten Criterion’s Black op de PS2! En dan noem ik nog maar een fractie van al het moois dat komen gaat…

Peter ‘XHG’ Stout

Beste games:

enter

1. Splinter Cell Chaos Theory. Hoewel ik in principe iets heb tegen sequels, kan ik geen genoeg krijgen van deze sluip-game. Ben pas weer begonnen met deel 3 op ‘hard’. Hier kunnen mij er niet genoeg van gemaakt worden. Halleluja.

2. God of War. Mijn minst favoriete genre op mijn minst favoriete console, en toch staat deze game bij mij op nummer 2. Dat wil heel wat zeggen over dit spel, waarbij bleek dat er nog steeds fantastische spellen gemaakt kunnen worden op de inmiddels bejaarde PlayStation 2.

3. Resident Evil 4. Ik schaam me te moeten zeggen dat ik de eindbaas nog steeds niet verslagen heb, maar he, zoveel games te doen, zoveel reviews te schrijven… Dit über-griezelspel greep me vanaf het begin bij de keel en sfeergevoelig als ik ben roep ik deze game ook meteen uit tot Cube-game van het jaar.

4. Far Cry Instincts. Jungleschieten was nog nooit zo lekker. Dit voelde als Sam Fischer op zomervakantie.

5. Grand Theft Auto: Liberty City Stories. Hoewel ik nog niet eens op 50 procent zit, kan ik nu al zeggen dat deze game de reden is om een PSP aan te schaffen. Perfecte graphics en goede muziek zijn wat mij betreft de ingrediënten voor een lekkere handheld-game-sessie.

Grootste teleurstelling: Bij de launch van de DS, de launch van de PSP en natuurlijk de launch van de Xbox 360 was het allemaal weer hetzelfde liedje. Te weinig consoles, te veel vraag. Uitverkocht. Kan daar niet eens iets aan gedaan worden?

Verwachting 2006: Voor het volgende jaar hoop ik dat er weer eens games uit gaan komen die mij kippenvel gaan bezorgen. Kippenvel zoals ik dat kreeg van Tomb Raider 3 en Halo. Daarom heb ik al mijn hoop gevestigd op mijn favoriete console, de Xbox 360, die mij Lara terug gaat geven met bijbehorende rillingen. Verder…, ja verder, eh… o ja, natuurlijk… de PlayStation 3!

Danny ‘Achmal’ Dam Wichers

Beste games:

enter

1. F.E.A.R. De goede AI, goed uitgebalanceerde snelheid en smakelijke graphics maakten van F.E.A.R. een uitstekende game

2. Sniper Elite. Eindelijk eens een game waarin je met het almachtige scherpschuttersgeweer mag schieten zoals het ook echt gaat, dus mét zwaartekracht, wind en toestand van je lichaam. Elke schot dat je dan nog raak schiet voelt als een persoonlijke overwinning op al deze elementen.

3. Call of Duty 2. Meer van hetzelfde, maar dan ook wel meer van hetzelfde goede.

4. Second Sight. Goeie mix van actie, stealth en verhaal. De speciale krachten van de hoofdpersoon maken het allemaal nog net dat beetje meer.

5. Stolen. Je mag het weten: ik ben inmiddels gek op sneakers en Stolen weet sluipen de populaire acrobatische toeren uit Prince of Persia en Tomb Raider prima te combineren tot een leuke game.

Slechtste Game:
Vietcong 2. Bijzonder kort, vaak frustrerend moeilijk en verschikkelijk lineair. De naam Vietcong ook totaal niet waardig.

Verwachting 2006:
Ehm… Duke Nukem Forever maar weer? Die gaat komen, toch? Ja toch? VERTEL HET NU EENS EEN KEER!!!!

Lars ‘Lasso’ Goossens

Beste games:

enter

1. F.E.A.R. Sublieme A.I., prachtige graphics, ideale gameplay, super leveldesign maar bovenal, heel eng en meeslepend. Misschien was het meisje een beetje een cliché, maar ik ben me toch af en toe een tuinhek geschrokken. Perfectie nabij.

2. Splinter Cell: Chaos Theory. Zo afwisselend om te spelen. Goed doordacht leveldesign en wederom een schitterend verhaal. Ik schaam me héél diep dat ik in het begin niks in deze franchise zag. Nu ik wel beter weet, is het uitkijken naar Double Agent.

3. Prince of Persia: The Two Thrones. Grafisch top, sfeer weer aanwezig en natuurlijk de karaktiriserende vechtstijl weer fantastisch uitgevoerd. Helaas het laatste deel in de Sands of Time-franchise.

4. Resident Evil 4. Dé ik-krijg-een-kriebel-gevoel-als-ik-door-een-level-loop-titel van het jaar! Sfeer fantastisch, kleuren goed gekozen (lekker grrrrauw) en geen irritante healthbalkjes of aimpunten. Het gevoel dat je in een film speel en dát is naar mijn mening gamen.

5. Condemned. De game waarbij ik het gevoel had: ‘ik heb hier met iets nieuws te maken’. Er zijn weinig games die lijken op deze manier van spelen. Het onderzoeken van de crime scene in first person of de aanvallen op je in de donkere gangen creëren een hele benauwende sfeer. In ieder geval een bijzondere game.

Slechtste Game:
Indien ik de volgende berichtgeving niet overleef, krijgt Teun mijn PC. Grand Theft Auto: San Andreas is misschien niet de slechtste game, maar wel mijn grootste tegenvaller. Meer van hetzelfde en bovendien meeliften op de populairiteit van de urban cultuur (waar ik het overigens he-le-maal mee gehad heb). Excuses aan diegene die ik nu beledigd heb.

Verwachting 2006:
De gigantische processor van de Playstation 3, de vernieuwende gameplay van de Revolution, Splinter Cell: Double Agent, The Legend of Zelda: Twilight Princess, BLACK, The Godfather, Ghost Recon: Advanced Warfighter, Faces of War, Half-Life 2: Aftermath. S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl? Kortom: hoog gespannen.

Joost ‘Foost’ Nijhof

Beste games:


1. Football Manager 2006. En het lijkt me een retorische vraag als je vraagt waarom.

2. Serious Sam II. Fantastische kleuren. Fantastische monsters. Fantastische graphics, mits je computer het aankan. Super!

3. GTA: San Andreas. Zelf nooit in mijn eigen collectie mogen hebben *schaam*. Maar wel helemaal grijs gespeeld bij een vriend van me.

4. Call of Duty 2. Altijd leuk oorlog genre’s. Zolang het maar een spel is en dat is hier het geval geloof ik.

5. FIFA 06. Sorry Herman, FIFA is nog steeds mijn nummer 1 voetbalspel.

Slechtste Game:
Ik ga met Remco mee en kies voor ‘Without Warning’.

Verwachting 2006:
Uiteraard ‘The Legend of Zelda: Twilight Princess’!

Remco ‘The Superstar’ Molenaar

Beste games:

enter

1. World of Warcraft. Gewoon het compleetste spel dat ooit verschenen is. Je kunt er een nieuw leven in beginnen, en je echte leven eraan verliezen zonder dat je het doorhebt. Je gaat je meer hechten aan je elfje dan aan je hond en komt je kamer niet meer uit. MMORPG’s worden het helemaal!

2. NBA Street v3. Alle moves, dunks, en handles van de pleintjes geperfectioneerd op je spelcomputer. Bovendien een megadatabase aan spelers en voor iedereen genieten.

3. Resident Evil 4. Wie zei dat je niet kon gruwelen en griezelen op de Gamecube? En het is nog meteen de beste horrorgame ooit gemaakt ook.

4. God of War. Inderdaad een goddelijk spel, met de meest heftige actie die we in tijden hebben gezien.

5. Battlefield 2. Beter dan het eerste deel en daarom, voor velen, het leukste online-multiplayer schietspel dat er op dit moment te krijgen is.

Slechtste Game:
Without Warning, je bent gewaarschuwd!

Verwachting 2006:
Hopelijk gaan we in 2006 nog vele mooie games zien, maar het meest kijk ik uit naar al het moois wat er voor de Xbox 360 moet gaan komen. De killer-aps, waarvoor je zo’n ding wel móét aanschaffen. En dan zijn er natuurlijk nog de Nintendo Revolution en misschien wel de Sony PlayStation 3…

Joris ‘Viperations’ Romeyn

Beste games:

enter

1. GTA: San Andreas. Super uitgebreide game, veel te doen. Ook de ports vanaf de PS2 zijn heel goed gelukt. Hulde!

2. Call Of Duty 2. Erg mooi vormgegeven, echte verbetering ten opzichte van het origineel.

3. Battlefield 2. Prachtige Multiplayer game, ook al wordt ik altijd kapot geschoten lijkt het.

4. Far Cry Instincts. Een goede port van de PC-versie, originele setting.

5. GTA: Liberty City Stories. Ook al lijkt ie erg op GTA3, het blijft een geweldige game op een handheld!

Slechtste Game:
Ik heb geen specifieke game op het oog, maar -zoals bij iedere nieuwe console- viel het mij ook dit keer weer op dat de eerste generatie games op de Xbox 360 een aantal teleurstellende titels heeft. Ontwikkelaars die hun titel per se bij de launch op de markt willen en hebben en zo finaal de plank mis slaan. Jammer.

Verwachting 2006:
Een nieuwe consolestrijd. Wat zullen de Xbox 360, de Playstation 3 en de Revolution voor moois voort brengen? Ik kan nu al niet wachten…

Herman ‘Maserati’ Karper

Beste games:

enter

1. Pro Evolution Soccer 5. Het kwam door de release van Halo 2 dat ik vorig jaar pas laat aan PES4 begon, maar eenmaal aan de bak was ik verkocht. Door de komst van Pro Evolution Soccer 5 is het vorige deel weer totaal overbodig, een game die ik nog vele maanden zal spelen.

2. Star Wars: Knights of the Old Republic II. Het eerste deel van Bioware was geweldig, de speelduur was lang, het verhaal was gaaf, het was allemaal zo nieuw. Met KotOR 2 kon ik weer verder waar ik gebleven was. Een iets kortere speelduur en niet zo extreem veel vernieuwingen, maar never change a winning concept.

3. Mario Kart DS. Ik zat al een tijdje droog qua DS games en wist stiekem al eigelijk niet meer waar ik mijn DS gelaten had. En toen kwam Mario Kart DS, de openbaring, net zo geweldig als alle voorgaande Karts, hoe krijgen ze het voor elkaar. En voor het eerst ook online!

4. Jade Empire. Iets minder leuk dan de KotOR delen, maar evenmin nog steeds een erg gave game. Het Oosterse sfeertje kon me niet zo veel boeien, maar de overgang van Turn-Based naar Real-time vechten is goed uitgepakt.

5. Super Mario 64 DS. Tsjah, als je een DS hebt dan is Super Mario 64 DS naast Mario Kart DS ook gewoon verplichte kost. Deze game zal je lang bezig houden om alle sterren te verzamelen, eenmaal verzameld zul je de game echter niet meer zo vaak spelen.

Slechtste Game: Geen flauw idee, ik bereid me altijd goed voor door reviews van GamersNet te lezen. Zo koop ik nooit een verkeerde game.

Verwachting 2006: Dat moet toch wel The Elder Scrolls IV: Oblivion zijn. Heb ik echter wel nog een Xbox 360 nodig. Anders wordt het Pro Evolution Soccer 6, die volgens Konami ook nog op de huidige consoles zal verschijnen.

Diede ‘Diede’ ten Brinke

Beste games:

enter

1. Grand Theft Auto: San Andreas. Wat een ervaringen heb ik met dit spel gehad zeg. Nadat ik GTA 3 had gespeeld, wist ik zeker dat dit onovertroffen was. Dat gevoel had ik ook na Vice City. En nu weer met San Andreas. Met multiplayer in het volgende deel kan ik dat gevoel weer krijgen!

2. Call of Duty 2. De paniek, de chaos en het teamverband uit Call of Duty is ook weer in deze sequel aanwezig. Why change a winning concept? Multiplayer maakt ook dit deeltje weer helemaal af.

3. Sid Meier’s Civilization IV. Mijn eerste review voor GamersNet. Ook omdat ik van dit deel niet veel wist, ging ik er kritisch naar kijken. Helaas was er niet veel kritiek te melden. Wat een macht heb je in deze game zeg!

4. Splinter Cell: Chaos Theory. Sluipen, gun op burstfire en vrienden on line vernederen. Heerlijke game, en na Pandora Tomorrow ben ik helemaal verliefd op deze game.

5. Battlefield 2. Online knallen was nog nooit zó leuk. Heerlijk gevoel, om met tien man de vijandelijke basis te bestormen terwijl je gecovered word door een vijftal snipers. En dan ziet de game er ook nog eens geweldig uit!

Slechtste Game: Stolen (xbox). De naam zegt het al: gestolen van Splinter Cell. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, maar helaas is dit slecht gejat.

Verwachting 2006: Ik denk dat ik helemaal verliefd ga worden op sportgames dit jaar. Zeker nu de olympische spelen er zijn, en het WK voor voetbal. En helemaal nu de next-gen consoles erzijn, die het sportgebeuren beter dan ooit in beeld kunnen brengen. En natuurlijk Splinter Cell: Double Agent… Die móét ik checken!

GamersNet Game Awards 2005

Beste Overall Game

World of Warcraft

Beste Xbox Game

Splinter Cell: Chaos Theory

Beste Xbox 360 Game

Condemned

Beste PC Game

FEAR

Beste PlayStation 2 Game

God of War

Beste Gamecube Game

Resident Evil 4

Beste Nintendo DS Game

Mario Kart DS

Beste PSP Game

Grand Theft Auto: Liberty City Stories

Beste Race Game

Project Gotham Racing 3

Beste Sports Game

Pro Evolution Soccer 5

Beste Shooter

F.E.A.R.

Beste RPG

World of Warcraft

Beste RTS Game

Age of Empires III

Beste Graphics

Project Gotham Racing 3

Beste Geluid

F.E.A.R.

Beste Filmgame

Peter Jackson’s King Kong

Meest gewilde Game voor 2006

The Legend of Zelda: The Twilight Princess

Gelukkig Nieuwjaar!!

Meer Peter Jackson's Official Game of the Movie: King K

7/12/2005Peter Jackson’s King Kong 3
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren