Civilization IV

Civilization IV is alweer het vierde deel in een geweldige RTS serie. Voor de mensen die niet zo bekend zijn met Civilization, zal ik het even uitleggen. Civilization IV kan de volledige menselijke geschiedenis omspannen. Je begint in het begin van het Stenen Tijdperk. Je mensen zijn primitieve jagers, bewapend met stenen wapens en gekleed in dierenhuiden, die op het punt staan uit te sterven door hongersnood, een aanval van dieren of uitroeiing door vijandige stammen. Jij moet er dus voor zorgen dat ze opbloeien en zich voortplanten. Je moet hun gebieden uitbreiden, grote steden bouwen en vormgeven, nieuwe technieken ontdekken, godsdiensten stichten, oorlog voeren en nog veel meer. Nog heel veel meer…

Het Begin

En dat “veel meer” is in positieve zin. Het spel is gigantisch uitgebreid, en aan alles is gedacht. Laat ik bij het begin beginnen.
Bij het creëren van een beschaving komt veel kijken. Ten eerste zal de speler een van de tien beschikbare maps kiezen. Dit varieert van ijzige landmassa’s tot droge en kale zandvlaktes. Vervolgens zal het klimaat bepaald worden. Alle denkbare klimaten zijn in de game verwerkt. Denk hierbij aan ons zeeklimaat, maar ook aan een steppe of toendra. De grootte van de zeeën kan bepaald worden en zelfs de grootte van de hele planeet kan naar wens aangepast worden. Des te groter de planeet, des te meer volkeren er aanwezig zullen zijn op de map. In totaal zijn er maar liefst 18 beschavingen.
Welk volk bestuurd wordt, wordt ook bepaald door de speler. Er zijn maar liefst 18 beschavingen, dit kan de Amerikaanse beschaving, met Roosevelt als leider zijn, India met Ghandi als leider of de superioriteit van Julius César met zijn Romeinse Rijk. Een beschaving kan meer dan 1 leider hebben, maar je kunt er maar een tegelijk besturen. Duitsland heeft bijvoorbeeld maar 1 leider (en nee, het is geen Adolf H.) terwijl India er 2 heeft.

Steden

Je zal beginnen met één stad, de hoofdstad. Nadat je verschillende voorzieningen hebt gebouwd, zal je stad gaan groeien. De stad zal meer inwoners hebben, en de grenzen van je rijk zullen uitbreiden. Hoe groter je stad, des te groter je rijk. Ook kunnen de burgers van de stad in opstand komen. De productie zal dan een tijdje stop gezet worden. Men kan in staking gaan over bijvoorbeeld een vorm van staatsbestuur die je hanteert, of over de vervuiling omdat je zojuist boerderijen hebt vernietigd en fabrieken ervoor in de plaats hebt gezet.

Religieuze keuzes

Nieuw in Civilization is dat nu ook de bevolking een religie heeft. Het gevolg van het kiezen (nadat je het eerst ontdekt hebt) van een religie kan bijvoorbeeld zijn dat je vrienden wordt met een andere leider en zijn beschaving. Het kan natuurlijk ook de andere kant op: je krijgt een cultuuroorlog met 1 of meer leiders van andere volkeren. In totaal zijn er 7 religies in Civilization 4. Cultuur kan ervoor zorgen dat burgers tevreden worden, harder gaan werken en er dus meer geld in het laatje komt. Ook kan er door cultuur een “Great Person” worden gecreëerd. Deze Great Person kan je stad versterken (denk hierbij aan extra productie), maar ook zichzelf opgeven, en hierdoor een technologie ontdekken. Er zijn 5 verschillende Great Person soorten, van Artist (cultuursgrezen uitbreiden door bekendheid te krijgen) tot Merchant, die hele gebouwen kan creëeren.

Van dierenvellen tot kernbommen

Het (kleine) rijk dat je in het begin gecreëerd hebt, moet verdedigd en uitgebreid kunnen worden. Hiervoor zal je in het begin eenheden tot je beschikking hebben die gekleed met een berenvelletje en gewapend met een knots op zoek naar vijanden gaan. Je kan met andere leiders onderhandelen, naar zijn mening vragen en dus ook de oorlog declareren. In dit laatste geval kun je ook steun zoeken bij andere leiders. Als de tijd vordert, zal je ook over nieuwe strijdelementen beschikken. Sommige beschavingen hebben in de strijd een special unit, zoals Duitsland, dat de Panzer Tank kan ontwikkelen, of de Romeinen, die de “pretorians” hebben.
Als je strijdkracht een vijand heeft verslagen, kun je kiezen uit verschillende promoties. Uiteindelijk kun je zelfs vliegtuigen over laten vliegen die je een handje helpen.

Multiplayer

De multiplayer is divers, en net zo leuk als de singleplayer campagne. Je kan per email spelen, via internet en via LAN. Het werkt hetzelfde als de singleplayer, maar je hebt het gevoel dat je echt domineert, als je eenmaal goed bezig bent omdat je tegen menselijke tegenstanders speelt. Het liefst speel je het spel met 10 man op de LAN, want dit levert prachtige taferelen op. Denk hierbij aan een samenzwering van 4 volkeren, die massaal het minst gevorderde volk aanvallen. Ook is mij overkomen dat ik steun van iedereen had, en iedereen dan ook dingen aan mij gaf uit vrees voor mijn dreigende leger! Dan voel je jezelf he-le-maal de King of the Hill.

Minpunten?

In deze review klink ik erg lovend over het spel. Waarom dan geen hoger cijfer? Dat heeft meerdere redenen. Ten eerste kan het er allemaal veel strakker uitzien, en dan doel ik met name op Age of Empires 3. Vooral de gevechten zien er erg stroef en amateuristisch uit in Civilization IV. De kernaanvallen zien er dan wel weer mooi uit, dus het had veel meer kunnen zijn, wat dus erg jammer is.
Het geluid is monotoon; je hoort de hele tijd hetzelfde muziekje aan. Moet wel gezegd worden dat het fijne muziek is om Civilization IV op te spelen, en de muziek vult het hele Civ 4 sfeertje perfect aan. Ook de muziek uit het hoofdmenu is prachtig, en daagt je direct uit om te spelen.
Het laatste minpunt is dat het spel een erg verslavende werking heeft. Begin je er eenmaal aan, dan wil je de volgende dag direct verder met waar je gebleven was. Wees dus gewaarschuwd!

Conclusie

Uiteindelijk is Sid Meier’s Civilization IV een fantastische aanvulling voor het strategiegenre. Het spel werkt verslavend, is enorm uitgebreid (Je krijgt een instruction manual van 200 pagina’s) en is erg leuk om te spelen. Je hebt in het hoofdmenu een worldbuilder, waarmee je zelf aan de slag kunt. Dit verlengt de houdbaarheid van het spel. Het heeft een eigen sfeer, een sfeer die je terug in de tijd doet gaan. Uiteindelijk is de game op alles fronten (meer dan) goed. Helaas is de game door kleine gebreken niet prefect geworden. Erg jammer, maar wel een fantastische game die je blijft spelen!

  1.   
    patrick123's avatar

    het valt best mee met deze game
    !

  2.   
    kubica77's avatar

    echt goed spel

  3.   
    jipjan's avatar

    Best wel gaaf ja 8)

  4.   
    jefke gamer's avatar

    bah ik heb de game al wel zien staan in de winkel maar het zegt me
    niet veel 😛 😛

  5.   
    Dimbo's avatar

    echt heel leuk, lekker makkelijk voor d eerste x

  6.   
    Dimbo's avatar

    mooi spelletje

  7.   
    xander661's avatar

    dit lijkt voor mij het geval 🙄