Fifa 06

Keuzes. Je wilt volksport nummer één uit kunnen oefenen op de console en dus moet je een keuze maken tussen de twee groten, Fifa en Pro Evolution Soccer. Voor de Nintendo DS is het iets anders. Hier is er de keuze tussen Fifa en.. niks. Wil je dus kunnen voetballen dan is Fifa 2006 de enige mogelijkheid, maar aangezien mijn keus op de console nog altijd bij Pro Evolution Soccer ligt moet Fifa voor de DS mij natuurlijk overtuigen.

Wie Fifa kent weet dat de game een enorm aantal aan competities en dus teams om mee te spelen heeft. Ook in Fifa 06 voor de Nintendo DS zijn al deze competities uit de consoleversie aanwezig. Teams uit de Amerikaanse Major League Soccer of zelfs de Engelse League 2 (vierde divisie!) zijn speelbaar. Enige nadeel is dat, hoewel licenties aanwezig zijn, toch een vrij groot aantal al verouderde shirts of spelers die al maanden terug getransferd zijn, toch nog aanwezig zijn, terwijl dit bij de grote console broer vrijwel niet zo is. Een ander punt waar de kenner zich aan kan ergeren is dat de sterkte van de teams soms niet erg realistisch is, het niveau van bijvoorbeeld Ajax of Feyenoord ligt soms even hoog als een club uit de onderste lagen van een middelmatige competitie.

Maar naast het feit dat alle teams uit de console versie aanwezig zijn is er ook niet veel qua gamemodes geschrapt. Naast de mode Aftrap, een vriendschappelijk duel, is het in Fifa 06 voor de DS ook mogelijk om een carrière op te zetten met de club van jouw keuze. Aan de hand van de gekozen club kom je met jouw club in de juiste competitie uit en moet je jouw club dus naar de competitie en bekerwinst loodsen. Aan het begin van het seizoen krijg je ook een aantal doelstellingen en tussen de wedstrijden door kun je prestigepunten verdienen die je krijgt als je veel scoort of de nul houdt. Naast carrière is er ook de mode Uitdagingen, deze bestaat uit vijftien Comeback-uitdagingen en vijftien Doelpunten-uitdagingen. Comeback-uitdagingen zijn bijvoorbeeld met nog een kwartier op de klok de wedstrijd in winst voor jouw team omzetten, in Doelpunten-uitdagingen moet je met een bepaald aantal verschil in de doelpunten de wedstrijd beeindigen. Elke volgende uitdaging is natuurlijk moeilijker dan de vorige en zo houdt deze mode je wel zoet. De laatste twee modes bestaan uit het spelen van een seizoen of spelen van een bekertoernooi, de laatste kan zowel met club in bijvoorbeeld de Champions League als met landenteam in het Wereld Kampioenschap. Ook hier kunnen we, net als in de console versie, niet met de mannen van Oranje spelen.

enter enter

De twee grootste troeven van de Nintendo DS zijn de touchscreen mogelijkheden en de aanwezigheid van twee schermen. Nu zal het niemand verbazen dat de touchscreen opties vrij beperkt zijn bij een voetbalgame op de DS, het spelen van een wedstrijd gaat gewoon met de knoppen, maar het is wel mogelijk om tijdens de westrijd via touchscreen je tactiek om te zetten. Waar het voetbal zelf plaats vind op het bovenste scherm is het onderste scherm handig gebruikt als radar, zo kun je dus snel zien waar je teammaten zijn en of ze al dan niet buitenspel lopen. Toen ik Fifa 06 voor de DS kreeg was ik bang dat het voetballen erg beperkt zou zijn, maar als je het spel een aantal uur speelt zul je zien dat je vrijwel alles uit een echte wedstrijd ook gewoon op die virtuele speelveld kan doen. Een lange pass, steekpass, omhaal, schaarbewegingen, Fifa voor de DS heeft het allemaal en ook nog eens wanneer jij dat wilt.

In Fifa 06 voor de DS zijn vier moeilijkheidsgraden aanwezig, van Beginner en Amateur tot Prof en Wereldtop. Het verschil tussen Amateur en Prof is eigenlijk zo groot dat er nog wel een moeilijkheidsgraad tussen had mogen zitten. Waar je op Amateur met 10-0 iemand in de pan hakt zou je op Prof van dezelfde tegenstander met 3-0 kunnen verliezen. Je moet dus voor jezelf bepalen wanneer je de overstap maakt naar een andere moeilijkheidsgraad. Wat jammer is dat het spel de gegevens uit het optiesscherm zoals je gekozen speeltijd, moeilijkheidsgraad en stadion niet onthoudt, waar het jouw favoriete club en wedstrijden waar je nog mee bezig was wel onthoudt. Heb je je spel dus ingesteld op Wereldtop dan kun je elke keer wanneer je het spel opstart weer naar het optiescherm gaan om jouw wensen te wijzigen. Groot pluspunt is wel dat een wedstrijd waarmee jij bezig was altijd opgeslagen kan worden en op een ander tijdstip hervat kan worden.

Omdat voetbal natuurlijk een spel voor meerderen is komt Fifa 06 ook met opties voor meerdere spelers. Niet alleen Multicard-play maar ook Singlecard-play is aanwezig. Dat betekent dus dat maar een van de twee Nintendo DS handhelds het spel hoeft te hebben. Singlecard-play blijft wel beperkt voor twee spelers, dus als je een voetbalwedstrijd wilt spelen met maximaal vier vrienden dan moet iedereen wel het spel in zijn bezit hebben.

enter enter

Audiovisueel mag het spel er ook zeker wezen. Vooral op het gebied van geluid is het spel top. BBC’s John Motson verzorgt het commentaar en hoewel de verscheidenheid beperkt is geeft het geen vervelend en herhalend effect bij een wedstrijd. Ook de zingende menigte, zonder nare spreekkoren natuurlijk, zijn aanwezig. In de menu’s worden we beziggehouden met wat bekende Indierockbandjes, allemaal gepropt op een kaartje van 2 bij 2 centimeter. Grafisch heeft de Nintendo DS natuurlijk zijn beperkingen en omdat de makers niet alles uit de DS hebben getrokken blijft de frame rate en het spelen zelf gewoon soepel gaan, en dat gaat natuurlijk voor sublieme graphics al hebben we nog steeds niets te klagen.

Conclusie

Fifa 06 voor de Nintendo DS heeft zoveel teams en dus bijbehorende competities dat je uren kan blijven spelen om alles uit te spelen. De bijkomende Uitdagingen mode en de multiplayer mogelijkheden kunnen je daarnaast ook nog lang bezig houden. Maar om terug te komen op de inleiding, je moet de keuze gaan maken tussen het wel of niet kopen van de game. En als ik je nu vertel dat ik sinds Fifa 06 mijn DS weer actief, en dus ook thuis, ben gaan gebruiken, dan kun je wel concluderen dat Fifa 06 voor de DS voor niemand een miskoop zal zijn. De beste sportsgame voor de handheld van Nintendo tot dusver!

Meer FIFA 06

29/10/2005FIFA 06 2
  1.   
    siemert's avatar

    geen zak aan je scoort veelst te makelijk en het ziet er lelijk uit 🙁

  2.   
    gerbenkees's avatar

    Vroeger speelde ik dit spel graag op mijn cube. Maar waarom is ie gerieuwd voor DS?