Gun

Speelde je vroeger nog cowboytje of doe je dat nog steeds? Nu kun je legaal en zonder schaamte al je Lucky Luke gevoelens botvieren in Gun, de western-game die ook nog eens op de Xbox 360 gaat verschijnen. Is de game naast een jongensdroom ook nog eens een brute shooter? Lees het hier.

Western-style

Paardrijliefhebbers opgelet! Dierenvrienden bezint eer gij begint! Gun, de nieuwste actieshooter van Activision is gearriveerd en is nu al spraakmakend. Niet alleen door de lekkere gameplay, maar ook wordt er stevig gediscussieerd over het spel. Wat kan wel en wat kan niet. Gevoelige zieltjes spelen deze game beter niet. Het blijft natuurlijk maar een game, maar in Gun worden er reeds in het tutorial level meer dieren om zeep geholpen dan bij een gemiddelde uitbraak van de vogelgriep. Nu ging het er in het Wilde Westen vroeger natuurlijk ook niet zachtjes aan toe, dus wat dat betreft benadert Gun de realiteit. Waar gaat het eigenlijk over?

Gun is een echte western-shooter, geheel in stijl. Alle ingrediënten zijn aanwezig: paarden, cowboys, indianen, koetsen, hoeren en een echte wild-west stad, Dodge City. Gun werd in de aanloop naar de release een aantal malen een GTA-look-a-like genoemd, of liever gezegd: GTA in het wilde westen. Ik ben niet zo’n voorstander van dergelijke vergelijkingen, dus het enige wat ik er van zeg is dat Gun níet te vergelijken is met GTA, dat is een legende op zich. Voor degenene die het echt willen weten: Gun is wél beter speelbaar. Zo, dat hebben we gehad.

In Gun speel je de persoon van Colton White, een Indiaanse jager die alle kneepjes van het vak aangeleerd krijgt door zijn vader. Na een sfeervol intro word je meteen door je vader meegenomen en krijg je alle vaardigheden aangeleerd. Het zijn er nogal wat. En metéén wordt de toon in het spel gezet. Je krijgt de opdracht om vrijwel de hele dierenriem aan gort te knallen. Echt, als je dat voor het eerst doet, moet je toch wel even slikken. De graphics zijn namelijk dusdanig dat het wel even vreemd aanvoelt, maar al snel verplaats je je in Colton en doe je gewoon wat er van je gevraagd wordt. Nadat je jezelf al je vaardigheden hebt aangeleerd kom je terecht op een stoomboot op de Mississipi. De situatie ontpopt zich hier in een ware zeeslag met aan boord de nodige vuurgevechten. Je wordt ook in dit level nog keurig aan het handje gehouden om alle controls goed te kunnen uitvoeren. Uiteindelijk moet je het schip verlaten, op advies van je vader, die je en passent nog even mededeelt dat hij niet je echte vader is. Fijn dan!

The City

En zo beland je dan uiteindelijk in de stad Dodge City, je vertrekpunt voor al je missies. Je bent inmiddels een volleerd knokker en schutter, om nog maar niet te spreken over je paardrijkunsten. Dat paardrijden is trouwens heel erg goed gedaan door Neversoft. Nog nooit zag ik een paard in een game die zo realistisch bewoog als in Gun. Ook met Colton erop, of het nou in draf is of in stap of galop, alles oogt even realistisch en natuurgetrouw. Grote klasse! En het leukste is dat je al paardrijdend ook nog nagenoeg alle moves kunt doen en alle wapens kunt gebruiken. Noodzakelijk is het ook dat je over een paard beschikt, want je zult grote afstanden moeten overbruggen, soms ook op tijd, dus wees blij dat je zo’n knol onder je kont hebt. Je paard kun je ook als wapen gebruiken. Ja ja, geloof het of niet, maar vertrapppen van je vijand is heel effectief. Het kost je geen munitie, maar kijk wel uit, want ook je paard is sterfelijk. Het kan zelfs vermoeid raken of doodgeschoten worden en dat ga je niet leuk vinden want dan zit jij daar in het zand met een paar vijanden om je heen. Kansloos.

In Gun beschik je over een uitgebreid vechtsysteem. In deze PlayStation-versie haal je de trekker over door R1 in te drukken terwijl je de beide thumbsticks gebruikt om raak te schieten. Leuker is het om het zogenaamde Quick-Draw-systeem te activeren. Je zoomt dan in op je speelwereld, alles gaat een stuk trager en door heel snel te wisselen van doel door middel van het naar links of rechts bewegen van je thumbstick, kun je meerdere vijanden tegelijk naar de eeuwige jachtvelden helpen. Uiteraard is het gebruik van Quick-Draw niet onbeperkt, anders zou het wel heel makkelijk worden. Je krijgt een Quick-Draw-voorraad, die langzaam leegloopt naarmate je dit gebruikt. Opvullen gaat relatief eenvoudig: hoe meer vijanden je omlegt, hoe sneller je balkje weer vol is en je weer gereed bent voor een paar coole kills. Zoals gezegd werkt dit ook als je op je paard zit. Bij een aantal wapens kun je ook overschakelen naar first-person-view door middel van het indrukken van je thumbstick, ideaal voor headshots.

Uiteraard is het ook mogelijk om iemand aan te vallen zonder vuurwapens. In het wilde westen zijn ze tenslotte niet op hun achterhoofd gevallen. Je kunt met de actieknoppen verschillende aanvallen uitvoeren. Met de driehoektoets pak je je vijand stevig vast en kun je diegene als menselijk schild gebruiken en met de knop met het vierkantje trek je een mes of iets dergelijks. Gooien met een dynamietstaaf of een molotov-cocktail van sterke drank wil ook nog wel eens helpen. Die zelfde sterke drank is ook de basis voor de medipacks voor je broodnodige gezondheid.

Toch een beetje GTA?

De verhaal-mode is de hoofdlijn in Gun. Deze storymode is de rode draad in het spel, maar je kunt ook kiezen voor flink wat side-quests. Deze zijdelingse missies zorgen voor de broodnodige variatie, alhoewel veel van deze missies op elkaar lijken, dus waarschiijnlijk ga je die niet allemaal spelen. Hoeft ook niet, want vrijheid is een groot goed in deze game. Je bepaalt dus zelf welke missies je wel doet en welke niet, zolang je de hoofdlijn maar volgt. Voordeel van de side-quests is dat je daarmee vaardigheidspunten verdient waarmee je je karakter kunt opwaarderen, zoals je herlaadsnelheid of simpelweg zwaardere wapens of geld. De levels zijn érg gevarieerd. Je zult je dus niet snel vervelen.

Geregeld zul je ‘Wanted’ posters tegenkomen in Dodge City. Hier is het de bedoeling dat je een gezochte crimineel opspoort en gevangen neemt. Leuk om te doen en leuk voor de upgrades. Gun is grafisch gezien een prestatie van formaat, zeker op de PlayStation 2. Het hangt er wel een beetje van af wat voor televisie je hebt, maar als je beschikt over een béétje TV, dan ziet Gun er prima uit. De western-sfeer wordt heel goed benaderd, en in combinatie met de stemmige prairiegeluiden en stemmen, waan je je helemaal in Cowboyland. Jammer dat er verder in de speelwereld niet zo veel te doen is; er zijn weinig interactieve voorwerpen, behalve dan weer de vele dieren die je om kunt leggen. In de stad en in de salloons en huizen kun je wel weer van alles doen, zoals praten met een barkeeper of met andere bewoners van Dodge City. Kijk wel uit met wat je zegt, anders kan het wel eens verkeerd met je aflopen.

Conclusie

Gun is een verfrissende game en weer eens wat anders in de wereld van de 3rd- en 1st-person shooters. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een wild-west sfeer neer te zetten. Maak gebruik van een paard zoals je dat nog niet eerder hebt kunnen doen. Realisme ten top! Het spel is relatief snel uit te spelen als je alleen de story line volgt, maar een hele smak zijdelingse missies maakt dat je met deze game heel lang zoet bent. En dat schieten verveelt niet snel, dus wat let je. Gun verdient dus bij deze het predikaat ‘aanrader’.

  1.   
    Pimkingetje's avatar

    Dit is ernstig gaaf! 😀 😀 😀

  2.   
    ting541's avatar

    heey ik ben er helemaal gek an aleen ik blijg ziten bij een misie ik heb hem nu 56.5 % uitgespeelt ik ben nu in een mijn met een trijn met een kanon wilt uw me hrlpen
    😕

  3.   
    ting541's avatar

    aleen ik heb hem op de xbox niet 360 maar de xbox
    😀 😕 8) 😥 😮 👿 🙁 😆 😡 😛 😳 🙄 🙂 😉

  4.   
    Eurbie's avatar

    Echt zéér goeie game.