Football Manager 2006

Verslaafd als ik ben aan games als USM, LMA, Championship Manager en Premier Manager testte ik uiteraard ook de demo van FM06 (Football Manager 2006) even snel toen deze uitkwam. Verandering? Mwah, op het eerste gezicht niet. Al is zo op het eerste gezicht wel aan het kleinste detail gedacht. Van foto’s van voetballers uit de tweede divisie van Frankrijk tot mooie 3D logo’s van de clubs en ga zo maar even door. Maar demo’s zijn en blijven demo’s…

Fullversion!!
Achterover leunend met m’n handen in mijn nek kijk ik naar mijn TFT-schermpje hoe de automatische installer van FM2006 zijn werk doet. Na nog niet eens FM2005 uitgespeeld te hebben, zoals ik graag gewild had, begin ik alweer vanaf vandaag aan FM2006! Ik zie mijn bruine huidje alweer wit wegtrekken door die dagen en nachten achter elkaar voor mijn scherm door te brengen. Ach, fuck ik heb toch al een vriendin.

Zoals altijd, en ook dit keer, is FM2006 ook te spelen op de MAC. Serieus applaus voor de makers. Waarschijnlijk zal niemand dit iets interesseren, maar mij doet het zeker wel wat als graficus. Heerlijk..één van mijn favoriete spellen doen op mijn favoriete besturingssysteem.

Nadat ik eenmaal FM2006 heb opgestart en de opties heb bekeken kies ik voor het team waar ik immers altijd mijn managerspel mee start “Brighton & Hove Albion“ oftewel The Seagulls. Namen als Hammond, Dodd en Colin Kazim-Richards klinken als muziek in mijn oren. Deze sterspelers moesten het dit seizoen voor mij gaan doen bij Brighton. Na wat transfers te hebben gedaan op de transfermarkt was ik klaar voor mijn seizoen. Als streven van het bestuur kreeg ik mee proberen niet te degraderen. Als eigen streven legde ik mezelf nacompetitie voor promotie vast. Iets te hoog gegrepen misschien, maar anders moet je het spel ook niet willen spelen.

Verandering?
Zo op het eerste gezicht kon ik zo een-twee-drie niet echt een verandering merken tussen 2005 en 2006. En dat vond ik eerlijk gezegd wel een beetje jammer. Doe eens gek en gooi er eens vette 3D wedstrijdbeelden in. Tja, ze moeten ook gedacht hebben: ‘wij zijn geen FIFA Manager/ LMA Manager’, maar een leuk extra was het wel geweest in mijn ogen. Ik begin die rondjes op het groenbruine grasveld ook een beetje zat te worden.

Naast de zo perfecte en geliefde spelers-database is er in elke versie wel iets nieuws te ontdekken. Al is het maar een andere start knop. Nu zinken ze gelukkig niet zo diep en hebben ze wel het één en ander vernieuwd. Maar een gat in de lucht springen is er nou ook weer niet bij. Het media-wereldje is nog meer uitgebreid en hoe je reageert op dingen heeft ook echt daadwerkelijk invloed op je spelers. Zeg je tijdens de rust tegen je spelers dat ze zo slecht spelen als een stel zwervers op Friese Doorlopers dan kunnen ze dat ook, gek genoeg, verkeerd opvatten. Verlies je dus de wedstrijd en zie je later in het nieuws spelers van jouw team verkondigen dat het door jouw woorden kwam.

Dit jaar zijn ze ook iets verder gegaan met het onderwerp ‘blessures’. Je krijgt nu zelf de keuze wat er met een speler gebeurt. Een spuitje? Zodat hij volgende wedstrijd met pijn speelt, maar wel kan spelen. Echter je kan de blessure wel twee keer erger maken hierdoor. Of kies je voor een behandeling door je clubartsen. Heeft een speler de griep? Stuur je hem naar huis of laat je hem ook door je clubartsen oplappen. Keuzes, keuzes en nog eens keuzes. Alsof je al zo weinig te doen hebt in FM.

Andere veranderingen zijn bijvoorbeeld de ‘on-the-fly’ tactieken. Tactieken veranderen tijdens de wedstrijden. Om even snel je formatie of whatsoever te veranderen moest je vroeger eerst een wissel aanvragen en wachten tot de bal uitging. Nu kun je terwijl de wedstrijd doorspeelt door middel van een split-screen de aanpassingen doorvoeren terwijl de wedstrijd doorspeelt. Of de bal zich nu in het spel of buiten het spel bevindt. Toch als nadeel ondervond ik als ik wel een wissel wilde toepassen en terug keerde naar de wedstrijd dat wanneer je bijvoorbeeld in de eerst volgende highlight van een actie de bal ziet uitgaan, de wissel nog steeds niet werd toegepast. En dat er na vier keer uitgaan de nieuwe man pas werd ingebracht. Dit kan in mijn ogen wel beter. Ik snap dat er een bepaalde actie wordt opgeroepen uit de database, maar ze weten ook dat er een nieuwe man klaar staat om in te vallen. Dus wanneer de bal uitgaat hij erin kan komen.

Bubbles high in the sky!
Pretty bubbles in the air
They fly so high, Nearly reach the sky
Then like my dreams, they fade and die
Fortune’s always hiding
I’ve looked everywhere
I’m forever blowing bubbles
Pretty bubbles in the air…

Heerlijk om na de film ‘Hooligans’ te hebben gezien meteen weer achter FM te duiken. Terwijl je speelt, beeld je jezelf gewoon in dat jouw aanhang ook gewoon volmondig je team aanmoedigd. Toch vind ik het publiek niet echt meer van betekenis in dit spel. Ik heb maar twee keer ondekt dat het publiek werd betrokken bij mijn beslissing. Bij een verkoop, wat overigens goed werd opgevangen. En bij een speler die ik een compliment gaf, reageerde het publiek ook positief. Maar dingen als: rellen, verkoop van shirtjes, verkoop van wat dan ook, bekritiseren van spelers, complimenteren van spelersaankopen of wat dan ook, het bleef allemaal een beetje achter. Jammer, aangezien voetbal geen voetbal is zonder publiek.

FM2006 is hoe dan ook gewoon weer een topper van SI Games. Nothing more, nothing less. Houd je dus van dit soort spellen, dan zal deze je ook voor 100 procent bevallen. Ik ga gewoon verder tot ik mijn streven heb gehaald en zoals je ziet op de screenshots sta ik er goed voor met nog zeker 12 wedstrijden te gaan.

Net als de vorige keer voor de mensen onder ons die met kleine clubs beginnen – zoals ik met Brighton -, hieronder een lijstje (© Joost Nijhof) van goede jonge getalenteerde voetballers voor ‘weinig’ geld:

Stefano Chuka Okaka (al 9 assists in 14 wedstrijden)
Marian Kurty
Freddy Guarin
Jonas Johansen
René Trehkopf (niet goedkoop, wel al je geld waard)
Mattias Lindström (niet goedkoop, wel al je geld waard)

Meer Football Manager 2006

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren