Gamersnet.nl

Age of Empires III

Age of Empires is al sinds jaar en dag een begrip in gameland. Deze RTS heeft talloze fans over de hele wereld die smachtend naar het derde deel in de reeks uitkeken. Kan Age of Empires III de verwachtingen waarmaken?

In Age of Empires III krijg je als speler de taak om terug in de tijd te reizen en de Nieuwe Wereld, Amerika, te gaan ontdekken. In de campaign doe je dit in drie verschillende scenario’s. De uit Malta afkomstige Morgan Black besloot als eerste de oversteek naar de Nieuwe Wereld te wagen. Daarna speel je met Jonathan Black, zijn kleinzoon, en Amelia Black, de kleindochter van Jonathan. Helaas is deze campaign niet al te lang, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere dingen te doen.

Geldgerichte Nederlanders

In die andere dingen kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een losstaand gevecht te spelen, of online te gaan en anderen uit te dagen voor een gevecht. De volkeren die je kunt kiezen zijn Rusland, Spanje, Frankrijk, Engeland, Portugal, Duitsland, het Ottomaanse Rijk en, jawel, Nederland. Al deze volkeren verschillen op kleine maar essentiële punten van elkaar. Zo hebben de Portugezen op het begin twee Town Centers waardoor ze sneller Villagers kunnen trainen die weer gebouwen kunnen maken of resources kunnen verzamelen. De Nederlanders kunnen banken bouwen waardoor het geld sneller binnenstroomt dan bij andere volkeren. Typisch Nederlands zou je zeggen.

Een grappige toevoeging aan de verschillende volkeren is dat alle eenheden in hun eigen taal praten. Geef je bijvoorbeeld een Nederlandse Villager de opdracht om hout te hakken, dan zegt hij in keurig accentloos Nederlands ‘houthakker’. Helaas heeft Ensemble Studios niet de moeite genomen om verschillende teksten voor een bepaalde actie in te spreken want ook na de tweede, derde en vierde keer hoor je gegarandeerd ‘houthakker’ als een villager hout gaat verzamelen. Dit had iets uitgebreider gemoeten.

Home City

Een van de belangrijke nieuwe toevoegingen aan Age of Empires III is de Home City. Deze stad, gevestigd in Europa, zal je door middel van kaarten voorzien van talloze extra’s, upgrades en nieuwe troepen. Naarmate het spel vordert en je meer Experience Points verzamelt, zullen er steeds meer en betere kaarten beschikbaar komen die je zullen helpen om de vijand gemakkelijker te verslaan. De interface van de Home City is, net als die van het gehele spel, erg simpel en duidelijk waardoor je nooit echt loopt te knoeien. Een andere leuke toevoeging is de aanwezigheid van de inheemse volkeren. De Indianen hebben verschillende kampen en zullen je helpen in de strijd als je een trade post vlakbij een Indianen kamp bouwt. Indianen zullen ook jouw zijde kiezen als je ze uit een benarde situatie helpt, zoals wilde beesten doden die een Indiaan bedreigen.

Grafisch loopt het spel als een trein. Je hebt geen super PC nodig om dit spel soepel te laten draaien, maar alles ziet er toch nog uitstekend uit. De gebouwen, de bomen en met name het water ogen geweldig. De eenheden zien er echter wel wat verouderd uit, wat erg jammer is. Op dit kleine dingetje na is er op visueel gebied niets te klagen.

Het grootste probleem van Age of Empires III is het gebrek aan vernieuwing. De toevoeging van de Home City is erg leuk, en het werkt ook uitstekend, maar daar blijft het wel bij. Waarschijnlijk heeft Ensemble Studios gedacht dat iets dat goed is niet veranderd hoeft te worden. Age of Empires II was goed, Age of Empires III is dat, ondanks het gebrek aan vernieuwing ook, dus voor alle strategiefans is dit spel verplichte kost.