Ultimate Spider-Man

Marvel is al tientallen jaren bezig met de Spiderman stripreeks. Een tijdje terug kwam Marvel met een nieuwe reeks, waar Spiderman weer terug bij af is. Activision ziet zijn kans schoon en borduurt verder op het concept van Spiderman 2. Zijn hier de kinderziektes uit deze game verholpen of is Spiderman écht weer terug bij af?

Terug bij af, maar toch verder

Ultimate Spider-Man gaat over de nieuwe stripreeks van Marvel. In de oude reeks was Peter Parker al getrouwd met Mary-Jane, waarmee hij zelfs al een kindje had. Peter had de reuma al aardig in de botten en acrobatisch slingeren zat er niet meer in. Toch was Spiderman nog een zeer populaire stripheld en Marvel zou gek zijn om te stoppen met de serie. Maar hoe ga je verder met een stripheld die zelfs in zijn eigen strip al bejaard is? Het antwoord is simpel: niet. Een oude, grijzende man kan geen criminelen meer aanpakken, al slingerend door de straten van New York. Daarom heeft Marvel ervoor gekozen om Peter weer opnieuw te laten beginnen, opnieuw weer gebeten te laten worden door die ene spin. Het een en ander is echter wel veranderd: waar Peter voorheen redacteur was van de Daily Bugle, is hij nu webdesigner. Daarnaast zit hij nog op de middelbare school en is hij een schoffie van… slechts vijftien jaar. Iedereen lijkt zijn ware identiteit te kennen (zo ook zijn vriendin Mary-Jane). Kort gezegd heeft Marvel de serie dus eens goed aangepakt en wat meer up-to-date gemaakt. Bovendien heeft Marvel topcriminelen als Rhino, the Green Goblin en Electro eens flink onder handen genomen.
En tja, de vraag naar één specifiek karakter in Spiderman 2 was enorm. Veel fans hadden graag Venom teruggezien, het ‘pak’ dat Spiderman zelf draagt en welke later zijn aartsvijand is. Activision pakt uit en zorgt er zelfs voor dat Venom speelbaar is! Hoe pakken deze vernieuwingen uit?

Strip!

Het eerste dat opvalt tijdens het spelen van de game is de cell-shaded techniek. Het hele idee achter Ultimate Spider-Man was om de strip zoveel mogelijk terug te laten komen in de game. En dat is meer dan aardig gelukt; alle karakters (en de omgevingen) lijken zo uit de strip geklommen en dat is precies waar Treyarch op doelde. De hele game is dus als het ware één grote strip, wat wordt neergezet door de bekende stripkreten en de vele stripkaders die in de game zitten. Het stripsfeertje is een erg aangename verrassing en zorgt ervoor dat het één en ander nóg meer over-the-top kan zijn. Puik werk van Treyarch dus.

Gameplay

Het grootste succes van Spiderman 2 was het eiland Manhattan, waarin de lenige webacrobaat zonder moeite zich kon uitleven. Het zou stom zijn om dit weg te laten uit Ultimate Spider-Man, dus ook in deze game kun je weer vrijuit rondslingeren. Ook is ditmaal Queens aanwezig, alhoewel dit een minder geslaagd onderdeel is. Queens is namelijk een lage ‘buitenwijk’ van New York waar slingeren nagenoeg onmogelijk is.

eftWaarin Spiderman 2 nog meer uitblonk, was het moves-systeem. Door middel van het verdienen van heropoints kon je onder andere verscheidene moves, extra slingersnelheid en nieuwe webtrucs kopen. In Ultimate Spider-Man is dit systeem er VOLLEDIG uitgegooid. Het lijkt nu volkomen nutteloos om mensen te helpen; het enige waarvoor je dit zou kunnen doen is om verder te komen in het verhaal (na twee/drie reddingen mag je alweer verder) of om de game voor 100 % uit te spelen. Nadeel van het ontbreken van deze optie is dat je geen trucs hebt! Je kunt geen bepaalde knoppencombinatie kopen om nieuwe trucs te unlocken, je kunt geen extra swing-speed kopen (wat toch erg aangenaam zou zijn, omdat het snelheidsgevoel vergeleken met Spiderman 2 helemaal weg is) en het kleine beetje aan variatie dat er in de game Spiderman 2 zat, is nu helemaal verdwenen. Dat dit nog een beetje gecompenseerd wordt door het goede, maar korte verhaal (en de vele boss-battles) is dan slechts een schrale troost.

Wat wel een hele opluchting is, is de voice-acting. Waar de suffe stem van Tobey Maguire niet helemaal Spidey was, is deze stem dat juist wel. Hoewel het puberende spinnenmannetje wel de kikker in de keel heeft af en toe, komt hij wel met de humoristische, scherpe opmerkingen die Spiderman tot Spiderman maken. Ook de andere karakters klinken erg natuurlijk en dit zonder het gebruik van grote namen.

Venom!

Toch wel het hoogtepunt in de game te noemen: de aanwezigheid van Venom. Dé ultieme superschurk. Tijdens het verhaal switch je af en toe tussen Spidey en Venom, wat een best welkome afwisseling is. In tegenstelling tot Spidey is Venom namelijk groot, locht, lomp en sterk en kan niet webslingeren. In plaats daarvan kan hij tientallen meters hoog springen en gebruikt hij zijn tentakels en krachtige klauwen om de tanks, soldaten en ander gepeupel dat hem aanvalt, te doden. En waar Spidey health krijgt bij het redden van een vallend iemand bijvoorbeeld, zal Venom zich moeten voeden. Hij kan daarom onschuldige bijstanders met zijn tentakels in zich trekken, om zo het leven uit hen te zuigen.
Ook Venom heeft geen uitgebreid combosysteem, noch afwisselende missies. Zoals Spidey steeds de schurk moet achtervolgen, ondertussen op flitsende wijze mensen moet redden om vervolgens de schurk zelf aan te pakken, moet Venom vaak ook de vijand achtervolgen om hem vervolgens te verslaan. En, helaas, zoals Spidey kennen ook bij dit zwarte gevaarte alle tegenstanders een eigen aanvalspatroon, zodat de gevechten wel heel makkelijk worden. Dit neemt niet weg dat Venom’s én Spidey’s missies erg leuk zijn om te doen.

Al met al lijkt Ultimate Spider-Man niet helemaal aan de verwachtingen te kunnen voldoen. Vooral voor fans leek de combinatie van het diepgaande slingerwerk uit deel twee met de stijl van Ultimate Spider-Man een absoluut schot in de roos. Helaas komt Ultimate Spider-Man echter tekort waar Spiderman 2 in uitblonk. Dit wordt echter wel weer gecompenseerd door de snelheid en heftigheid van het verhaal en de vele interessante boss-battles die de game rijk is. Ook maakt Venom een geslaagde rentree in de Spidey-reeks, waardoor deze titel toch nog de moeite waard is. Daarom zeg ik: voor wie deel twee nooit heeft gespeeld, en voor het eerst kennis maakt met het slingerwerk van Peter Parker in New York, zal deze aankoop geen miskoop zijn.

Meer Ultimate Spider-Man

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren