Zoals het een goede filmgame betaamt komt ook Fantastic 4 uit op bijna ieder platform. De Gameboy Advance wordt hierbij niet overgeslagen en Activision heeft zijn best gedaan om het spel goed tot zijn recht te laten komen. Niet gemakkelijk, want het is nogal wat om de sfeer van de film in zo’n klein apparaatje te proppen. Geslaagde poging, of toch niet…?
Het is een tijdje geleden dat er op GamersNet een GBA game werd besproken. Nu het dan eindelijk zover is, moet het uitgerekend een game zijn die voor de console-versie al de revue is gepasseerd. Ik ga dus ook geen uitgebreide beschrijving geven van het ‘verhaal’ achter Fantastic 4. Wat mij wel van het hart moet, is dat het niet meeviel om de GBA-game te spelen. Dat lag niet zo zeer aan het spelletje zelf, maar aan het feit dat er een (veel) betere handheld van Nintendo met dito games verkrijgbaar is. We zijn goed verwend dus en daar mogen de GBA en de GBA-games niet de dupe van worden. Je krijgt hier dus (uiteraard zou ik zeggen) een eerlijke review voor je kiezen, zeker omdat er nog ontelbaar veel GBA(SP)’s rondzwerven in vele huishoudens.
Ik heb er voor gekozen om de GBA-game te spelen op de DS, als was het alleen al voor de ‘back-lit’ verlichting, wat voor de echte kenners al een groot verschil maakt ten opzichte van de ‘front-lit’ GameBoy-Advance SP. Okee, voordat ik ga vertellen wat voor indruk de game op mij gemaakt heeft, toch maar even in het kort de story van The Fantastic 4. Zoals gezegd kun je beter de PlayStation 2-review van Lars lezen om er achter te komen wat de verhaallijn is, want die is in grote lijnen hetzelfde. Voor degenen die daar geen zin in hebben, vooruit… Zoals iedere filmgame wordt het concept tot in den treure uitgemolken en verschijnt er ook in het geval van Fantastic 4 op ieder vlak wel iéts van ze.
The Fantastic 4 bestaat uit Mister Fantastic, The Thing, Invisible Woman en The Human Torch. Deze vier lieden worden op hun planeet het slachtoffer van een enorme explosie en worden weer wakker in een ziekenhuis. Levend, dat wel, maar met een compleet andere DNA-structuur. Het DNA blijkt te zijn veranderd in opdracht van ene Dr. Doom, die hiermee meteen hun grootste vijand wordt. Voordeel is wel weer dat de vier ieder hun eigen superkrachten hebben gekregen. De vier hebben verschillende krachten en dat komt nou net goed uit, want ze moeten door een woud van levels allerlei opdrachten vervullen met als ultieme doel de vernietiging van Dr. Doom en zijn companen.
De vaardigheden (flexibiliteit, superkracht, onzichtbaarheid, krachtvelden gebruiken en het functioneren als wandelende aansteker) komen ieder prima van pas en kunnen ook geüpgrade worden. Fantastic 4 speel je vanuit het derde persoons zicht, schuin van bovenaf gezien. Voordeel daarvan is dat het lekker overzichtelijk is, maar het verveelt ook wel weer snel. Bij deze game heb je namelijk al snel het gevoel dat je het allemaal al eens eerder hebt gezien. Nadat je van de eerste verbazing bent bekomen (de superkrachten zijn namelijk prima uitgewerkt), en je een aantal malen deuren hebt opgeblazen, tegenstanders hebt vermorzeld en kisten hebt opgetild, bekruipt je al snel het gevoel dat dit wel eens de hele game zo zou kunnen blijven.
Maak je geen illusie: dit is ook zo! De game speelt wel weer erg lekker. Ik bedoel daarmee dat het wisselen tussen de personages erg gemakkelijk gaat. Met een simpele druk op een knop speel je met een andere held. Maar zoals gezegd blijft het daar dan ook bij. Het spel is niet veel anders dan het gebruiken van de superkrachten; deurtje open, deurtje dicht; vernietig kistje en versla ook nog eens wat tegenstanders. Groot voordeel van het spel is dat je het in het Nederlands kunt spelen. Er zit ook een Nederlandstalige handleiding bij en dat zien we ook wel eens anders. Voor wat betreft de graphics kan ik ook niet veel positiever zijn.
De superkrachten zijn de enige animaties die goed uit de verf komen (maar daar draait het in de game dan ook om!). Voor de rest is het allemaal erg lauwtjes en eentonig. Over het geluid kunnen we kort zijn: niets bijzonders, het lijkt soms wel of je met een zinken emmer op je hoofd naar muziek zit te luisteren.
Conclusie: Fantastic 4 is een game die handig gebruik maakt van de populariteit van de film en strips, maar die tegelijkertijd niet veel meer is dan een demonstratie van ‘kijk eens hoe handig wij de superkrachten kunnen verwerken in een game’. Weinig uitdaging dus en daarbij heb je het spel ook nog eens binnen een paar uur uitgespeeld. Daarvoor is de € 44,95, het bedrag waarvoor de game nog steeds in de winkels ligt, toch echt té veel geld. Daarentegen is de filmlicentie, ik zeg het nog maar eens, voor wat betreft de superkrachten, goed uitgewerkt. Dát is namelijk ook wel eens anders. Ben je dus een Marvel-comic- én filmliefhebber, dan kan ik mij voorstellen dat je hem ook op je GBA wilt spelen.