Championship Manager 5

Als je wint heb je vrienden, maar als je verliest dan is coach zijn van een elftal niet het meest dankbare werk. Naast dat je 90 minuten met een hartslag zit die Barney niet eens op een dartbord kan gooien, krijg je natuurlijk ook een lading stront over je heen als je van Stormvogels Telstar verliest. Win je echter een grote glimmende beker, dan is iedereen weer blij en leef je nog lang en gelukkig.

Nederland heeft een aantal minpunten in de voetbal geschiedenis. Naast Patrick Kluivert en de collectieve strafschoppenvrees, hebben wij een stelletje randdebielen als coaches gehad. Het duidelijkste voorbeeld is nog wel Dick A., wie het wel verstandig leek om Arjen Robben te wisselen voor de voetballende junk, Paul Bosvelt. Dan heb je opeens 16 miljoen bondscoaches in één land.

Om ons te bewijzen biedt de PC, Xbox dan wel Playstation ons de uitkomst. Als een geschenk uit de hemel en hartenwens van menig voetbalrukker kan men hierin het heft zelf in handen nemen. Championship Manager 5 is de vijfde (geen zesde) editie, waarmee je dus kan zeggen dat Eidos de nodige ervaring heeft. Naast een update in de vorm van transfers, stadions, shirts etc. moet er natuurlijk ook een origineel concept aangeboden worden. Volgens Eidos zelf hadden ze een ‘dream team’. Engelse topcoach Mervyn Day van Charlton Athletic was als consultant bij de ontwikkeling aanwezig, vooral omdat hij in het bezit is van een UEFA Pro-vergunning. Dat zal een papiertje zijn waarop staat dat je aardig elf gasten in bedwang kan houden.

Oog voor tactiek

Het eerste wat je opvalt bij het spelen van de game is de ongelofelijke licentielijst. Ik heb nog nooit zo veel officiële namen op een rij zien staan en met zo’n oog voor detail. ‘Tielse Eendracht Combinatie’, ‘Recht op Doel af Raalte’ en ‘Uitspanning na arbeid’ zijn bijvoorbeeld clubs waarbij de gehele selectie is ingevoerd. Ik kies echter Westlandia. Al direct wanneer de club geselecteerd is vallen de enorme mogelijkheden op het gebied van tactiek op. Vrijwel elke situatie wordt nagebootst en aan jou de taak om in te stellen hoe er gevoetbald moet worden. Naast de tactiek moeten de spelers ook op hun plaats worden gezet. De kwaliteiten van de spelers zijn een beetje onoverzichtelijk weergegeven, maar met de mode om spelers te vergelijken komt men een heel eind.

Tijdens de wedstrijd volgt men het spel. Dit kan tussen tijden van 90 tot 10 minuten, het is echter wel raadzaam de hele wedstrijd te volgen. Via de statistieken en natuurlijk je voetbalinzicht kun je kijken waar je zwakke punten liggen, die je vervolgens kunt aanpassen tijdens de game. Dit zorgt voor een dynamische manier van spelen, aangezien je beslissingen een cruciaal gevolg voor de wedstrijd kunnen hebben. Ga je vol in de aanval, dan laat je verdediging steken vallen. Ga je echter vol in de verdediging, dan zal de bal weinig van je eigen helft komen en krijg je op langere termijn vaak een tegengoal om de oren.

Handelen

Spelers komen en gaan, daarom is aanvulling van het spelersbestand een belangrijke taak. De redenen van het weggaan van een speler kunnen variëren van weggekocht of het niet eens kunnen worden over een contract tot het wegsturen van spelers wegens onprofessioneel gedrag of geweld. Je kunt zelf aangeven welke spelers beschikbaar zijn, maar andere coaches zullen ook geïnteresseerd zijn in spelers die dit niet zijn. Zij laten je dit weten via een persoonlijk bericht, waardoor de coaches echt als mensen bij je overkomen.

In het begin, als je team nog niet zoveel naamsbekendheid en geld heeft, zul je het vooral moeten hebben van talentjes. Deze worden gescout door je staff, zodat jij ze er alleen maar uit hoeft te pikken. Wat wel storend was is dat bijvoorbeeld Maduro, een van de belangrijkste spelers op het WK onder de 20, niet veel verschilt van andere leeftijdsgenoten. Ik miste toch wel de kwaliteiten van de talentjes bij bijvoorbeeld Ajax, waar ik het soms gewoon niet mee eens was.

Conclusie

Championship Manager 5 is niet de game die je samen met vrienden speelt, maar dat had ik je al van te voren kunnen vertellen. Je speelt dit spel niet voor de afwisseling en al helemaal niet als je niet van voetbal houdt. Doe je dat wel en/of heb je gewoon geen vrienden, dan is Championship Manager 5 echt een must have. De game is volledig up to date en kent een verschrikkelijk grote licentielijst. Wat soms wel frustrerend is, is dat je het winnen niet zelf in de hand hebt. Je kan een team nog zo goed opstellen, het spel gaat gewoon minder om je eigen kwaliteiten. Dat is echter wel precies hoe een trainer zich moet voelen.
Toch blijft het een belangrijke voorwaarde van voetbal te houden. Een laatste aanrader is de pc-versie, aangezien het doorspitten van menu’s een stuk sneller meemaat. Verplicht voer voor de trainer die schuilt in jou!

Overigens nog een laatste tip: koop de game op de PC. Dit aangezien je met patches en updates meer uit je spel kunt halen. Tevens speelt het veel makkelijker weg.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren