SiN Episodes

Vreemde websites en nog vreemdere puzzels waren de afgelopen weken een inleiding op het vervolg op SiN: SiN Episodes. Waar is Ritual mee bezig en wat betekent vooral dat ‘Episodes’ eigenlijk?

LegionPharma

Alweer bijna twee jaar geleden werd de SiN-gemeenschap flink wakker geschud. SiN, een game die dankzij een releasedatum dicht bij Half-Life en vele bugs niet echt veel bekendheid heeft gekregen, zou een vervolg krijgen. Of beter: er zou aan een vervolg worden gewerkt. Of beter: Ritual wilde aan een vervolg werken, maar kon geen uitgever vinden en veegde blijkbaar het hele plan van tafel.

Enkele weken geleden gebeurde er echter iets vreemds: Ritual’s eigen website begon af te tellen. Tegelijkertijd werden de sites die verbonden waren aan een eventueel project SiN 2, omgeleid naar een site van de medicijnfabrikant LegionPharma. Gelijk ontstonden er geruchten dat een SiN 2-aankondiging via deze weg zou komen, al waren de bewijzen op dat moment niet sterk.

Gedurende enkele weken verschenen er steeds meer puzzels op de website van LegionPharma, die kreten als ‘Elexis is back’ en ‘U4 for everyone’ als antwoord hadden. Het was toen al duidelijk: een vervolg op SiN komt eraan!

Source en Steam

Heeft Ritual dan een uitgever gevonden? Ja en nee. Weet je nog dat Ritual op zoek was naar een uitgever en die niet vond? Dit kwam mede doordat de uitgevers die hiervoor in aanmerking kwamen allemaal de SiN-franchise wilden bezitten, terwijl Ritual die wilde houden. Ondertussen was wel al een band ontstaan met Valve en die laatste heeft haar eigen systeem om games aan de man te brengen: Steam.

Steam is het systeem waarlangs de volgende SiN, dat de naam SiN Episodes heeft gekregen, zal worden verkocht. Steam is ook het enige systeem waarlangs SiN Episodes zal worden verkocht. Wen er maar vast aan dat breedbandverbindingen nodig zijn, want meer ontwikkelaars zijn erg geïnteresseerd in deze manier van aanbieden, omdat het een uitgever scheelt die eisen stelt en er tegelijkertijd soms erg lang over doet om de games uiteindelijk op de markt te brengen.

Steam heeft nog een voordeel (voor Ritual althans): kopiëren wordt een stuk moeilijker. Je MOET immers de game downloaden en er zal in ieder geval een Steam-account en daarnaast ongetwijfeld ook een persoonlijke sleutel aan te pas komen om de game werkelijk te kunnen spelen. Aan de andere kant zal het cracken van de game nooit lang kunnen duren. Half-Life 2 kon immers ook via een speciale omweg geactiveerd worden, voor mensen die de game op DVD kochten en niet over een Internet-verbinding beschikten.

Naast Steam gebruikt Ritual nu ook de Source engine van Valve om SiN Episodes. De Quake 2 engine is natuurlijk ook al lang niet meer actueel en de Source engine kan erg mooie plaatjes laten zien en heeft ook allerlei andere features aan boord, die zeker voor een mooie game kunnen zorgen. Ritual heeft met SiN en bijvoorbeeld ook Elite Force II al lang laten zien dat zij kwalitatief erg goede games kunnen bouwen, er bestaat dan ook geen twijfel over dat SiN Episodes een topgame gaat worden.

Episodes

Dat SiN Episodes gebruik gaat maken van de Source engine is een redelijke verrassing, het gebruik van Steam als afleversysteem een nog grotere, maar de allergrootste verrassing is wel de Episodes-kant van SiN Episodes. De game gaat namelijk in losse delen verschijnen.

In plaats van één grote game en misschien een paar expansions wil Ritual namelijk regelmatig een hele episode afleveren en elke aflevering moet apart worden aangeschaft. Je koopt, hoogstwaarschijnlijk met een credit card, dus elke keer een nieuwe aflevering van de game, te beginnen met SiN Episodes: Emergence. Met elke aflevering zou je een paar uurtjes zoet moeten zijn en de prijs voor de eerste aflevering zou op of zelfs onder de 20 dollar moeten komen te liggen. De afleveringen zouden met tussenpozen van ongeveer drie à vier maanden moeten verschijnen.

Er is een overkoepelende verhaallijn, die de afleveringen aan elkaar knoopt, maar dat wil niet zeggen dat je elke keer met een leeg gevoel komt te zitten. Het verhaal van elke aflevering heeft namelijk twee niveau’s: die van de grote verhaallijn en die van de eigen verhaallijn. Elke aflevering kent een eigen begin, midden en eind, zodat je aan het einde ook echt een ‘game’ hebt uitgespeeld. Alle afleveringen bij elkaar vertellen echter ook weer een verhaal, het verhaal van SiN Episodes.

Elexis is back!

Over het verhaal van de eerste aflevering of de serie in het geheel wil Ritual nog niet veel kwijt. Wat wel bekend is, is dat de volgende personen aanwezig zullen zijn:

John R. Blade: de held uit de eerste SiN is (natuurlijk) terug. Hij is na SiN en Wages of SiN nog steeds op zoek naar Elexis Sinclaire, maar is in de tussentijd wel wat harder geworden in de strijd tegen misdaad. Zijn gevecht met Elexis en SinTEK is zelfs een obsessie aan het worden. SiN Episodes zal ‘enkele geheimen van Blade aan het licht brengen’.

JC: Ook JC is terug (ondanks zijn dood in de SiN-film) en hij is nog steeds een hacker in dienst van HardCORPS. Ook hij heeft meer geleerd sinds SiN en is nu volwassener geworden. Zijn lollige commentaar zoals in SiN zullen we blijkbaar moeten missen.

Elexis Sinclaire: Zelfs Elexis is terug en zij is nog steeds hoofd van SinTEK. Zij is Blade echter niet vergeten en lijkt er deze keer vooral op gebrand te zijn Blade persoonlijk te raken.

Jessica Cannon: Jessica is de enige nieuwe in het gezelschap. Zij is onlangs aangenomen bij HardCORPS en wil zich graag bewijzen. Ze is erg bedreven in het infiltreren van zelfs de zwaarst beveiligde terreinen en gebouwen. Zal SiN Episodes deels sneaker worden? Hoe dan ook, Jessica zal erg belangrijk blijken in de overkoepelende verhaallijn…

Alles speelt zich nog steeds in en rond Freeport City af. De mensen in deze stad weten nog immer niet precies wat SinTEK onder leiding van Elexis heeft willen doen en vereren haar zelfs, al is er wel een angst die heerst. De mutanten zijn er ook nog steeds, maar zij leven voornamelijk in de arme delen. De rijkere burgers kijken ook niet naar ze om, totdat…

When it’s done

Wanneer mogen we de SiN Episodes: Emergence verwachten? Dat is nog niet duidelijk. Ritual heeft dankzij Steam geen hijgende uitgever in de nek en wil een goede game afleveren. ‘Een volledig team’ werkt nu aan de eerste aflevering en een test moet nog uitwijzen wat de releasedatum gaat worden. De eerste indicatie was begin komende winter, maar er gingen al geruchten van september rond. Wij houden Ritual in de gaten!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren