De volgende generatie consoles: De Playstation 3

Nadat Microsoft in samenwerking met MTV de release van de Xbox 360 uitgebreid had gevierd, kon Sony natuurlijk niet achter blijven. Los Angeles kreeg de primeur. Zowel uiterlijk als innerlijk werd geshowd aan het grote publiek.

eft

Technische praat

In de strijd om wie de marktleading consoles krijgt zijn natuurlijk de technische specificaties van enorm belang. Bij de vorige generatie kwam de PlayStation2 een jaar eerder uit dan de GameCube en Xbox. Hierdoor had de console technisch een lichte achterstand. Het ziet er nu in ieder geval naar uit dat de PlayStation3 en Xbox360 vrijwel gelijk in de winkels liggen en dus technisch verschil beperkt zou moeten zijn. Zou moeten zijn, want naar eigen zeggen heeft Sony een krachtigere processor dan die van Microsoft. De PS3 zal één CELL core bevatten met een geclockte snelheid van maarliefst 3,2ghz. Daarmee heeft het maarliefst een perfomance van 2.18 Teraflops, wat volgens Sony weer twee keer zo krachtig is dan de kast van Microsoft. Dit zegt echter niet zo gigantisch veel, aangezien ditzelfde verschil ook aanwezig is bij de huidige generatie consoles (Xbox 2.9 GFLOP en de PS2 6.2 GFLOP)

Over het RAM geheugen betreft, de Xbox 360 beschikt over 512 MB of GDDR3 RAM met 700 MHz of DDR. De Playstation3 heeft nagenoeg hetzelfde: 256MB GDDR VRAM 700mhz en 256MB XDR main RAM op 3.2 Ghz. De overige specificaties zie je onderaan dit artikel.

Meer dan techniek alleen

ight
Voor de mensen die wat minder van de techniek snappen zijn er uiteraard ook nog andere feitjes naar buiten gekomen. Zo zullen er op de Playstation3 maarliefst 7 controllerspoorten aanwezig zijn. Daarnaast zal de Playstation van 2 naar 6 USB poorten gaan, wat ongetwijfeld leuke features gaat bieden voor de toekomst. Vier poorten zitten er aan de voorkant en twee aan de achterkant.

Daarnaast slikt de Playstation3 aardig wat kaarten. Uiteraard zijn er weer twee Memory Stick Duo-poorten aan de voorkant aanwezig, maar ook een SD-kaart of compact flash memory gaat er goed in. Er is zelfs ruimte voor een afneembare 2,5″ HDD. Over de media kunnen we ook kort zijn, de Playstation3 slikt alle gangbare media (CR-ROM, CDR+W, DVD, DVD-ROM, DVD-R en DVD+R) bovenop de Blu-Ray Discs uiteraard, dé toekomst in de ogen van Sony. Uiteraard zullen spellen van de Playstation 1 en 2 speelbaar zijn op deze nieuwe console.

eft

De controller

Het nu al meest bekritiseerde punt van de Playstation3 is de controller. De vorm is strak, maar de vraag is of dat niet ten koste gaan van functionaliteit en comfort. In grove lijnen is de indeling hetzelfde, maar kan je deze controller op dezelfde manier vast houden en dan nog bij de schouderknoppen komen? Een andere vraag die ons rest zijn de triggers. Op deze pic zijn het slecht rondjes, maar waarschijnlijk zijn het nog alijd de klassieke Sony triggers. Op fora wordt de controller nu al ‘De boomerang van Sony’ genoemd en dat had je kunnen verwachten met dit gewaagde model. Als de Playstation3 dezelfde poorten heeft als de PS2 heeft, kun je natuurlijk ook nog je klassieke controller aansluiten.

De games

Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) heeft op de E3 vier exclusieve Playstation3 titels bekend gemaakt. De vier titels worden allemaal door Europese developpers gemaakt. De overige titels staan onderaan.

FORMULA ONE – SCEE Studio Liverpool heeft de eer om de nieuwe FIA FORMULA ONE WORLD CHAMPIONSHIP voor de volgende generatie consoles te maken. Volgens Sony zou de ongekende kracht van de nieuwe Playstation nieuwe deuren openen en zo een extra dimensie aan Forumule 1 racing kunnen toevoegen op vlakken als AI en fysiek gedrag van voorwerpen (crashmodel bijv.), terwijl de fotorealistische omgeving voor een ongekende ervaring moet zorgen. Racen als nooit tevoren. Laten we dan ook maar hopen dat Sony deze lovende woorden waar maakt.

Heavenly Sword wordt ontwikkeld door Ninja Theory. Sony zelf zegt het volgende over de game:

“The game combines the intense action and visuals of the best martial arts action movies with a ground-breaking, free-style combat system allowing players to freely switch between multiple sword types and a wide range of weapons on-the-fly. With state-of-the-art technology and gameplay, Heavenly Sword takes players on a roller coaster of emotion and action that truly exploits the potential of gaming as the new artistic entertainment medium.”

Killzone PLAYSTATION 3 (Working Title) Developed by Amsterdam-based Guerrilla. Wat kunnen we trots zijn als Sony bij de eerste vier games een Nederlandse titel er bij zet. Gisteren hadden we al een oogstrelende trailer gezien, die diepe indruk op ons maakte. Killzone PLAYSTATION 3 zal natuurlijk aan haar vertrouwde concept vasthouden en blijft een first person shooter. Killzone gaat over het gevecht tussen de ISA en de Helghasts. Met de nieuwe technieken moet de nieuwe Killzone vooral non-liniair worden.

Ten slotte is er nog MotorStorm die wordt ontwikkeld door Evolution Studios. MotorStorm biedt (hoe kan het ook anders) off-road racing. Veel tracks en veel rijtuig. Alles wat namelijk een beetje op modder kan rijden is vertegenwoordigd, dirt bikes, ATVs, sand rails, rally cars, monster trucks en alles wat nog meer paardenkrachten en wielen heeft.

Overige launchtitles:

2 Days to Vegas
Metal Gear Solid 4
Devil May Cry 4
Scarface: The World is Yours
Tekken 6
Gran Turismo 5
Red Dead Revolver 2
Madden NFL Next
Dirty Harry
Warhawk 2
King Kong
Secret Service
Grand Theft Auto Next
Eyedentify
Killing Day
Shadow Clan
Fight Night Round 3
Getaway 3
Demonik
Alan Wake
Dog Tag
I-8
Splinter Cell 4
Ghost Recon 3
Darkness
Condemned: Criminal Origins
Fifth Phantom Saga
Gundam World
Possession
Dark Sector
Killing Day
Ni-oh

Technische specificaties:

http://gamersnet.nl/index.php?display=artikel&id=538

Meer Project Rub

2/6/2005Project Rub 2
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren