Project Rub

Een paar goede games beschikbaar hebben bij de launch van een console staat garant voor een goede start. Project Rub, een van de launchgames voor de Nintendo DS, moet ons lekker maken voor het touchscreen en de mogelijkheden van de DS. Lees hier of dat Sega gelukt is.

Wrijven maar

Zo heel verschrikkelijk veel DS games liggen er nog niet in de schappen dus als je dan toch een DS hebt aangeschaft wil je meteen ook maar een goede game er bij. Eentje die als het even kan je ook nog eens duidelijk maakt dat je keuze voor de Nintendo DS een goede keuze is geweest. Project Rub pretendeert aan deze verwachtingen te voldoen. Een game waarbij je de stylus verplicht moet gebruiken tenzij je je vingertoppen wil gebruiken maar dat is niet aan te raden want dan kun je om de haverklap je scherm schoon en vetvrij maken.

enter enter

Versier een liefje

Het draait in deze game allemaal om het veroveren van je meisje door het spelen van allerlei mini-games die stuk voor stuk met de stylus zijn te spelen. Project Rub doet dus letterlijk zijn naam eer aan want je wrijft je echt een ongeluk. Je zou er haast RSI van krijgen. De mini-games zijn stuk voor stuk erg origineel en je krijgt er dan ook niet snel genoeg van. Nadeel is wel dat enkele games in een weliswaar gewijzigde vorm terugkomen. Je hebt dan echt het gevoel dat je dit al eerder hebt gezien en meer met een herhaling bezig bent. Project Rub geeft je echter niet het gevoel dat je bij enkele andere Nintendo DS-launchgames wel krijgt, namelijk dat je met een veredelde demo bezig bent. Daar is het spel eenvoudig te origineel, te uitgebreid en te goed voor uitgewerkt.

enter enter

Mini-games paradise

Over de opbouw van de mini-games is goed nagedacht. De game heeft zelfs een verhaallijn, die als een rode draad door de game heen loopt en middels tussenanimaties naar voren wordt gebracht. Niet op een irritante manier overigens want de animaties zijn niet alleen van een goede kwaliteit, maar het geeft de game ook meteen zijn charme. De mini-games zelf zijn ook prima uitgedacht, werken goed en zijn vooral niet te kort. Om de paar games moet er een zogenaamde ‘boss-fight’ worden uitgevochten en die zijn behoorlijk pittig, niet in de laatste plaats omdat deze geregeld uit drie delen bestaan, waarbij je als je je levens (over het algemeen drie) hebt verspeeld, helemaal opnieuw kunt beginnen. De game slaat je vorderingen automatisch op dus dat speelt lekker weg. De moeilijkheidsgraad is over het geheel genomen niet al te hoog, maar de game biedt ruim voldoende uitdaging.

De DS-microfoon speelt ook een belangrijke rol in het spel en zal zo nu en dan zijn intrede doen. Opvallend is dat dit uitzonderlijk goed werkt. De handheld reageert zeer direct op het blazen en grafisch gezien klopt het ook. Stoppen met blazen betekent bijvoorbeeld ook daadwerkelijk dat het door jou voortbewogen zeilbootje stopt. Zachtjes blazen heeft zachtjes varen tot gevolg en hard blazen… inderdaad.

De mini-games zelf variëren van het ‘wegtikken’ van een aantal stieren die met hordes op je af komen rennen tot aan het verwijderen van goudvissen uit je maag (ja, vreemd), je vriendin haar kleding schoonmaken, kaarsjes uitblazen en het besturen van een autootje. Maar ook het ouderwetse monstertje verslaan is aanwezig en dit is net zoals de rest van de game grafisch gezien helemaal in orde. Over het geluid ben ik wat minder te spreken. Dit is erg eentonig, saai en soms zelfs voorzien van ronduit irritante stemmetjes. Ook over de levensduur van het spel ben ik niet echt optimistisch. Ik speelde de game in een behoorlijk rap tempo uit, hoewel ik van het begin tot het eind wel geboeid bleef.

enter enter

Conclusie

Project Rub heet in Amerika ‘Feel the magic XY XX’ en dat is ook een heel typerende titel voor het spel. De Nintendo DS heeft met Project Rub een game die de mogelijkheden van de DS prima benut en aangeeft waartoe deze in staat is. De game zelf is dan ook nog eens prettig speelbaar en ziet er goed uit. Dat de logica van sommige games je dan wel eens ontgaat mag de pret niet drukken, mits je daar niet gevoelig voor bent natuurlijk. Project Rub is een van de titels voor de Nintendo DS die je er gewoon bij moet hebben.

  1.   
    FableFreak's avatar

    huh? ik begrijp het hele concept niet

  2.   
    theis's avatar

    als je je ds voor de graphics gekocht heb, was dat dus even een grote fout…
    de ds is eerder een puzzel/minigames platform dan een next-gen platform.
    spel is trouwen wel geestig als je van vage minigames houdt 😀