De volgende generatie consoles: De Xbox 360

Gisteravond zagen miljoenen kijkers van muziekzender MTV in Amerika de onthulling van de Xbox 360, de opvolger van Microsoft’s Xbox. Beroemdheden, sporters, muzikanten en Microsoft personen deden de Xbox 360 uit de doeken op ‘The Next Generation Xbox Unveiled’ party en zorgen op deze manier voor een einde van alle speculatie die er de afgelopen maanden was rond de opvolger van de Xbox.

eft

Het uiterlijk

De Xbox 360 is nu een elegant wit/zilver systeem geworden die zowel verticaal als horizontaal neergezet kan worden. Waarschijnlijk een van de dingen die het meest opvalt is de power button, The Circle of Light, de knop waarmee je de console aanzet. Deze knop is ook verwerkt in het nieuwe logo van de Xbox 360. Rechts van de aan knop is een luikje met daarachter twee USB aansluitingen verborgen, hier kunnen audio en video apperaten als een camera of mp3 speler op kunnen worden aangesloten. Links van de power knop zijn twee sleuven voor memory cards, die niet langer meer op de controllers zitten. Dit betekent echter niet dat een harde schijf is verdwenen, deze zit helemaal links en is indien nodig verwisselbaar voor eentje met een grotere capaciteit. Een harde schijf van 20 GB zit standaard bij de Xbox 360. Tussen deze harde schijf en de memorycard sleuven zit een klein zendertje voor het ontvangen van contact van de draadloze controllers, de console van de 21ste eeuw heeft geen draden meer en wireless controllers zijn dus ook een standaard.

Draaien we de Xbox 360 om dan zien we hier de SCART aansluiting voor TV en het netsnoer voor op het lichtnet, ook is er op de achterkant nog een extre USB opening aanwezig en zien we een Ethernet-aansluiting om je Xbox 360 op het netwerk/internet aan te sluiten. Aansluiten op het netwerk hoeft trouwens niet alleen meer met een kabel, de Xbox 360 heeft ook WiFi ingebouwd waardoor je ook draadloos contact kunt maken met andere WiFi apperaten. Ook noemenswaardig over het uiterlijk van de Xbox 360 is dat de voorkant eraf te klikken is en als een soort frontje van een mobiele telefoon werkt, er zijn nieuwe frontjes in allerlei kleuren en je kunt dus zelf kiezen welk frontje jij op jouw Xbox 360 klikt.

ight

De controller

Standaard bij de Xbox 360 zit nu dus een draadloze controller waarvan het uiterlijk niet zo heel veel verschilt ten opzichte van de huidige Xbox Controller S. Natuurlijk is er geen draad aanwezig en is hij niet zwart maar witkleurig, ook veel knoppen hebben een andere plaats gekregen. Zo zijn de witte en zwarte knop verdwenen, maar zijn er boven de linker en rechter trigger twee nieuwe knoppen gekomen zoals de PlayStation2 ze ook heeft. De Start en Select buttons zijn verplaatst naar het midden van de controller, naast het ronde Xbox 360 logo. Staat je Xbox 360 uit dan kun je met een druk op deze knop de console aanzetten, tijdens het spelen van welk spel dan ook keer je met een druk op deze knop naar ‘The Guide’, het dashboard van de Xbox 360 waar ik later op terug kom. Wat verder nog opvalt is dat de grote sleuven voor je memorycard of je Xbox Live headset zijn verdwenen en plaats hebben gemaakt voor een klein gaatje waarin je een headset in kunt pluggen. Naast deze draadloze controllers zunnen er trouwens ook gewoon controllers met draad verschijnen, deze zullen echter minder vaak voorkomen en op de USB aansluiting moeten worden aangesloten.

eft

De hardware

Natuurlijk wilt Microsoft net als met de huidige Xbox de krachtigste console op de markt hebben, de Xbox 360 is daarom uitgerust met een CPU bestaande uit drie IBM Power PC chips die elk op 3.2 Ghz draaien. Daarnaast zit er 512 MB GDDR3 RAM in de machine, in de huidige Xbox is dit 64 MB. Het GPU in de Xbox 360 is van ATI makelij en deze grafische kaart draait op 500 Mhz. Dankzij dit alles kan de console 500 miljoen polygonen per seconde op het beeld toveren. Natuurlijk zijn deze specs indrukwekkend, specifiekere informatie over de specs kun je vinden onderin dit artikel.

Eerdere geruchten dat er verschillende soorten Xbox’en op de markt zouden komen met en zonder harde schijf kunnen we bij deze de kop indrukken. Elke Xbox is standaard voorzien van een 20 GB harde schijf die uit te breiden is naar 40 GB of zelfs meer. Ook de Xbox 360 is voorzien van een DVD speler die 12 x kan halen. Deze DVD speler speelt natuurlijk alle Xbox 360 games af en kun je er DVD’s op kijken. Dit keer worden ook DVD-R(W), DVD+R(W), DVD-Rom en CD-R(W) ondersteund en kunnen WMA CD’s, MP3 CD’s en Jpeg Photo Discs worden bekeken op het apperaat.

The Guide

Het dashboard van de Xbox 360 wordt The Guide genoemd en zal betrekkelijk meer kunnen dan het huidige Xbox dashboard. Met een druk op het Xbox 360 logo van je controller kom je in The Guide en kun je heel wat dingen doen. Het is de bedoeling dat elke Xbox 360 straks in verbinding staat met Xbox Live (zowel gratis met Xbox Live Silver als betaald met Gold) en dat je gamercards kunt opvragen van anderen en die van jezelf kunt beheren. Gamercard is een zeer uitgebreide gamertag waar onder andere te vinden is welke game je aan het spelen bent, welke muziek je aan het luisteren bent, hoe je reputatie is op Xbox Live en wat je persoonlijke records in verschillende games zijn. Ook kun je in The Guide muziek beluisteren die je hebt geript van een CD of zelfs van je op het USB aangesloten Mp3-speler. Vanuit het dashboard is het ook mogelijk om naar de Xbox Live Marketplace te gaan, dit is een plek waar je Downloadable Content, Xbox demo’s en trailers en Themes gratis of tegen een prijsje kunt downloaden.


Het media scherm in The Guide waar je muziek, foto’s en video’s af kunt spelen.


Het Xbox Live Marketplace waar je van alles kunt downloaden

Xbox Live

Wanneer je de Xbox 360 koopt is hij direct uit de verpakking geschikt voor Xbox Live en ook iedereen met een internet verbinding kan meteen de console aansluiten op het Xbox Live netwerk van Microsoft. Zoals al eerder vermeld zijn er twee soorten Xbox Live. Er is een Silver en een Gold lidmaatschap. Silver is standaard en volledig gratis, met Xbox Live Silver kun je in het weekend games met anderen spelen over Xbox Live. Verder kun je heel de week lang andere gamercards checken, video en audioberichten uitwisselen met anderen en dingen downloaden op het Xbox Live Marketplace. Xbox Live Gold is de betaalde vorm van Xbox Live en hiermee kun je 24 uur per dag 7 dagen per week met anderen online gamen, erg fijn is het om te melden dat je dit keer niet per se een creditcard nodig hebt om je in te kunnen schrijven maar dat er andere betaalmethode’s zullen komen. Hoe dit in zijn werk gaat is op dit moment nog niet bekend.

De games

Het belangrijkste middel om een console bekend te maken blijven natuurlijk de games. Microsoft heeft bekend gemaakt dat de volgende games bij de launch of in een korte periode na de launch beschikbaar zullen zijn voor de Xbox 360:

Microsoft Game Studios
– Perfect Dark Zero
– Kameo: Elements of Power
– Project Gotham Racing 3
– Gears of War

Third Party Developers
– NBA 2K6 (2KGames)
– Call of Duty 2 (Activision)
– QUAKE 4 (Activision)
– Tony Hawk’s American Wasteland (Activision)
– Madden NFL 06 (Electronic Arts)
– Need For Speed: Most Wanted (Electronic Arts)
– Tiger Woods PGA Tour 06 (Electronic Arts)
– The Darkness (Majesco Entertainment)
– Saint’s Row (THQ)
– Ghost Recon 3 (Ubisoft)

Natuurlijk kennen we al veel meer titels die ook op het apperaat uit zullen komen zoals The Elder Scrolls IV: Oblivion en de nieuwe Test Drive maar Microsoft is er in ieder geval zeker van dat deze titels er zullen zijn kort na de launch. Binnenkort kun je op Gamersnet.nl ook een groot artikel vinden met games voor de Xbox 360.

En zo zijn we aan het einde gekomen van ons artikel over de nieuwe Xbox 360. Microsoft weet ons te melden dat de opvolger van de Xbox zo’n drie maanden voor het einde van het jaar al in de winkel moet gaan liggen. En dat Europa, net zoals Amerika, al mogelijk in november kan gaan genieten van deze Next-Generation console. Voor welke prijs hij in de winkel ligt is niemand nog bekend maar zal uiteraard, naast een blow-out aan andere gamesinformatie, bekend worden gemaakt op de E3 die over een weekje in Los Angeles gehouden wordt.

Klik hier voor Xbox 360 specificaties

  1.   
    antonie112's avatar

    XGT_Spider schreef, "Xbox 360 SUCK SUCK SUCK ๐Ÿ˜› PS3 gaat de xbox verslaan ๐Ÿ˜› "

    tot nu toe nog niet ๐Ÿ˜†