Settlers: Heritage of Kings

Als ik het over Settlers heb, dan heb ik het voor de meeste mensen al meer over een begrip dan simpelweg over een titel van een strategie game. Blue Byte komt met het vijfde deel in de reeks op de markt en moet eigenlijk wel met keiharde ogen gaan gooien, wil het blijven staan in het strategie genre qua graphics en gameplay. The Settlers: Heritage of Kings heeft in ieder geval een sterke metamorfose ondergaan. Lees snel verder of deze ook de positieve richting is opgegaan.

Toch geen slechte vertaling he?

Het eerste wat mij opvalt, is dat ik de mogelijkheid heb om het spel in het Engels of in het Nederlands te installeren. Nederlands??? Nee, wees gerust, het wordt alleen ondertiteld en de besturing en informatie is netjes vertaald in ons eigen vaderlandse taaltje. Dus geen slechte nasynchronisatie, maar gewoon een extra hulpmiddel om de stemmetjes van onze Settlers gasten beter te kunnen begrijpen. Dan heb ik het niet over m’n stemmetjes in m’n hoofd, maar onze Settlers personages hebben nu de mogelijkheid om je netjes (of minder netjes) toe te spreken. Over het geluid en de special effects kom ik later nog op terug.

A quick start

Na ik besloten heb een campagne te starten en de verhaallijn te volgen, word ik direct geconfronteerd met de compleet nieuwe grafische engine van Settlers. Mocht deze in deeltje vier niet echt spectaculair genoemd zijn, heeft Blue Byte er nu alles aan gedaan om op te vallen in het strategisch gamen. De 3D engine is verzorgt door RenderWare en is zeer kleurrijk en gedetailleerd te noemen. Het scrollen werkt soepel en het is heel simpel om in te zoomen op gebouwen of personages. Op die manier kun je ook een gevecht van dichtbij bekijken of controleren of je werknemers nog voldoende aan het werk zijn. Verder is er verschil in weersomstandigheden dat het landschap om doet slaan van een zonnig groen land naar een heuse witte kerst.

Wie is mijn held?

Wat dit deel ook weer uniek maakt, is het volgen van een verhaallijn die gepaard gaat met een aantal opdrachten. Heritage of Kings verteld het verhaal van Dario, een jonge prins die probeert het uiteengevallen land te herenigen en te verlossen van de slechte Heer Mordred. Op zijn weg naar het grote gevecht, leert Dario diverse vrienden kennen die hem bijstaan in zijn missies. Deze zogenaamde helden hebben naast je goede vriendschap de capaciteit tot speciale krachten. Zo kan Dario bijvoorbeeld zijn vijanden de opdracht geven om zijn mensen met rust te laten of zijn valk de opdracht geven om nieuw land te ontdekken. Het verhaal wordt naast de ingame conversaties ook verteld door middel van filmpjes die aan de hand van Middeleeuwse wandschilderingen de verhaallijn afbeeldt. Een leuke simpele methode, maar zonder verdere hoogstaande grafische animaties.

Origineel of niet?

Het uitspelen van een level gaat natuurlijk gepaard met het opbouwen van je dorp en het produceren van een leger die groot genoeg is om je vijand te verslaan. Het bouwen is wat minder traditioneel gebleven in vergelijking tot de voorgaande Settlers delen. Het is nu namelijk ook mogelijk om zogenaamde servants aan het werk te zetten die je kunnen helpen bij het verzamelen van natuurlijk resources als hout, steen, klei, enzovoorts. Zij zorgen voor de primaire bronnen die nodig zijn om het bouwen van je dorp verder mogelijk te maken. Uiteindelijk heb je ook de mogelijkheid om op bepaalde plaatsen een mijn te bouwen die het verzamelen van die resources aanzienlijk versnelt. Uiteindelijk zijn het ook je servants die je gebouwen kunnen opzetten of ze juist repareren wanneer er schade is toegebracht van vijandelijke units. Wat is hier dan nieuw aan, zou je jezelf kunnen afvragen. Dat is nu juist mijn punt. Het doet me inmiddels meer denken aan Age of Empires of Warcraft dan aan een opvolgend deel van Settlers. Niet dat het vervelend te noemen is, maar het is wel minder origineel.

We zijn de jongens van de bouw

In ieder geval kunnen de gamers die van bouwen houden, zich op Heritage of the Kings prima uitleven. Door tijdens het spelen nieuwe technologieën uit te vinden, kun je nieuwe gebouwen of units produceren of zelfs bepaalde gebouwen opwaarderen, waardoor er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan. Ook je units zullen sterker worden, naarmate je verder komt in het spel en nieuwe elementen ontdekt. Zo kunnen je boogschutters bijvoorbeeld worden uitgerust met kruisbogen of de zwaarden van je zwaardvechters van nieuw staal worden vervaardigd. Kortom, je moet er zoveel mogelijk aan doen om je vijand zo goed mogelijk in de pan te kunnen hakken.

Toch weer die stemmetjes

Ondanks dat het veel gaan lijken is op andere middeleeuwse strategie spellen, is Settlers best opvallend genoeg. Het veld leeft, de units bewegen natuurlijk, het geluid is goed en de muziek zorgt ervoor dat het juiste sfeertje wordt gecreëerd. De units hebben voldoende variëteit aan stemmen gekregen, waardoor het minder snel gaat vervelen. Wat me enigszins stoorde, is dat bepaalde servants ineens een andere stem kregen of dat een stem van een burgermeester me meer in de oren klonk als een puber die nog maar net z’n baard in de keel had gekregen. Dat maakt het geluid naar mijn mening net ietsjes minder professioneel.

Conclusie

Naar mijn mening is Settlers Heritage of the Kings een waardige opvolger, echter zet het niet echt de traditionele gameplay van Settlers voort. Ik denk dat het op deze manier wel beter mee kan komen met de populaire strategie spellen die tegenwoordig verschijnen. Zeker als je kijkt naar de grafische engine. De verhaallijn en de karakters in het spel zorgen ervoor dat je betrokken raakt in het spel en geeft je de extra motivatie om de rest van de levels uit te spelen om te kijken hoe het gaat aflopen. Kortom, een nieuw Settlers deel en een nieuwe strategie game dat zich afspeelt in de middeleeuwen krijgt van mij in ieder geval een dikke voldoende!

  1.   
    Paus's avatar

    De cijfers? Hebben jullie uberhaupt de review wel gelezen dan? 😛

  2.   
    jipjan's avatar

    Vroeger vond ik hem zooo realistisch nu om te 😥

    Maar goed, het varhaal is wel goed. (een schrale troost :))

  3.   
    Bram_M99's avatar

    Ah wat een nostalgie, deze game heb ik echt enorm vaak gespeeld.