Elite Helisquad

Met de titel `Elite Helisquad` kun je echt geen hoogstaande helikoptersimulator verwachten. Wat je wel krijgt is wat kort arcadevermaak.

Automatenhal

Als ik de volgende opsomming geef:Titel: Elite Helisquad, harde schijfruimte in gebruik: 80 MB en prijs: 10 euro, dan hoef ik niet veel meer te zeggen, of wel? Indien wel, moet je de beschrijving van de website maar eens lezen:

`In deze topgame woedt er een gruwelijke oorlog in een kleine republiek in het Verre Oosten. Onophoudelijke bombardementen en zware luchtaanvallen vernietigen de prachtige steden en laten de bewoners onbeschrijflijk lijden. Daar moet nu voor eens en altijd een eind aan komen. Het Ministerie van Defensie heeft daarom besloten om de allerbeste helikopterpiloot van de wereld in te huren. En dat bent u!

In dit te gekke spel heeft u de keuze uit een indrukwekkende MD-500 of een hightech Apache gevechtshelikopter. Hiermee vliegt u van stad naar stad om het kwaad uit te roeien. Daarbij vernietigt u alles wat beweegt, ontwijkt u raketten en straaljagers en beschermt u de steden tegen bommenwerpers. Kunt u overleven in deze hel? Hoe meer dodelijke vijanden u uitschakelt, des te meer punten u scoort. Maar als u faalt en de steden ernstig worden beschadigd, krijgt u strafpunten. Als u echt de allerbeste piloot bent die er bestaat, moet u dat nu bewijzen!`

Nog steeds ervan overtuigd dat dit dé toptitel van 2005 is? Ik zal je uit je dromen helpen. In Elite Helisquad krijg je de keus uit de MD-500 of de Apache helikopter. Met het gekozen voertuig vlieg je in een third person view rond boven een woestenij waarop enkele gegroepeerde vierkante doosjes voor steden door moeten gaan. De mensjes die in die doosjes wonen hebben wat mensen in groepen doosjes verderop boos gemaakt en die hebben enorme bommenwerpers ingehuurd om de doosjes hier kapot te maken. De doosbewoners hier hebben jou en je helikopter ingehuurd om de bommenwerpers kapot te maken voordat de doosjes vlam vatten, maar daar hebben de verre doosbewoners dan weer wat op bedacht: zij hebben heel veel straaljagertjes ingehuurd die jou het leven zuur moeten maken. Om jou aan te sporen geven de lokale doosbewoners jou punten voor elke straaljager en/of bommenwerper die je kapotmaakt. Als je helikopter kapotgaat (je hebt er gelukkig meer dan één), dan trekken ze weer punten van je totaal af en als één van de doosjes kapot gaat ook. Zo kun je punten verdienen voor een mooie highscore en dat is dan het doel van Elite Helisquad.

Elite Helisquad hoort dan ook thuis in een speelautomatenhal van ongeveer vijftien jaar geleden. Als kleine Danny vond ik dit absoluut gaaf (of was alles toen heftig of cool?): met aanstekelijke actierijke muziek urenlang op golven straaljagers schieten en temidden van de ontploffingen meer punten halen dan iedereen op het schoolplein. Als ik nu dit soort hersenloos vermaak wil spelen, dan start ik wel Serious Sam of Will Rock op. Dan krijg ik ook mooiere graphics te zien. Ik vraag me dan wel af waarom ik volgens de verpakking een ATi RADEON of NVIDIA GeForce nodig heb, maar eigenlijk boeit het antwoord me net zo weinig als de actie in deze game.

Conclusie

Elite Helisquad is niets voor de hardcore gamer en ook de gemiddelde gamer zal zich niet erg aangesproken voelen. Dit zijn de games die je vroeger in een automatenhal en wat later op een Commodore 64 of halverwege de jaren `90 als shareware speelde om highscores te halen die niemand anders kon overtreffen. Dit is het type game dat je als verjaardagscadeau voor een achtjarig neefje uit een schap van het Kruidvat haalt om het op diezelfde verjaardag toch nog even stiekem zelf te spelen.

Meer Elite Helisquad

20/4/2005Spider-Man 2 0
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren