Nintendo DS: Uitgebreide playtest

De Nintendo DS is een andere handheld dan dat je tot nu toe gewend bent. De Nintendo Dual Screen heeft zoals de naam al zegt 2 schermen en daarnaast ook touchscreen. Ook kan je op internet draadloos gamen en dat allemaal voor een zeer scherpe prijs. In deze playtest lees je of de Nintendo DS je 149 euro’s waard is en of je nu naar de winkels moet rennen voordat hij uitverkocht is…

Toen Nintendo in 1989 de Gameboy op de markt bracht werd het ding megapopulair. Het was groot, het had lelijke zwart-wit graphics en je moest turen met je ogen totdat je pijn kreeg maar het was het ideale trein-, bus-, vliegtuig- en achterbankvermaak. Later volgde de Gameboy Pocket die kleiner was en scherper beeld had. De Gameboy Color bracht kleur in de handheldwereld en de Gameboy Advance gaf nog mooiere, scherpere en breedbeeldgraphics. De Gameboy Advance SP was opklapbaar zodat de handheld compacter dan ooit was en je beeldscherm bleef bovendien krasvrij. Nu de Nintendo DS in de winkels ligt moet deze de Gameboy Advance (SP) niet gaan vervangen. Nintendo wil 2 sterke handhelds naast elkaar hebben om extra sterk tegenover de concurrentie te staan. De vraag is dan; is de Nintendo DS de aanschaf wel waard of kan je het beter bij je Gameboy Advance houden?

Design, Graphics en Geluid

De Nintendo DS heeft als eerste handheld op de markt 3D graphics. Laat je niet verwarren door de screenshots die op internet ronddwalen, door het kleine schermpje met een heel hoge resolutie ziet alles er erg scherp uit en de beelden zitten zeker tussen de Nintendo 64 en de Gamecube in. De games die wij speelden, Super Mario 64 DS, Wario Ware: Touched en Metroid Prime: Hunters zagen er erg mooi en snel uit en nergens was een framedrop of laadtijdje te bekennen. De Gameboy Advance SP had frontlight, wat betekent dat het scherm van voren werd belicht. De beide schermen van de Nintendo DS worden van achteren belicht met backlight wat de gloed over het scherm wegneemt en een veel helderder beeld geeft.
De Nintendo DS heeft aan weerszijden van het bovenste scherm 2 boxen die meer en beter geluid geven dan dat je zou denken. Het geluid is stereo en heeft veel meer kanalen dan de Gameboy Advance SP wat bijvoorbeeld muziek in games een stuk beter maakt. Daarnaast kan het geluid een stuk harder en geeft het lagere basstonen en hogere tonen beter weer zonder ruis.
De Nintendo DS is net zoals de Gameboy Advance SP opklapbaar zodat hij kleiner is en de schermen niet kunnen beschadigen. Hij is even breed als de gewone Gameboy Advance en daardoor een stuk groter dan de SP. Van buiten ziet de DS er al strak uit maar als je hem openklapt is het design echt mooi. De DS voelt lekker robuust en is behoorlijk zwaar wat een erg lekker gevoel is. Omdat de controls aan weerszijden van het onderste scherm zitten, zitten je handen verder van elkaar af en kunnen ook mensen met grote handen prima overweg met de Nintendo DS, in tegenstelling tot de Gameboy Advance SP. De Nintendo DS heeft een D-pad, twee schouderknoppen en de bekende ABXY knoppen, 2 meer dan de Gameboy Advance SP. Deze vier knopjes zijn behoorlijk klein maar je hebt er wel de juiste grip op. De schouderknoppen zijn lekker stevig maar tegelijkertijd toch gevoelig. Helaas heeft de Nintendo DS geen analoge stick, in tegenstelling tot de PSP, maar met een goede knoppenlayout in games hoeft dat niet gezien te worden als een gemis.

Dual Screen en Touchscreen

Zoals je nu wel weet heeft de Nintendo DS twee schermen, waarvan de onderste ook touchscreen heeft. Dit houdt in dat je games kunt besturen door met een bijgeleverde stylus, een pennetje, of een thumbstrap. Het pennetje zal je vooral gebruiken in menu’s en games die daar specifiek gebruik van maken, zoals Wario Ware: Touched!, Pac Pix en Yoshi’s Touch and Go. In de andere games zul je vooral spelen met de thumbstrap. Dit is een soort polslus die je over je duim heen schuift en daarmee games bestuurt. Bij platformgames is dat even wennen, door het gemis van een analoge stick maar in een shooter zoals Metroid Prime: Hunters speelt het heerlijk, bijna even lekker als een muis. Minpuntje aan de thumbstrap is wel dat je soms met je duim over het beeldscherm sleept zodat het vies wordt.
De Nintendo DS werd aangekondigd met twee schermen omdat je dan op het ene scherm de echte game kon spelen en op het andere scherm in één oogopslag een blik kon werpen op een plattegrond, een inventory of iets anders. Dit zou orginele games opleveren zoals nooit te voren, maar tot nu toe is er niks anders aangekondigd dan een game met een extra plattegrond, inventory of info zoals je hoeveelheid ammo, leven etcetera. In verschillende minigamespellen wordt de game opgeplitst in twee gedeeltes voor meer overzicht en in Ridge Racer zie je onderin een stuur dat je met het touchscreen heen en weer kunt slepen om te sturen. Dat gaat allemaal niet verder dan de orginaliteit van de gemiddelde platformer waarin een prinses gered moet worden en dat weet Nintendo ook. Het gaat allemaal om dat touchscreen. Als je met je stylus of thumbstrap op één scherm zou moeten spelen zou je constant met je pennetje of vinger in de weg zitten en niks kunnen zien. Daarom is het tweede scherm erbij bedacht maar voor mijn part had deze handheld ook de Nintendo TouchScreen (TS) kunnen heten. Het touchscreen is voor mij een veel leukere, orginelere en grotere toevoeging dan het tweede scherm.

Games

Naast de gebruikelijke rommel aan games die op de Nintendo DS zal gaan uitkomen zoals stylusgestuurde puzzel-, teken- en chatspelletjes zijn er ook al een aantal interessante spellen op komst die wel goed gebruik gaan maken van het touchscreen en de twee schermen. Bij de launch zijn Super Mario 64 DS en Wario Ware: Touched de belangrijkste games. Yoshi’s Touch & Go wordt een game waarin je met de stylus wolkjes moet tekenen waardoor Yoshi door de levels zweeft en muntjes oppakt, vijanden ontwijkt en veilig moet landen. Metroid Prime: Hunters zal een thumbstrapgestuurde shooter worden, wat erg lekker speelt. In Super Princess Peach speel jij dit keer niet eens Mario maar Princess Peach, die met haar paraplu Mario moet zien te redden. Daarnaast zouden er ook een Zelda en een nieuwe Mario naar de DS komen, naast New Super Mario Bros. een remake van het NES-spel uit 1985. Animal Crossing DS en Mario Kart DS zijn games die ook online te spelen zullen zijn, want dat kan ook met de Nintendo DS.
De Nintendo DS kan namelijk draadloos online met WiFi. Op dit moment kan dat nog alleen maar in de buurt van andere Nintendo DS systemen op een afstand van maximaal 30 meter maar binnenkort moet ook de gratis online-service in werking worden gesteld. Dit maakt het mogelijk om je games online te spelen met andere mensen over de hele wereld. De Nintendo DS games zijn vele malen kleiner dan de spelletjes voor de Gameboy Advance en men is nu ook van de kartonnen doosjes afgestapt.

Conclusie

Nintendo is zeker geslaagd als ze met een Nintendo DS een hele nieuwe, orginele en innovatieve handheld op de markt wilden zetten. De graphics zien er mooi uit, het design is strak en het touchscreen en de twee schermen zijn echt een toevoeging. Op dit moment zijn er nog geen echte killer aps uit voor de Nintendo DS maar ontwikkelaars kunnen zeker wat leuks gaan doen met de twee schermen en het touchscreen. Voor de 149 euro’s waarvoor de Nintendo DS in de winkels ligt is het een prima aanschaf. Binnenkort kun je enkele reviews en previews van Nintendo DS games verwachten én we hebben nog een veel grotere verrassing voor je, maar dat lees je binnenkort.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren